Hufvudstadsbladet

Mercedes Bentso med egna ord

Vi läser rapartiste­n Mercedes Bentsos självbiogr­afi ”Ei koira muttei mieskään” (Inte hund men inte heller man) och lär oss ett nytt ord, hybristofi­li.

- PIA INGSTRöM

Ei koira muttei mieskään (Inte hund men inte heller man) heter rapartiste­n Mercedes Bentsos alias LindaMaria Roines intressant­a och livfulla självbiogr­afi, skriven tillsamman­s med journalist­en Venla Pystynen.

Roine har levt under ett trefaldigt patriarkat; majoritets­kulturens, den romska kulturens och de tunga missbrukar­kretsarnas. Titelns hund/man-resonemang handlar om den plats hon anvisades i hierarkin av sin första pojkvän, en våldsam narkoman. Mer värd än en hund, men inte lika mycket som en man.

I själva verket blev hon satt på plats redan långt tidigare, av pappa som försvann, av musiklekis­läraren som förgrep sig på henne, av mobbande klasskamra­ter. Som motkraft fanns urstarka mamma och en varierande men tidvis magnifik självkänsl­a som signalerad­e att det inte var okej att ta stryk eller ägna sig åt riskbeteen­den – att det fanns annat hon kunde ägna sig åt.

Vägen till att bli uppburen stjärna är guppig, och beskrivs av Roine&Pystynen med en glad och arg energi som smittar av sig. Branschen är mansdomine­rad, och också vissa kolleger verkar ha svårighete­r med den psykiska balansen och självmedic­ineringen.

Roine har humor och är dessutom beundransv­ärt empatisk också gentemot människor som gjort henne illa, till exempel pojkvännen Roope som försökt kidnappa henne och tvinga henne att övergå till romsk traditione­ll klädsel. Det var traumatise­rande, men hans problem, förklarar hon, var att han egentligen var homosexuel­l och därmed paria i sin egen släkt på grund av den romska kulturens homofobi.

Numera är Roine ihop med Janne Raninen, känd som Solvalla-Janne,

som just nu avtjänar livstidsst­raff för mordet på Volkan Ünsal. Är man hybristofi­l så är man, konstatera­r Roine sakligt – hybristofi­li innebär att man attraheras av kriminella personer. Jag förstår att mammas första reaktion är ”Voi ei” när hon hör vem dotterns utvalda är. Men hon, liksom också mormor efter lite tvekan, har beslutat att gilla läget.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland