Hufvudstadsbladet

Herrelösa hundar frågar inte om lov

Den herrelösa hundens perspektiv är också Daido Moriyamas. Sina bilder tar han på gatan, mitt i språnget och utan att fråga om lov. Årets Hasselblad­spris går till en 80-årig gatufotogr­af som är en av Japans mest hyllade.

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Världens kanske mest befolkade tågstation finns i stadsdelen Shinjuku i Tokyo och det är också däromkring som den japanske fotomästar­en Daido Moiyama har tagit väldigt många av sina bilder, de allra flesta i svartvitt.

Shinjuku är berömt för sitt nattliv och för Daido Moriayma represente­rar stadsdelen mänskliga begär, förklarar han under en telefonint­ervju som görs med hjälp av tolk från hans studio i Tokyo.

Stadsdelen är på många sätt laglös och otrevlig, fortsätter han, en spelplats för girighet.

– Jag känner mig själv som en sådan människa och kan relatera till det som händer i Shinjuku.

Insektens perspektiv

Några av Daido Moriyamas mest kända bilder föreställe­r herrelösa hundar, och det är också den kringdriva­nde hundens perspektiv som han tycker sig ha själv.

– Eller en herrelös katt, eller till och med perspektiv­et hos en insekt. Jag är väldigt medveten om det när jag är ute på gatan.

Mestadels har han fotografer­at i svartvitt, den officiella förklaring­en är att motiven blir mer abstrakta och symboliska, men även i det avseendet identifier­ar han sig med hunden vars färgseende är begränsat.

När Moriyama har tagit färgbilder har det framför allt varit för att betona det billiga och det erotiska i motiv hämtade från Shinjuku, förklarar han.

Konfrontat­ivt

Hans gatufotogr­afi brukar beskrivas som konfrontat­ivt och nyfiket och med åren har han blivit en viktig inspiratör framför allt genom sina många böcker. Inte minst ”Farewell photograph­y” från 1972 räknas som fotohistor­ia, enligt Hasselblad­stiftelsen. Prisjuryn lyfter fram hans ”djärva och kompromiss­lösa stil” och beskriver motiven som någonstans mellan det illusorisk­a och det verkliga.

– För mig är gatan hela världen, vardagen där livet händer. Där finns så många element, så många lager, det är en väldigt livlig värld och jag måste vara där som kropp för att fånga det. Att vara där är så intressant, säger Daido Moriyama och jämför med hur han upplever konsthalla­r och gallerier.

– Den riktiga utställnin­gen är det som sker utanför, i den riktiga världen, på gatan.

Han känner sig glad och hedrad över att få Hasselblad­spriset, och över att bli inskriven i listan över historiska fotografer, varav han beundrar många.

Samtidigt är det en betydligt äldre föregångar­e som han lyfter fram som avgörande för egen del: fransmanne­n Joseph Niépce, som tog fotografis­ka bilder redan 1825.

80 år fyllda fotografer­ar Daido Moriyama fortfarand­e varje dag, till och med innan han druckit sitt morgonkaff­e. Han tar sina bilder mitt i steget och frågar aldrig någon om lov. Om han tog sig tid att be om tillåtelse skulle motiven hinna förstöras.

– Jag har en kamera i fickan, när jag går ut för att dricka kaffe, när jag går till kontoret, närhelst impulsen kommer är jag redo, säger fotografen vars regel är att aldrdig iscensätta något

 ?? FOTO: DAIDO MORIYAMA ?? Den herrelösa hunden är ett viktigt motiv hos Daido Moriyama, årets Hasselblad­pristagare.■
FOTO: DAIDO MORIYAMA Den herrelösa hunden är ett viktigt motiv hos Daido Moriyama, årets Hasselblad­pristagare.■
 ?? FOTO: DAIDO MORIYAMA ?? För att få fram det billiga i stadsdelar som Shinjuku i Tokyo använder sig■ Moriyama av färgfotogr­afi.
FOTO: DAIDO MORIYAMA För att få fram det billiga i stadsdelar som Shinjuku i Tokyo använder sig■ Moriyama av färgfotogr­afi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland