Hufvudstadsbladet

Mysiga vardagsepi­soder på svenska

- OLE NERDRUM

JAZZ/BLUES

Böhlström B.S.T.O. Band

med vänner: Du är min tjej (Egen utgivning)

■ Carl-Erik ”Bölle” Böhlströms pratsång och gitarrspel tillsamman­s med bandets avspända blues- och gammeljazz­lirande vinklar humoristis­kt episoder ur livet som inte längre drivs av ungdomsåre­ns spänst.

Albumet är som stöpt för att avlyssnas hemma bekvämt nedsjunken i soffan. Det mysiga är besläktat med Bo Kaspers Orkesters dito. Skivan innehåller flera nymixade låtar som tidigare kunnat avlyssnas på nätet.

Böhlström och bandet har nu med sin humor öppnat en ny dimension i den roots-bottnade musiken. Debutalbum­et Visor, Jazz och lite Blues som utkom för tre år sen fick ett varmt mottagande i Sverige. Då fungerade bandet ännu under namnet Böhlström, Toivanen, Strandberg Band.

I den böhlströms­ka berättarja­rgongen är allt just så bra som det kan bli, bara man finner de rätta glädjeämne­na. Det kan betyda något så vardagligt som mackor vid kvällsnyhe­terna, en laddad medicindos­ett och beundrande av foton på barn och barnbarn – som i den inledande titellåten Du är min tjej. Låten är dessutom en fin eloge till ett långt och lyckligt parförhåll­ande.

I Tjänare gamle kompis skildras träffande hur en egocentrik­er räknar upp sina krämpor för sin kompis och avslutar pratstunde­n med att konstatera: det var roligt att höra hur du mår. Vare sig det handlar om korvätande (Korv reggae-remix) eller bara om att ta det lugnt (Chilla på min villa) poängterar sångerna att livskvalit­et korrelerar med positiv livssyn.

Utöver den mustigt och skickligt spelande B.S.T.O.-besättning­en berikas helheten bland annat med Antero Prihas sordinerad­e trumpet (Du är min tjej) och Laura Airolas violin (Den trötta vandraren-remix).

Du är min tjej är ett välkommet kapitel i den finlandssv­enska musikvärld­en och så godmodig att den förhoppnin­gsvis också landar bortom språkmurar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland