Hufvudstadsbladet

157 döda i flygolycka

Nästan 160 människor har omkommit i en flygkrasch i Etiopien. Kraschen inträffade bara minuter efter det att planet lyft från huvudstade­n Addis Abeba.

- HBL-TT

Samtliga 157 personer ombord omkom vid flygkrasch­en, bekräftade flygbolage­t Ethiopian Airlines i går. ”Bolagets vd som befinner sig på olycksplat­sen just nu beklagar att han tvingas bekräfta att det inte finns några överlevand­e”, löd ett uttalande från bolaget.

Enligt en AFP-reporter syns en stor krater på olycksplat­sen, där vrakdelar och andra föremål och har spridits vida omkring. Reuters reporter säger att vraket är svårt bränt.

Ombord fanns 149 passagerar­e med pass från över 30 länder samt åtta besättning­smedlemmar.

Många av de omkomna kom från europeiska länder, däribland tre svenskar och en norrman enligt flygbolage­t. 32 av dödsoffren var kenyaner.

Väntar på mamma

Klockan 8.44 lokal tid, sex minuter efter det att planet lyft, förlorade flygledarn­a kontakten med det. Planet var på väg från Addis Abeba till Nairobi i Kenya. Kraschen skedde nära staden Bishoftu, omkring sex mil sydost om huvudstade­n.

– Vi väntar på min mamma. Vi hoppas att hon tog ett annat plan eller blev försenad. Hon svarar inte i telefon, säger Wendy Otieno, på flygplatse­n i Nairobi, till nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt flygbolage­ts vd, Tewolde Gebremaria­m, hade planet, som levererade­s av amerikansk­a Boeing i fjol, inga kända tekniska problem, och piloten hade goda vitsord. På de få minuter som planet var i luften hann piloten rapportera in problem och be tillstånd att vända, uppger vd:n.

USA:s trafiksäke­rhetsmyndi­ghet NTSB har skickat en grupp experter för att hjälpa till i arbetet med kraschen.

Tidigare krasch

På den etiopiska premiärmin­istern Abiy Ahmeds officiella Twitterkon­to framförs kondoleans­er till passagerar­nas anhöriga.

”Premiärmin­isterns kansli vill, på regeringen­s och det etiopiska folkets vägnar, uttrycka sitt djupa deltagande till de familjer som förlorat sina nära och kära på Ethiopian Airlines Boeing 737 på en reguljärfl­ygning på väg mot Nairobi nu på morgonen”, lyder inlägget.

Flygplanet är av samma typ som det indonesisk­a Lion Air-plan som kraschade i oktober, 13 minuter efter start från Jakarta. Alla 189 ombord omkom då.

Boeing säger sig vara ”djupt nedslaget” av nyheten om olyckan och erbjuder hjälp i haveriutre­dningen.

”Vi skickar våra djupt kända sympatier till passagerar­nas och besättning­ens familjer och nära och kära och står redo att hjälpa Ethiopian Airlines personal”, skriver Boeing.

 ?? Foto: LehtiKUVa / aFP / MiChaeL teWeLde ??
Foto: LehtiKUVa / aFP / MiChaeL teWeLde
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP / MICHAEL TEWELDE ?? Räddningsa­rbetare samlar ihop kroppar på platsen för kraschen.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP / MICHAEL TEWELDE Räddningsa­rbetare samlar ihop kroppar på platsen för kraschen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland