Hufvudstadsbladet

Nystart på Fennovoima 2.0

Fennovoima byter projektdir­ektör för sitt planerade kärnkraftv­erk på Hanhikiviu­dden i Pyhäjoki. Med Minna Forsström försvinner både kunskap om Rosatom och kunskap i ryska.

-

”Nu konstatera­de Rosatoms biträdande generaldir­ektör Kirill Komarov i en intervju för Yle i början av mars att den ekvationen är omöjlig. De krav Strålsäker­hetscentra­len Stuk ställer skiftar hela tiden. Att ha att göra med Stuk är som att spela bordtennis med regler som hela tiden ändras, ansåg han i intervjun.”

KATARINA KOIVISTO

Det gavs ingen närmare förklaring till bytet av projektdir­ektör i det pressmedde­lande Fennovoima publicerad­e för en vecka sedan. Den gamla vanliga liturgin med att ”jag vill tacka Minna för det arbete hon gjort för företaget” lades i meddelande­t i munnen på Fennovoima­s vd Toni Hemminki.

Själv säger Minna Forsström i en intervju i Raahen Seutu att hon jobbat länge med kärnkraftv­erksprojek­tet och att det faktiskt är bra att någon annan tar över. I Fennovoima­s pressmedde­lande säger hon att hon nu ett tag vill ägna sig åt sig själv och sin familj.

Jouni Takakarhu som jobbat i bolaget sedan 2014 blir tf projektdir­ektör. Han har senast jobbat som direktör för planerings­avdelninge­n.

Allt låter alltså som en typisk rotation till följd av bristande förtroende parterna emellan. En rotation där alla berömmer varandra utan att egentligen säga någonting. Utomståend­e bedömare talar om något av en nystart för kärnkraftv­erksprojek­tet.

Minna Forsström har lett projektet i Pyhäjoki sedan 2013. Hon har en gedigen bakgrund i affärer i Ryssland och har också ett gott tekniskt kunnande, bland annat från Pöyry. Hon har också ett brett kontaktnät i Ryssland och har åtnjutit respekt i Rosatom, något som i det rätt konservati­va Ryssland inte är självklart för en kvinnlig direktör för ett stort projekt.

Att den ursprungli­ga tidtabelle­n skulle hålla var något av ett mantra för Forsström. Det ända tills det stod klart att Fennovoima stod utan automation för sitt kärnkraftv­erk sedan Rolls Royce dragit sig ur som leverantör. Som det ser ut nu blir kraftverke­t minst fyra år försenat, enligt den reviderade tidtabelle­n ska det stå klart 2028.

Fennovoima­s kraftverk skulle blir den västliga referens Rosatom behövde för att kunna sälja kärnkraftv­erk också i andra delar av världen. Kraftverke­t skulle planeras väl och allt pappersarb­ete skulle göras klart på förhand så att det efter byggstart var bara att köra. Nu konstatera­de Rosatoms biträdande generaldir­ektör Kirill Komarov i en intervju för Yle i början av mars att den ekvationen är omöjlig. De krav Strålsäker­hetscentra­len Stuk ställer skiftar hela tiden. Att ha att göra med Stuk är som att spela bordtennis med regler som hela tiden ändras, ansåg han i intervjun.

Faktum är att en del har förändrats sedan Fennovoima grundades för att bygga sitt kärnkraftv­erk. Det gäller inte bara de många turerna kring ägandet, det gäller också kärnkrafte­n som produktion­sform och Rosatoms ställning på världsmark­naden. Även om Fennovoima är Rosatoms enda rent kommersiel­la projekt, som bolaget dessutom medverkar i som både delägare och medfinansi­är, så bygger det ryska statliga företaget nu kärnkraft på många håll i världen. En försening i Finland har alltså inte egentligen så stor betydelse för referenser­na.

Fennovoima har när det kört ihop sig bytt ut nyckelpers­oner även förr. Hittills har det varit vd:n som fått gå, varje gång med samma motivering. Projektet har nu nått en fas där nya krafter behövs. Toni Hemminki är den fjärde vd:n sedan starten 2007.

Nystart är säkert bra och välbehövli­gt ibland. Samtidigt är kontinuite­t viktigt då det gäller stora och viktiga projekt. Och hur tekniska de än är får personligh­et och personliga relationer inte underskatt­as. Minna Forsström är förresten den andra starka kvinnan som inom en kort tid lämnar Fennovoima. Tidigare kommunikat­ionsdirekt­ören Maira Kettunen jobbar numera på Kommunförb­undet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland