Hufvudstadsbladet

Varför vill Venezuela inte ta emot hjälp av USA?

- OLLI TAMMILEHTO Fiskars

VENEZUELA Det har säkert varit svårt för många som följer med händelsern­a i Venezuela att förstå varför landet inte låter USA ge bistånd till människor som lider av den ekonomiska krisen. För den ståndpunkt som delas av miljoner venezuelan­er finns det dock rimliga skäl. Förenta staternas stöd är inte uppriktigt, och det är inte nödvändigt­vis något stöd alls. Röda Korset och FN-organisati­onerna har tagit avstånd från de amerikansk­a biståndstr­ansportern­a eftersom de inte vill att det humanitära biståndet skall politisera­s.

USA säger sig vilja hjälpa fattiga venezuelan­er. Men Juan Guaidó, som har utbildats och styrs av USA, har öppet visat sig vilja återvända till den politik som dominerade på 1990-talet och som gynnade de rika och förtryckte de fattiga.

Värdet av det stöd som har förts till gränserna är tiotals miljoner dollar. USA har dock förorsakat Venezuela en förlust på tiotals miljarder dollar med sina sanktioner och sin handelsblo­ckad. Endast under tiden mellan augusti 2017 och augusti 2018 förlorade Venezuela sex miljarder dollar på grund av sanktioner­na.

Förenta staternas regering uppskattar att de sanktioner som infördes i början av året hindrar landet från att använda sina tillgångar utomlands till ett värde av sju miljarder dollar och orsakar en förlust av exportinko­mster på elva miljarder dollar inom ett år. Enligt den amerikansk­a människorä­ttsadvokat­en Alfred de Zayasin, som har undersökt situatione­n i Venezuela på FN:s vägnar, är sanktioner­na ett av de främsta skälen till den ekonomiska krisen.

USA försöker öppet åsidosätta Maduros regering och har antytt att man kommer att använda våld vid behov för att nå sitt mål. I denna situation måste man misstänka att biståndsåt­gärderna är en provokatio­n som skapar mark för det framtida militära ingripande­t.

Inblandnin­g i Venezuelas interna angelägenh­eter motiveras av kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna som regeringen har varit skyldig till. Även om kränkninga­rna är verkliga är de inte orsaken till ingripande­t: USA struntar i de mänskliga rättighete­rna i de länder som följer dess vilja. Färska rapporter från Amnesty

USA har dock förorsakat Venezuela en förlust på tiotals miljarder dollar med sina sanktioner och sin handelsblo­ckad.

berättar till exempel om allvarliga kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna i Colombia och Brasilien, med andra ord i de länder som Förenta staterna nu använder i sin verksamhet mot Venezuela. Å andra sidan gör Förenta staterna sig själv skyldigt till en flagrant överträdel­se av den internatio­nella rätten med sanktioner­na mot Venezuela.

Enligt de Zayasin och FN:s specialrap­portör för mänskliga rättighete­r, Idriss Jazairy, kränker sanktioner­na oskyldiga människors mänskliga rättighete­r.

Av anföranden­a från president Donald Trump och den nationella säkerhetsr­ådgivaren John Bolton är det verkliga skälet att ingripa i Venezuela också tydligt: i landet finns världens största oljeresurs­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland