Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski fyra minuter efter segrande Johaug

Therese Johaug har vunnit alla distanslop­p hon startat i under världscups­äsongen. I VM i Seefeld tog hon dessutom tre individuel­la guldmedalj­er.

- TOMMI WILLBERG

Segerkampe­n i Holmenkoll­ens 30-kilometers­lopp var avgjord redan efter en kvart. Therese Johaug och Natalja Neprjajeva ryckte ifrån resten efter ett par kilometer och Johaug skakade av sig ryskan strax efter att fem kilometer skidats.

Vid sju kilometer var Neprjajeva tio sekunder bakom norskan medan huvudklung­an med Krista Pärmäkoski redan tappat en halv minut till den överlägsna skiddrottn­ingen.

Johaug åkte ett sololopp och var i mål nästan två minuter före sina utmanare. Det blev också ett sololopp för Neprjajeva (1.45,9 bakom Johaug) som kom tvåa före svenskan Ebba Andresson (+1.49,9) som slog Ingvild Flugstad Østberg (+1.50,1) i en spurtduell om tredjeplat­sen.

– Det här är väldigt speciellt. Jag har tränat i de här spåren så mycket under de två senaste åren. Det var otroligt, jag älskar att skida här. Segern betyder mycket för mig, säger Johaug i segerinter­vjun.

Krista Pärmäkoski­s svårighete­r började efter tio kilometer och hon tappade mark i tätstriden. Pärmäkoski kom i mål som sjunde dam, nästan fyra minuter efter Johaug.

– Kanske jag tröttnade lite. Vi inledde ganska hårt och jag försökte hänga med, säger Pärmäkoski till Yle.

Pärmäkoski hade problem med fästet med sitt första skidpar.

– Det andra skidparet var bättre men inte var det något katastrofa­lt par det första heller, säger hon.

Finländarn­as insats i Holmenkoll­en var hyfsad trots att skillnaden till täten blev markant: Kerttu Niskanen kom 11:a, Laura Mononen 12:a, Anne Kyllönen 15:e och Laura Matintalo 28:a. Susanna Saapunki avbröt.

Pärmäkoski är trea i den totala världscupe­n med sina 1 057 poäng. Østberg (1317 p) behåller sin gula väst och hon har ett 50 poängs försprång till Neprjajeva (1 267). Johaug som tävlat sparsamt i världscupe­n är fyra på 960 poäng.

Världscupe­n fortsätter redan i morgon med sprinter med klassisk stil i Drammen. Nästa veckoslut blir det sprint och distanslop­p i Falun innan den avslutande minitouren i Quebec.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Therese Johaug dominerade i Holmenkoll­en.■
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Therese Johaug dominerade i Holmenkoll­en.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland