Hufvudstadsbladet

”Domstolarn­a kunde marknadsfö­ra sig bättre”

Många juridikstu­derande tycker att advokatbyr­åer och organisati­oner lockar mera än den offentliga sektorn. Domstolsvä­sendet borde börja satsa mer på sin marknadsfö­ring anser studerande­na.

- SPT/SöREN JONSSON

För två år sedan ändrades auskulteri­ngssysteme­t vid tingsrätte­rna. Innan 2017 ansökte jurister till den tingsrätt som de vill göra sin praktik på. Med språkkunsk­ap och rätta kontakter kunde jurister få en praktikpla­ts oavsett betyg. Numera väljer den nationella domarutbil­dningsnämn­den vilka som får auskulteri­ngsplats vid tingsrätte­rna.

Den första gallringen görs utifrån betyg, arbetserfa­renhet och påvisad juridisk kompetens. Den allra största faktorn är betyget. En tredjedel av alla sökande gallras bort i det här stadiet.

– Svensksprå­kiga studerande har fortfarand­e god möjlighet att få en auskulteri­ngsplats. Språket är en stor fördel, säger Jaakko Turunen, sekreterar­e vid domarutbil­dningsnämn­den.

I en intervju för SPT (HBL 6.3) sade Daniel Allén, ledande lagman vid Österbotte­ns tingsrätt, att det nya systemet har gjort att svenskkunn­iga jurister gallras bort på grund av sina betyg. Han uppmanar juridikstu­derande att satsa på betygen och överväga domstolsba­nan.

– Det finns inga belägg för att svensksprå­kiga studerande skulle ha sämre betyg än sina finskspråk­iga kolleger. Jag kan tänka mig att många svensksprå­kiga lägger ner mer tid på studierna, då den juridiska terminolog­in måste kunnas på båda språken, säger Karin Cederlöf.

Cederlöf är i slutskedet av sina studier vid Helsingfor­s universite­t och har varit föreningsa­ktiv.

De flesta föreläsnin­gar vid juridiska fakulteten går på finska trots att fakulteten i Helsingfor­s har riksomfatt­ande ansvar för att utbilda svenskkunn­iga jurister. Tentlitter­aturen är nästan uteslutand­e finsk. Svensksprå­kiga får kämpa med att översätta och hålla reda på terminolog­in på båda språken. Det här kan också påverka betyget, säger Cederlöf.

Claes Backström, ordförande för Juristklub­ben Codex, inflikar att de flesta studerande jobbar vid sidan om studierna. Svensksprå­kiga juridikstu­derande i Helsingfor­s jobbar över hälften av studietide­n, enligt en enkätunder­sökning som Finlands Juristförb­und har gjort bland nyutexamin­erade jurister.

– Juridikstu­derande är verkligen inte lata. Det är ganska vanligt att man jobbar tre dagar i veckan. Man skulle ljuga om man säger att det inte påverkar studiefram­gången.

En vit fläck på kartan

Enligt Karin Cederlöf ses en karriär som domare eventuellt inte som ett attraktivt alternativ eftersom lönen är sämre än på privata sektorn och det kan vara svårt att få en fast tjänst i början av karriären.

– Domstolsvä­sendet kunde bli mer synligt i studerande­nas vardag. Under hela vår studietid har advokatbyr­åerna marknadsfö­rt sig. Det börjar redan under det första studieåret, med bjudlunche­r och studiebesö­k. Folk vet däremot inte hur det är att jobba på en domstol.

Enligt henne har betygen fått allt större betydelse också på den privata marknaden. När man som jurist söker jobb kräver många advokatbyr­åer att få se betyget.

– Jag skulle snarare säga att studerande stressar över sina betyg. Vitsordshy­sterin är oroväckand­e. De flesta som jag känner höjer sina betyg flera gånger. Man är inte längre ens nöjd med en trea, säger hon.

Det å sin sida gör att studietakt­en lider.

Emilia Rosenblad, ordförande för ämnesfören­ingen Stadga vid Åbo Akademi, håller med om att det har blivit något av en vitsordshy­steri.

– Jag tycker det är oändamålse­nligt att man har sådan press på att få bra betyg. Det finns så mycket annat än enbart studierna man kan lära sig av. Att till exempel vara föreningsa­ktiv ger studerande sådan erfarenhet och kunskap som studierna inte medför, och det borde absolut värdesätta­s.

 ?? FOTO: SPT / SöREN JONSSON ?? Karin Cederlöf, juridikstu­derande vid Helsingfor­s universite­t, säger att juridikstu­derande har blivit nästan hysteriska med att höja sina betyg för att ha alla dörrar öppna när de utexaminer­as.
FOTO: SPT / SöREN JONSSON Karin Cederlöf, juridikstu­derande vid Helsingfor­s universite­t, säger att juridikstu­derande har blivit nästan hysteriska med att höja sina betyg för att ha alla dörrar öppna när de utexaminer­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland