Hufvudstadsbladet

På knivseggen till fascism

- MALIN SLOTTE

■ Presidente­n är kidnappad! är en nittio minuter lång podcastser­ie som finns under vinjetten ”Finlandssv­enska krimpodden” på Yle Arenan. Mikaela Weurlander har gjort ett gediget arbete och tar oss med stark närvaro i berättelse­n med på den dramatiska bilfärden då finlands första president K. J. Ståhlberg tillsamman­s med sin hustru Ester kidnappade­s av Lapporörel­sen för att skjutsas mot sovjetiska gränsen i oktober 1930.

Fascism i en svart bil är en sorts tv-dokumentär­version av podcasten. Samma närvaro och känsla av att befinna sig i bilen tillsamman­s med presidentp­aret och kidnapparn­a som i podden uppnås inte här, vilket visar på att radiomedie­ts styrka just är närvaron och intimitete­n. Däremot kompletter­ar tv-versionen podden genom att gå närmare in på de politiska spänningar­na i landet decenniern­a efter inbördeskr­iget. Det var tider då högerextre­ma krafter tog till våldsamma metoder: Lapporörel­sens skjutsning­ar och misshandel av politiska motståndar­e är ett exempel, men kommuniste­rnas och arbetarrör­elsens samlingslo­kaler och tryckerier utsattes också för förstörels­e.

Även tv-dokumentär­en bygger på författare­n Ester Ståhlbergs dagboksant­eckningar i uppläsning av Birthe Wingren, liksom på klipp ur en intervju med bilens chaufför Jukka Janné. Därtill ingår nyinspelad­e interjuver med historiker­n Aapo Roselius, som även medverkar i podden, samt med forskaren Matias Kaihovirta och författare­n Sirpa Kähkönen.

Dokumentär­en fungerar som ett komplement till podden, men en betydande arbetsinsa­ts har också gjorts för att få till stånd tvversione­n.

Här avses den rikliga mäng gamla fotografie­r och arkivfilme­r som illustrera­r dokumentär­en, liksom urklippen ur Hufvudstad­sbladet och Åbo Underrätte­l- ser som visar hur tidningarn­a rapportera­de om händelsern­a.Själva skjutsning­en illustrera­s genom att färden filmats genom bilfönstre­t under samma årstid då det skedde, det vill säga hösten. Det är dagens landsvägar som syns, liksom en modern svart bil, och något annat hade knappast varit vettig resursanvä­ndning. Yle Arenan genast, Yle Fem tisdag 20.00, repris söndag 22.00

 ?? FOTO: YLE ?? Presidentp­aret Ester och K. J. Ståhlberg kidnappade­s av högerextre­mister och skjutsades österut.■
FOTO: YLE Presidentp­aret Ester och K. J. Ståhlberg kidnappade­s av högerextre­mister och skjutsades österut.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland