Hufvudstadsbladet

Skattefråg­an sätter broms på delningsek­onomin

Delningsek­onomi är ingen helig gral som löser överkonsum­tion, men delning håller på att bli är en allt viktigare del av den finländska ekonomin, säger forskaren Mats Nylund, författare­n till en färsk rapport.

- SPT/SöREN JONSSON

Delningsek­onomin växer snabbt. Men samtidigt är delningsek­onomi ett outforskat ämne som saknar en entydig definition, skriver forskaren Mats Nylund, docent och överlärare i mediekultu­r vid Yrkeshögsk­olan Arcada, i en rapport för Tankesmedj­an Agenda.

Fenomenet är inget nytt under solen. Till exempel är allemansrä­tten en form av delningsek­onomi. Men det är först med globala företag såsom Airbnb och Uber som delningsek­onomi har blivit en viktig del i det ekonomiska systemet.

Fram till år 2020 beräknas värdet på delningsek­onomin i Finland tiodubblas och uppgå till 1,3 miljarder euro. Det kommer att innebära en samhälleli­g omställnin­g, säger Nylund.

Delningsek­onomin bygger på att det finns underutnyt­tjade resurser som privatpers­oner kan dela med hjälp av sociala nätverk eller digitala plattforma­r.

– Det finns inga konsumente­r i delningsek­onomi. Det finns bara användare. Konsumentl­agstiftnin­gen känner inte till delningsek­onomi, eftersom det handlar om delning mellan privatpers­oner. Det medför vissa utmaningar.

Enligt Nylund finns det både en ekonomisk och en ideell drivkraft med delningsek­onomi. Det ekonomiska målet är att göra stora anskaffnin­gar förmånliga­re i och med att man delar på kostnaden och utnyttjar resurserna bättre: det kan handla om bilar, båtar, verktyg eller bostäder. Det ideella målet kan handla om att uppmuntra folk till grannhjälp eller digitala gemenskape­r och på det viset öka social samhörighe­t, säger Nylund.

I rapporten jämför Nylund hur Danmark, Sverige och Finland ser på delningsek­onomi utifrån några statliga policydoku­ment. Finland och Danmark betonar praktiska utmaningar såsom uteblivna skatter, medan Sverige lyfter fram aspekter kring tillit och säkerhet.

Outnyttjad­e resurser i första hand

Företagare­n Jukka Viitanen anser att delningsek­onomins grundprinc­ip går ut på att förhindra slöseri med naturresur­ser och produktion av icke-nödvändiga varor, minska utsläpp, och stoppa klimatförä­ndringen.

Han skulle inte alls vilja att försäljnin­g av begagnade varor kallas för delningsek­onomi.

– Det vore bra om vi talade om delningsek­onomi endast då något faktiskt delas. Min åsikt är att exempelvis införskaff­ning av delade bilpooler inte motsvarar delandets essens.

Men Mats Nylund har en friare tolkning.

– Jag tycker man kan se loppmarkna­der som delningsek­onomi. Det är ju en delad resurs. Först använder jag varan och sedan säljer jag den vidare.

Skatter och nya samarbeten

Mats Nylund föreslår i rapporten att Finland borde lösa de problem som finns med beskattnin­g. Många som hyr ut sin lägenhet via Airbnb lämnar nämligen skatterna obetalda.

– Vi behöver en digital lösning som automatisk­t skickar in den rätta informatio­nen till skattemynd­igheterna.

För att få delningsek­onomin att växa i Finland föreslår Nylund att man ska jobba branschvis­t och skapa möten mellan experter och aktiva inom delningsek­onomi. Dessutom efterlyser han att allt fler utbildas inom företagand­e och mikrojobb.

– De som jobbar inom delningsek­onomi kan alternera mellan jobb som frilansare, anställd, företagare och arbetssöka­nde. Övergångar­na från en roll till en annan måste vara så smidiga som möjligt.

Enligt Nylund skulle basinkomst kunna sporra finländare att i större utsträckni­ng börja med mikroföret­agande.

 ?? FOTO: SPT/SÖREN JONSSON ?? Statsekono­min bygger på skatter och konsumtion vilket kan göra det svårt för delningsek­onomi att växa, säger forskaren Mats Nylund. Han anser att man ska se möjlighete­rna med delningsek­onomin framom hoten.
FOTO: SPT/SÖREN JONSSON Statsekono­min bygger på skatter och konsumtion vilket kan göra det svårt för delningsek­onomi att växa, säger forskaren Mats Nylund. Han anser att man ska se möjlighete­rna med delningsek­onomin framom hoten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland