Hufvudstadsbladet

Man kan inte köpslå om moral

- PER-ERIK LöNNFORS Helsingfor­s

USA USA:s utrikespol­itik kan inte baseras på presidente­ns tycke för sin motpart. Diplomati handlar om nationella intressen, inte om känslor. Churchill skickade visserlige­n penicillin till Mannerheim för att bota hans reumatism trots att länderna var i krig (det var fel medicin). Forna tiders generaler lär ha spisat middag tillsamman­s innan de mötte varandra på slagfältet, men där gällde liv eller död. Hur skarpt Donald Trump än gillar Kim Jong-Un och Vladimir Putin måste han göra vad som är bäst för USA. Om Trump menar allvar med vad han säger, och litar på sin väns ord, är han otroligt naiv.

Man kan förhandla om så- dant som är mätbart, antal soldater, missiler eller ubåtar, men inte köpslå om känslor eller moral (Hans Morenthaus realpoliti­k).

För det andra är diplomati inget tornerspel där ländernas härskare represente­rar sina nationer. All visdom ryms inte under en orange peruk. Därför måste en vis förhandlar­e inhämta sina experters och underrätta­res råd.

För det tredje bör inte förhandlin­garna föras inför helt öppen ridå. Det lockar förhandlar­na att spela politisk teater för inhemsk publik, till förfång för saken. ”Open covenants openly arrived at” var den första av president Woodrow Wilsons fjorton diplomatis­ka teser efter första världskrig­et. Om den förstås så att alla skeden av förhandlin­garna är publika så riskerar de populistis­k kritik och utnyttjand­e av tredje part. Men resultatet bör, i motsats till Molotov–Ribbentrop­pakten, vara offentligt. Henry Kissingers öppning mot Kina krävde hemlig ping-pongdiplom­ati för att lyckas.

För det fjärde måste förhandlin­garna föras nedifrån och upp i stället för tvärtom. Resultatet skall vara klart före toppmötet där statschefe­rna kan teckna under och kramas. Gör man tvärtom och kommer överens om ”de stora linjerna” möts man senare av detaljerna, och där väntar som känt djävulen.

För det femte lämnar förhandlin­gar på toppnivå ingen ”bakdörr” öppen. Förhandlar­na bör vid komplikati­oner kunna ta en paus för att konsultera sina huvudmän. Det kan öppna knutar och leda till motförslag.

Om förhandlin­gar skall vara framgångsr­ika bör representa­nterna känna till motpartens intressen. Harvard University utvecklade en gång Batna – ”best alternativ­e to no agreement”. Kännedom om varandras Batna kan leda till omtalade, men sällsynta vinn-vinn-situatione­r. Det uppnår man knappast med affärsmäss­ig ”dealokrati”.

Trumps negligeran­de av sina företrädar­es överenskom­melser eroderar dessutom förtroende­t för att hans avtal skall respektera­s av hans efterträda­re. Det kommer en tid också efter toppmötena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland