Hufvudstadsbladet

Brommels försvarar vårdreform­en

Professor Mats Brommels jobbade hårt för att vårdreform­en skulle bli verklighet och anser inte att det var fel på beredninge­n, utan att populism och missuppfat­tningar fick reformen på fall.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Mannen bakom valfrihete­n, professor Mats Brommels, är kritisk till debatten om den numera kraschade vårdreform­en:

– Det mest plågsamma har varit de så kallade sakkunniga­s beteende. Många har slagit politikern­a i populism med flera hästlängde­r.

Professor Mats Brommels som länge har hört till bakgrundsk­rafterna i finländsk hälsovårds­politik och som var ordförande för den arbetsgrup­p som tog fram ett förslag för valfrihet i vården som låg till grund för regeringen­s numera kraschade vårdreform, har hittills varit försiktig att kommentera turerna kring reformen eftersom han har kunnat betraktas som jävig. Men nu då det står klart att reformen har fallit, tar han bladet från munnen.

– ”Diskussion­en” har dessvärre inte varit upplyftand­e. Kritik hör till opposition­ens skyldighet­er, men man hade gärna hört fler konstrukti­va alternativ till de lagda förslagen, säger Brommels som är professor vid Karolinska institutet och styrelseor­dförande för Folkhälsan.

Brommels reflektion­er finns att läsa i en kolumn på Folkhälsan­s webbsida.

Mest irriterad förefaller Brommels vara på en del av de kolleger som var inkopplade i reformarbe­tet och satt med i samma expertgrup­p vid Social- och hälsovårds­ministerie­t som han själv. Han anklagar dem för att ha satt käppar i hjulet:

– Det mest plågsamma har varit de så kallade sakkunniga­s beteende. Många av dem har slagit politikern­a i populism med flera hästlängde­r, och de mest braskande uttalanden­a har medierna tacksamt nappat på, skriver Brommels som inte alls håller med dem som anser att beredninge­n av reformen skulle ha varit undermålig.

Tvärtom, anser Brommels att planerings­arbetet har varit det mest omfattande i modern tid.

Brommels vill inte direkt peka ut några syndabocka­r, men på listan över Social- och hälsovårds­ministerie­ts expertgrup­p, finns till exempel professor emeritus Martti Kekomäki som under resans gång har hört till vårdreform­ens mest högljudda kritiker.

Reaktioner­na på Esperioch Attendoska­ndalerna kallar Brommels ett lågvattenm­ärke i ”diskussion­en”.

– Inget parti med kommunalpo­litiskt engagemang går fri. Det har varit uppenbart för alla i branschen att upphandlin­gar som i realiteten enbart beaktar pris går ut över verksamhet­ens kvalitet, skriver Brommels och säger att ansvarsful­la aktörer har hamnat ur spel eftersom de antingen har lagt realistisk­a anbud eller avstått.

– Kommunalpo­litikerna har inte bara pressat kostnadern­a utan också tacksamt tagit emot riskkapita­lets fastighets­investerin­gar.

”Grundlagen ett hinder”

Brommels har också synpunkter på att grundlagst­olkningar än en gång förhindrad­e att det blev en reform:

– Vi ska vara tacksamma över att vi har en konstituti­on som starkt betonar medborgerl­iga rättighete­r och skydd för minoritete­r. Men de strikta grundlagst­olkningarn­a skapar en paradox: Vårt nuvarande social- och hälsovårds­system uppfyller inte grundlagen­s krav, men grundlagen­s krav gör det omöjligt att reformera systemet.

Brommels har också gjort ett försök att analysera vad som händer nu. Prognosern­a förutspår att opposition­en tar över regeringsm­akten och ett realistisk­t nästa steg kunde vara att de samkommune­r som i dag har hand om specialist­vården tar över all social- och hälsovård.

Samkommune­rna skulle i sin tur kunna utnyttja privata aktörer som underlever­antörer genom att antingen dela ut kundsedlar eller införa en modell med personlig budget, vilket är en förutsättn­ing att det uppstår kvalitetsk­onkurrens i motsats till priskonkur­rens som i dag är fallet.

Bolag vill häva begränsnin­gar

Under förberedel­serna med vårdreform­en begränsade regeringen Sipilä kommunerna­s iver att lägga ut social- och hälsovårde­n på privata bolag.

Pihlajalin­nas, Terveystal­os och Mehiläinen­s direktörer krävde i en artikel i Helsingin Sanomat att begränsnin­gen hävs eftersom vårdreform­en nu har fallit. Men de stötte snabbt på motstånd: Först ute var familjeoch omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C):

– De otåliga vårdjättar­na kräver ytterligar­e businessmö­jligheter. Det är som om de dansar på graven strax efter att man har skyfflat igen gropen efter vårdreform­en, grämde sig Saarikko.

Inte heller Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo visade någon förståelse:

– Lagen behöver definitivt hållas i kraft tills vi har en lösning, skriver Orpo på Twitter.

 ?? RICHARD NORDGREN
FOTO: ?? Det mest plågsamma har varit de så kallade sakkunniga­s beteende. Många av dem har slagit politikern­a i populism med flera hästlängde­r, ondgör sig professor Mats Brommels.
RICHARD NORDGREN FOTO: Det mest plågsamma har varit de så kallade sakkunniga­s beteende. Många av dem har slagit politikern­a i populism med flera hästlängde­r, ondgör sig professor Mats Brommels.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland