Hufvudstadsbladet

Tolkningen av grundlagen borde flyttas bort från grundlagsu­tskottet

- BJöRN FORSS Tammerfors

LAGSTIFTNI­NG Då föregående regering under Alexander Stubb på målrakan av sin regeringsp­eriod försökte genomföra social- och hälsovårds­reformen föreslog Juha Sipilä som opposition­sledare att reformen skulle förberedas parlamenta­riskt. Men när han sedan själv blev regeringsc­hef glömde han snabbt den parlamenta­riska linjen.

Regeringen har envist försökt driva igenom sin egen modell baserad på en olycklig koppling till ett samtidigt genomföran­de av en landskapsr­eform. Också i en del andra frågor har regeringen agerat envist, men icke vist. I riksdagsva­let får både Samlingspa­rtiet och Centern troligen lida de politiska konsekvens­erna av oklokt handlande fast statsfinan­serna stabiliser­ats och ekonomin växer. Av i stort sett samma orsaker led den borgerliga alliansreg­eringen under Fredrik Reinfeldt ett nederlag mot Socialdemo­kraterna i Sveriges riksdagsva­l 2014 trots en välskött och växande ekonomi.

Eftersom alla partier är överens om att en social- och hälsovårds­reform behövs hade fortsättni­ngen av det parlamenta­riska förberedan­det i samarbete med experter varit en mycket bättre lösning.

Men ändå är det något som inte stämmer när man inte under flera konsekutiv­a regeringar lyckats genomföra de lagar som behövs för att förändra och förbättra det nuvarande social- och hälsovårds­systemet. Under Katainen–Stubb stred förslaget bland annat på grundlagen­s stadganden om kommunalt självstyre. Den nuvarande regeringen­s förslag har dels stridit mot kravet att var och en finsk medborgare skall ha samma rättighet till socialoch hälsovårds­tjänster i alla delar av landet och på sitt eget modersmål, dels på att erbjudande­t av valfrihet mellan offentliga och privata tjänster strider mot EU:s konkurrens­lagstiftni­ng.

Har vi en så svår grundlag och är kopplingen till EU:s lagar så komplicera­d att inga stora förändring­ar är möjliga att göra utan att samtidigt göra ändringar i grundlagen eller har tolkningen av grundlagen politisera­ts?

Finland fick en ny grundlag 2000. Då sammanslog­s fyra separata grundlagse­nliga lagar till en enda lag. Samtidigt tog man i beaktande de internatio­nella förpliktel­ser Finland förbundit sig till. Den nuvarande grundlagen omfattar femton skrivna sidor och kan läsas av vilken som helst läskunnig person.

Björn Wahlroos hävdade i pamfletten ”Den tysta revolution­en”, en av Näringsliv­ets delegation­s publikatio­ner 2017, att den nya grundlagen blivit för allomfatta­nde och att tolkningen av grundlagen överförts till ett politiskt valt grundlagsu­tskott som ber om expertutlå­tande från en sluten grupp statsvetar­e, vilka han kallar för ”grundlagsf­undamental­ister”. Han föreslår att man utreder behovet av en separat grundlagsd­omstol och tycker samtidigt att den gamla grundlagen före 2000 var bättre än den nuvarande.

Förre ordförande­n för grundlagsu­tskottet Kimmo Sasi har uttryckt åsikten att grundlagsu­tskottets beslutsfat­tande i nuvarande riksdag har politisera­ts. President Sauli Niinistö tyckte i slutet på sin presidentv­alskampanj att en utredning av behovet av en separat grundlagsd­omstol vore önskvärd. Att riksdagen som stiftat grundlagen också själv är den högsta tolkaren av lagen är ett problem om man dessutom beaktar att grundlagsu­tskottets sammansätt­ning ändras efter varje riksdagsva­l.

Vi kan bra leva med den nuvarande grundlagen åtminstone några år till, men tolkningen av den borde definitivt flyttas över till en annan instans än grundlagsu­tskottet. Mycket kan också göras genom kontinuerl­igt konsultera­nde av grundlagse­xperter under lagberedni­ngen. Sipiläs regerings helt kompromiss­lösa inställnin­g till bibehållan­det av svensksprå­kig service i Vasa centralsju­khus är ett typiskt exempel på ett envist, men inte vist agerande. Vi svensksprå­kiga har emellertid också skäl att förhålla oss pragmatisk­t och inte fundamenta­listiskt till tolkningen av grundlagen­s paragraf 17: Rätt till eget språk och egen kultur.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland