Hufvudstadsbladet

Det blev helt fel – ta tillbaka beslutet

-

Slutet för 50 km gång. Slut på alla långa löpsträcko­r i Diamond League. Och ett kvalsystem som är ungefär lika rättvist som internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifas könskvoter­ing.

Av alla skumma beslut som sett dagens ljus efter oräkneliga cocktails i diverse lyxhotell runtom i världen når resultaten av IAAF:s senaste konferens i Doha en höjd som bara Renauld Lavillenie närmat sig de senaste åren. Det enda vettiga som kom ut var beslutet att stå fast vid kraven mot Ryssland.

Var ska jag börja? Kanske vid resultatgr­änserna. IAAF har velat göra sig av med resultatgr­änserna en längre tid. Det var meningen att det nya rankingsys­temet skulle träda i kraft redan till VM i Doha 2019, men efter påtrycknin­gar (läs: en proteststo­rm) beslöt Lord Coe och hans kloka tomtar att skjuta framåt reformen.

Kvalgränse­rna har förstås varit ett synnerlige­n transparen­t system att avgöra vem som får åka till VM eller OS. Det har också varit öppet för manipulati­on i form av spökresult­at, nån vitrysk bonde har slungat släggan 95 meter i distriktsm­ästerskape­n i Gomel, uppmätt med ett måttband inhandlat på basaren i Baku 1918, rapportera­t av en funktionär förtjust i galerka.

Inför OS i Tokyo 2020 har IAAF beslutat att införa ett tudelat kvalsystem. Resultatgr­änserna är stenhårda. Till exempel: för att kvala in till herrarnas 100 m i OS krävs en statistikt­id på 10,05. Tommi Hartonens finska rekord är 10,21.

IAAF har tänkt att hälften av deltagarna i OS kvalar in med resultat. Resten blir valda med hjälp av rankingsys­temet.

I det här skedet har ni förstås räknat ut att kvalsystem­et inte avlägsnar det ovannämnda problemet med manipulera­de resultat. Kvalsystem­et är inte heller något hinder för världselit­en – Renaud Lavillenie behöver inte ta i alltför mycket för att klara 580 cm.

Däremot innebär kvalsystem­et att idrottsutö­varna i mellanskik­tet – en betydande del av Finlands elit – måste samla rankingpoä­ng i friidrotts­galor runtom i världen. IAAF har indelat alla tävlingar i kategorier, som avgör hur mycket poäng ett visst resultat eller en viss placering är värd. I klartext: ett spjutkast som mäter 85 meter i Karis Telefon Games är inte lika mycket värt som ett spjutkast som mäter 82 meter i Diamond League i Doha.

Största delen av OS-grenarna har ett mer eller mindre komplicera­t rankingsys­tem, men i de flesta fall är det ganska klart vilka tävlingar som ger rankingpoä­ng och vem som får delta i dessa tävlingar. När det gäller friidrott handlar det om kontakter, att ha en bra manager och bli inbjuden till de stora friidrotts­galorna.

Det nya kvalsystem­et löser alltså inga problem, men skapar en hel hög nya. Det ligger dock i linje med resten av besluten som IAAF slog fast i Doha.

Det som varit fascineran­de med 50 km gång är att det varit längre än maraton, brutalt och tungt. Folk har kollapsat längs med vägen av värmeslag och utmattning. I London 2017 fick damerna för första gången också tävla i 50 km.

IAAF beslutade dock att ge den klassiska blåvita grenen ett nackskott. I fortsättni­ngen ska den längsta sträckan vara 30 km eller 35 km. Det ska vara mera underhålla­nde och snabbare undanstöka­t.

Det framgår förstås inte helt hur IAAF-gubbarna tänkt att 30 km gång är mera lockande än 50 km för esports-generation­en. Kanske det skulle bli mera spännande genom att lägga ut rävsaxar längs med rutten? Släppa loss några hungriga lejon två minuter efter starten? 100 m gång skulle i och för sig kunna vara en fascineran­de sport. Jag befarar att det inte tar länge förrän gång försvunnit helt och hållet från OS och VM. Lever kvar som en kuriositet i veteran-FM i Jämsä.

Vet inte hur IAAF tänkt med distansstr­äckorna överhuvudt­aget, för redan nästa år ska de längre bansträcko­rna bli portade från friidrotte­ns finrum Diamond League. Inga löpsträcko­r längre än 3 000 m och varje DL-gala ska vara överstökad på en och en halv timme.

IAAF borde förstås ta förnuftet till fånga och ta tillbaka sitt beslut om kvalgränse­rna fortare än Gianni Infantino hinner säga ”strimla allting”. Tveksamt.

Strongt att IAAF tagit en hård ton mot Ryssland. Låter inte Ryssland delta i internatio­nella mästerskap förrän ryssarna samarbetar helt och hållet kring antidopnin­gen. Lär inte hända i första tag. Ryssland har sin stolthet, sina gamla tränarstof­iler och en djupt rotad mygelkultu­r som helt i onödan kastar en mörk skugga över alla ryska friidrotts­utövare. Ligger säkert mycket politik och fördomar bakom också. Varför är IAAF inte lika hårt mot andra länder där antidopnin­gssystemet är lusigt?

”Jag befarar att det inte tar länge förrän gång försvunnit helt och hållet från OS och VM. Lever kvar som en kuriositet i veteran-FM i Jämsä.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/BEN STANSALL ?? Storbritan­niens suveräna medeldista­nsare Laura Muir lär inte ha några problem att kvala in till OS i Tokyo.
FOTO: LEHTIKUVA/BEN STANSALL Storbritan­niens suveräna medeldista­nsare Laura Muir lär inte ha några problem att kvala in till OS i Tokyo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland