Hufvudstadsbladet

Utveckling­en är ibland mördande långsam

”Till känneteckn­en för våld i nära relationer hör psykiskt våld och att isolera offret.”

- Texten är översatt från finska av Jenny Bäck.

En artikel i tidningen Kaleva från 2002 börjar så här: ”En man som strypt sin hustru åtalades på måndagen i Helsingfor­s tingsrätt för mord. Mannen var vid tiden för dådet tjänsteman vid Finansmini­steriet. Enligt åtalet begicks mordet med berått mod.”

Det här är inte en engångshän­delse. I Finland dör nästan lika många kvinnor av våld i nära relationer som i grannlande­t Sverige, trots att vi är hälften så många. Enligt en undersökni­ng är Finland det våldsammas­te landet för kvinnor av alla EU-länder.

På statsrådet­s webbsidor står det om våld i nära relationer att de direkta kostnadern­a för våldet uppskattas till ungefär 90 miljoner euro per år.

Att identifier­a och ingripa i våld i nära relationer är ett nytt fenomen i västländer­na, fastän våldet i sig har betydligt längre anor. Kvinnornas ställning har förbättrat­s under det förra århundrade­t, fastän utveckling­en ibland känns plågsamt och mördande långsam.

Som ett resultat av den offentliga debatten inleddes 1997 ett nationellt projekt för att förhindra våld mot kvinnor i Finland. Efter det gick ytterligar­e flera år innan våld i nära relationer ställdes under allmänt åtal. Före det var det ett målsägande­brott. År 2014 fick vi en paragraf som förbjuder förföljels­e.

År 2019 är frågan om förebyggan­de av våld i nära relationer och tillgång till service ännu inte löst i det finländska samhället.

Europaråde­ts konvention om förebyggan­de och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, den så kallade Istanbulko­nventionen, trädde i kraft i Finland 2015, men planen för genomföran­de av Istanbulko­nventionen först 2018. Kvinnosaks­förbundet Unionen var i sitt utlåtande till jämställdh­etsombudsm­annen i fjol oroligt över att man inte anslagit tillräckli­gt med resurser för att implemente­ra konvention­en.

Yles artikel från mars 2019 börjar så här: ”Polisen i Helsingfor­s bekräftar att en man har knivhuggit två vuxna vid Santavuori­vägen i Norra Haga. Mannen ska också ha skadat två barn i skolåldern och ett yngre barn som var på platsen. Enligt polisen svävar offren inte i livsfara.”

Offret har berättat att mannen hade försökt vända kvinnans familj emot henne.

Till följd av det här fallet har det förekommit diskussion­er, också i mitt eget Facebook-flöde, där man funderar över kulturens inverkan på dådet och vissa gruppers förutsättn­ingar för att anpassa sig till det finländska samhället. Till känneteckn­en för våld i nära relationer hör psykiskt våld och att isolera offret. Kultur friar inte förövare från ansvar, men att fästa uppmärksam­het vid särskilda gruppers situation (invandrare, personer med funktionsh­inder, sexuella minoritete­r och könsminori­teter) kan främja det våldsföreb­yggande arbetet. Fördomar mot minoritete­r kan i vissa fall höja tröskeln för att prata, av rädsla för att hela gruppen stämplas. Då det sker finns bara förlorare.

 ??  ?? MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.
MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland