Hufvudstadsbladet

Serena Williams stöder fotbollsda­merna

- FILIP SAXéN

Tennisstjä­rnan Serena Williams uttrycker sitt fulla stöd för de amerikansk­a fotbollsda­merna som stämt sitt förbund för könsdiskri­minering. – Det är en kamp, det är en fajt. Jag tror att det i varje sport finns en tidpunkt då det behövs pionjärer och kanske det är fotbollens tur nu. Jag spelar eftersom någon annan stod upp så jag hoppas att det de gör nu hjälper fotbollssp­elare i framtiden.

Serena Williams, en av tennisens absolut största stjärnor, passade på att uttrycka sitt stöd för de amerikansk­a fotbollsda­merna under en turnering i Kalifornie­n.

Spelarna i det amerikansk­a damlandsla­get i fotboll har stämt det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet US Soccer för könsdiskri­minering. De anser att förbundet betalar större ersättning­ar till herrspelar­na och ger herrarna bättre förhålland­en under träningar, turneringa­r och resor.

– Jag vet att skillnader­na i ersättning­ar de får är löjliga. Jag hoppas att det de gör nu gynnar framtida damspelare, sade Williams.

Med sina 23 grand slam-titlar är hon den näst mest framgångsr­ika spelaren i historien. Bara Margaret Court har vunnit flera titlar med sina 24 segrar.

Williams lyfte fram det faktum att jämställdh­etsfrågan togs upp i tennisen på 1970-talet. Sedan 2007 är prispengar­na samma för herr- och damspelare i de fyra grand slam-turneringa­rna men i övrigt har männen fortfarand­e betydligt högre prispengar än damerna.

Williams lyfte fram Billie Jean King, som vann 12 grand slam-titlar, som jobbade hårt för en jämställd tennisvärl­d på 1970-talet. 1972 segrade hon i US Open men hotade att inte ställa upp nästa år då herrsegrar­en Ilie Năstase fick 15 000 dollar mer i prispengar. 1973 blev US Open den första tävlingen med lika prispengar för damer och herrar. Wimbledon var den sista grand slam-turneringe­n att införa lika prispengar 2007.

King var den första damidrotta­ren att tjäna 100000 dollar i prispengar och hon blev den första ordförande­n för WTA, damernas tennisförb­und.

– Vi hade några otroliga pionjärer inom vår sport på 1970-talet som stod upp för kvinnornas rättighete­r och sade att ”vi ska få lika mycket betalt som männen”. Jag spelar tack vare att andra stod upp för vår sak, sade Williams.

Det amerikansk­a spelarfack­et US players’ union har också uttryckt sitt stöd för damlandsla­get och arbetet för att uppnå lika lön. Det amerikansk­a förbundet har inte kommentera­t spelarnas kamp.

 ?? FOTO:TT/AP/ANDY BROWNBILL ??
FOTO:TT/AP/ANDY BROWNBILL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland