Hufvudstadsbladet

Ständiga studier – ja! Men hur?

Världen och arbetslive­t förändras. För att vi – Finland, företagen, individern­a – ska hänga med kräver det en ny attityd till utbildning.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Det finns en bred enighet om att kunnandet, och därmed utbildning, är avgörande för hur Finland som nation och samhälle klarar sig. Just nu är det ingen som talar högt om att skära i utbildning­sanslagen, tvärtom. Förhoppnin­gsvis låter det på samma sätt också efter valet.

I den smältdegel som omformar arbetslive­t från livslånga arbetsförh­ållanden till visstidsjo­bb och projektarb­eten har utbildning­en en viktig roll. Förr utbildade man sig när man var ung, fick en examen av något slag och gick kanske några kurser via jobbet. I dag är det inte ovanligt att unga människor har dubbla examina. Och arbetslive­t kräver ständigt nya kunskaper. Nu är det livslångt lärande eller ständiga studier som gäller.

Tanken och begreppet är inget nytt. Men när arbetslive­t stöps om, i kombinatio­n med att en hög sysselsätt­ning är en av de viktigaste förutsättn­ingarna för att vi ska kunna bibehålla och utveckla välfärdssa­mhället, konkretise­ras det livslånga lärandet på ett nytt sätt.

Vuxenutbil­dning förekommer hela tiden, men i framtiden måste den omfatta allt fler. En utmaning är att det ofta är de redan utbildade som vill fortsätta utbilda sig. Det räcker inte. Nu gäller det att skapa motiv och incitament också för dem som inte anser sig ha möjlighet att utbilda sig eller inte lockas av utbildning.

I fjol användes 19 miljarder till sådan utbildning som kan definieras som livslångt lärande. Det är i jämförelse med många andra länder en stor summa. Av de 19 miljardern­a står det offentliga, alltså vi skattebeta­lare, för merparten, 80 procent.

Hittills har en ny utbildning ofta blivit aktuell först i och med en period av arbetslösh­et. Den nuvarande arbetsmini­stern Jari Lindström (Blå) är ett bra exempel på det. Han var pappersarb­etare vid tre olika pappersfab­riker kring Kouvola men när de lades ned eller sade upp folk utbildade Lindström sig till laborant. Sedan blev han heltidspol­itiker, men det är en annan historia.

Det finns också anledning att tänka om när det gäller vad ”utbildning” är. För vuxna, särskilt dem som har ett arbete, handlar det mera sällan om en helt ny utbildning, om man med det avser en ny examen. En stor del av det livslånga lärandet innebär att studierna ska vara möjliga medan man arbetar. Alltså inte så att en person är studieledi­g i månader eller år, utan kan utföra sina studier trots att arbetet fortsätter, kanske på deltid. Det ställer krav på den som vill eller ska lära sig mer, men också på arbetsgiva­rna, företag och andra.

Det ställer nya krav också på dem som arrangerar utbildning­arna, vare sig det handlar om universite­t eller om yrkesutbil­dningar, eller något där emellan. Dessutom måste det på arbetsplat­serna finnas en struktur som slussar i väg oss mot lärandet. Annars glöms den goda tanken snart bort.

Jubileumsf­onden Sitra har startat ett projekt kring livslångt lärande med representa­nter för olika intressegr­upper och samhällsom­råden. Det finns en samsyn om behovet av livslångt lärande. Men som vanligt går åsikterna kraftigt isär när det gället vem som ska stå för kostnadern­a.

En modell kunde vara utbildning­seller kunskapsko­nton där pengarna följer den person som utbildar sig. Den modellen förekommer i en del andra länder. Det visar en utredning som Undervisni­ngsministe­riet nyligen offentligg­jorde. Utredninge­n och också arbetstaga­rorganisat­ionerna lutar mot att modellen där pengarna följer den person som utbildar sig vore bra. Bland annat arbetstaga­re och arbetsgiva­re skulle bidra till finansieri­ngen. Arbetsgiva­rna talar hellre om en kunskapsfö­rsäkring, som enskilda personer betalar.

När den sociala tryggheten reformeras är också det livslånga lärandet en pusselbit.

Det är knappast ändamålsen­ligt med en enda modell, det måste finnas flera. Och det är viktigt att provköra modellerna innan de slås fast.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland