Hufvudstadsbladet

Är pastorn bibeltroen­de?

- MONICA HEIKEL-NYBERG Bloggar på andetag.blogg.hbl.f

Kan jag räkna mig som bibeltroen­de? Att som präst svara nej på den frågan skulle kännas väldigt bakvänt. Ändå undrar jag ibland om vi kristna läser samma Bibel – eller åtminstone om vi läser med samma mål för ögonen.

Enligt den strängaste koden fyller jag inte kraven för att vara bibeltroen­de. Jag har nämligen varken oxar eller slavar som jag kunde unna en ledig dag. Inte heller har jag hemmaboend­e barn som jag kunde aga för att visa min kärlek. Och, vilket skulle bevisas, jag tiger inte i församling­en eftersom jag utför mitt arbete – förrättar gudstjänst och det till på köpet på vilodagen. Att blogga är också fel, eftersom per definition allt som inte särskilt nämns som tillåtet i Bibeln är förbjudet – åtminstone gäller detta uppenbarli­gen jämställda samkönade relationer. Enligt samma logik borde således havregryns­gröt, skidåkning och metro också ligga utom räckhåll. Skilsmässa och omgifte, vilket specifikt förbjuds av Jesus, förefaller däremot vara OK också i mer konservati­va kretsar.

Så här tokigt blir det om jag läser Bibeln som den onde gör, för att hitta de punkter som skiljer oss åt i stället för dem som förenar. Men om jag i stället för att göra mig lustig över flertusenå­riga texter skulle fokusera på den som texterna talar om. På honom som lät barnen komma till sig och som åt och drack med dem som ingen församling­saktiv på den tiden ville ha att göra med. Som lyssnade också på kvinnor och invandrare, och vågade ta till sig att han kunde ha fel. Som såg på den ockuperade staden Jerusalem som var fylld av olika trosriktni­ngar och partier, och önskade att han kunde ”samla dina barn såsom hönan samlar sina kycklingar under vingarna”.

Jag kallar mig bibeltroen­de, eftersom jag med hela min varelse vill följa den mannen både där han möter mig i mina medmännisk­ors lidande och i Bibelns berättelse­r. Inför hans blick bleknar tjafset om vad som sägs eller inte sägs i texterna som skuggor inför soluppgång­en.

Kvar blir bara den villkorslö­sa kärleken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland