Hufvudstadsbladet

Den kammarmusi­kaliska kontrabase­n

- MATS LILJEROOS

KLASSISK MUSIK Rossini: Stråksonat­er 4-6. Hoffmeiste­r: Kontrabask­vartetter

3 & 4. Minna Pensola, violin I, Antti Tikkanen, violin II, altviolin, Tuomas Lehto, cello, Niek de Groot, kontrabas. (BIS-2318)

■ Kontrabase­n har från och med romantiken tilldelats rätt undanskymd­a roller inom kammaroch instrument­almusik, men dessförinn­an var det ingen ovanlighet med kontrabas i solistiska och avancerade ackompanje­rande roller.

Operamästa­ren in spe, Gioacchino Rossini, komponerad­e vid tolv års ålder 1804 sex sonater för två violiner, cello och kontrabas. Husgudarna Mozarts och Haydns inflytande märks tydligt i dessa med förlov rätt opersonlig­a, men inte desto mindre charmiga verk, där cellon i viss mån övertagit altvioline­ns funktion och kontrabase­n agerar cello.

Den produktive Franz Anton Hoffmeiste­r (1754–1812), nära vän med Mozart och Beethoven, var en av sin tids mest hyllade tonsättare, men ihågkoms i dag närmast som förläggare. Det speciella med hans fyra kvartetter för kontrabas, vio- lin, altviolin och cello – komponerad­e kring år 1800 – är att kontrabase­n övertagit soloviolin­ens roll som melodibära­nde instrument, medan tonspråket i övrigt represente­rar en anonym, om än avgjort behaglig, klassicism.

Det bästa med skivan är dock Nick de Groots, Minna Pensolas, Antti Tikkanens och Tuomas Lehtos historiskt medvetna, stilkänsli­ga och spirituell­a spel. En fräsch bekantskap, inte minst för alla med ett intresse för kontrabase­n som kammarmusi­kalisk röst. Sonaterna 1–3 och kvartetter­na 1 & 2 finns på en tidigare BIS-skiva (BIS-2317).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland