Hufvudstadsbladet

The Sunday Times: Fifa fick över 800 miljoner av Qatar

Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa är i blåsväder igen efter att The Sunday Times avslöjar att Qatar erbjöd över 800 miljoner euro inför omröstning­en som gav landet VM-värdskapet.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Tidningen The Sunday Times avslöjar på söndagen att Qatar i hemlighet erbjöd internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa 400 miljoner dollar (cirka 372 miljoner euro) bara tre veckor innan Fifa-delegatern­a röstade fram landet som värd för VM 2022.

Sunday Times har tagit del av dokument som avslöjar att den qatariska statliga tv-kanalen Al Jazeera, som ägs och kontroller­as av den qatariska emiren Hamad bin Khalifa Al Thani skrev under tv-kontraktse­rbjudandet.

Erbjudande­t ska enligt dokumenten innehålla en klausul som skulle ge Fifa 100 miljoner dollar (cirka 93 miljoner euro) utöver intäkterna för tv-rättighete­rna ifall Qatar väljs som värd för mästerskap­et.

Enligt Sunday Times har Qatar sammanlagt betalat 880 (cirka 820 miljoner euro) miljoner dollar åt Fifa i anslutning till att landet valdes till VM-värd.

Det är inte första gången påståenden om korruption och mutor lyfts fram i samband med att Qatar valdes till VM-värd 2010. Qatar besegrade USA, Australien, Sydkorea och Japan i omröstning­en.

Korruption­sskandalen inom Fifa ledde till att flera av förbundets högsta chefer, bland dem ordförande Sepp Blatter, tvingades avgå. Flera av de före detta fotbollsbo­ssarna har dömts för korruption.

VM i Qatar har inte bara kantats av korruption­smisstanka­r. Också arbetarnas förhålland­en på byggarbets­platserna i VM-landet har fått skarp kritik av människorä­ttsorganis­ationerna.

Gästarbeta­rnas grundlägga­nde rättighete­r har kränkts, säkerheten på byggarbets­platserna är minst sagt bristfälli­g, arbetarnas anställnin­gsvillkor har jämförts med slavarbete och de mest dystra rapportern­a talar om upp till 3 000 döda arbetare kopplade till VM.

Qatar saknar ett demokratis­kt system, utländsk arbetskraf­t har begränsade rättighete­r och kvinnor förtrycks och diskrimine­ras i landet.

Hittills har varken människorä­ttsfrågor, korruption eller de många dödsfallen kopplade till VMbyggena fått Fifa att reagera.

Det finländska landslaget höll träningslä­ger i Qatar i vintras. Riku Riski valde att inte delta med hänvisning till etiska skäl. Bollförbun­det såg däremot inget problemati­skt i att förlägga lägret till det kontrovers­iella landet.

 ?? BIERI, FILE
FOTO: AP PHOTO/KEYSTONE/WALTER ?? Den 2 december 2010 presentera­de Fifas ordförande Sepp Blatter Qatar som värd för VM 2022
BIERI, FILE FOTO: AP PHOTO/KEYSTONE/WALTER Den 2 december 2010 presentera­de Fifas ordförande Sepp Blatter Qatar som värd för VM 2022

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland