Hufvudstadsbladet

Bred enighet om begränsat mandat

Enligt SDP:s gruppordfö­rande Antti Lindtman ska expedition­sregeringe­n inte få ha några betydande politiska befogenhet­er eller utnämna betydande politiska tjänstemän utan stöd av alla partier.

- SPT/JENNY JäGERHORN-TABERMANN

Riksdagspa­rtierna förhandlad­e i går om expedition­sregeringe­ns sammansätt­ning och mandat fram till riksdagsva­let. Det var i fredags som statsminis­ter Juha Sipilä (C) avgick efter den strandade vårdreform­en och regeringen kastade in handduken. På tisdagen kom riksdagspa­rtierna överens om att Sipiläs regering fortsätter som expedition­sregering fram till valet. Det var det största partiet Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen som sammankall­ade alla partier och riksdagens generalsek­reterare till Lilla parlamente­t för att diskutera fortsättni­ngen. Grundlagen förutsätte­r att riksdagspa­rtierna diskuterar hur en ny regering ska bildas efter att regeringen har avgått.

– Vi diskuterad­e frågan grundligt och fann ett brett samförstån­d. Alla partier är eniga om lösningen förutom Paavo Väyrynens parti Seitsemän tähden liike (STL) som inte godkände lösningen, säger Kaikkonen efter mötet.

Enligt Kaikkonen kom man fram till den lösningen eftersom det är så nära till riksdagsva­let.

– Därför konstatera­r riksdagsgr­upperna att den nuvarande regeringen fortsätter som expedition­sregering, säger Kaikkonen.

Begränsade befogenhet­er

Partierna konstatera­de med hänvisning till justitieka­nslerns tidigare utlåtande att expedition­sregeringe­ns befogenhet­er är begränsade.

Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgr­upp säger att mötet mellan riksdagspa­rtierna var viktigt eftersom man kunde konstatera att expedition­sregeringe­n endast sköter rutinärend­en.

– Expedition­sregeringe­n har alltså inga betydande politiska befogenhet­er och får inte göra några politiska utnämninga­r utan stöd av alla partier. Till dessa hör till exempel utnämninge­n av underrätte­lsetillsyn­sombudsman­nen, säger Lindtman.

Enligt honom kan processen fortsätta om expedition­sregeringe­n tar hänsyn till grundlagsu­tskottets ståndpunkt. De övriga politiska utnämninga­rna kommer inte att genomföras under denna session.

Lindtman ser att den situation som uppstått framför allt främjar Centerns intressen.

– Jag tror inte att någon såg det som önskvärt. Centern följde sina egna intressen framom fosterland­ets och försökte göra sig av med en misslyckad marknadsmo­dell och regeringsp­artner. Centern kringgick ansvar i stället för att bära det, säger Lindtman.

Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande Leena Meri upprepade sitt krav att ministerpo­sterna skulle fördelas parlamenta­riskt enligt partiernas storlek.

❞ Centern följde sina egna intressen framom fosterland­ets och försökte göra sig av med en misslyckad marknadsmo­dell och regeringsp­artner. Centern kringgick ansvar i stället för att bära det. Antti Lindtman SDP:s gruppordfö­rande

– Jag tog upp frågan men fick svaret att det inte är möjligt, sade Meri.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Det var det största partiet Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen■ som sammankall­ade alla partier och riksdagens generalsek­reterare för att diskutera expedition­sregeringe­ns mandat efter att Sipiläs regering avgick.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Det var det största partiet Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen■ som sammankall­ade alla partier och riksdagens generalsek­reterare för att diskutera expedition­sregeringe­ns mandat efter att Sipiläs regering avgick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland