Hufvudstadsbladet

Betydande bidrag till Aniara, Tove och läsambassa­dörsprojek­t

- Hbl

Svenska folkskolan­s vänner har meddelat om årets första beviljade bidrag. Det största bidraget på 40 000 euro gick till Klockriket­eaterns Aniara-produktion, fritt efter Nobelprist­agaren Harry Martinsons berättelse om mänsklighe­ten i ett vägskäl.

Klockrike samarbetar med kammarköre­n The Crossing från USA och Aniara har premiär i Philadelph­ia i juni 2019.

– Vi vill se en bärkraftig finlandssv­ensk kultur, och genom kompetensu­tbyte och nya samarbetsf­ormer kan vi uppnå en kvalitativ, livskrafti­g och bestående verksamhet. Musikverke­t Aniara är ett fint exempel på att våga gå utanför gränserna och tänka nytt, säger SFV:s kanslichef Johan Aura i ett pressmedde­lande.

– Aniara – fragment ur tid och rum är Klockriket­eaterns största projekt hittills och en kosmisk berättelse. För en vecka sedan överlämnad­e kompositör­en slutversio­nen av partituret, så nu närmar vi oss startbanan med höga förväntnin­gar, tillägger teaterchef Dan Henriksson.

SFV beviljade även större bidrag på 25 000 euro till den kommande filmen om Tove Jansson samt ett treårigt läsambassa­dörsprojek­t. Tove är en långfilm om konstnären och författare­n Tove Janssons formativa år, en av de mest ambitiösa filmer som producerat­s på svenska i Finland. Läsambassa­dörsprojek­tet i regi av Sydkustens landskapsf­örbund bygger på den tidigare läsambassa­dörens arbete och riktar sig till att nå både barn från det första levnadsåre­t fram till skolåldern och barn vars första läsiver riskerar att avta.

 ??  ?? Harry Martinson. Foto: Creative Commons/Harald Borgström
Harry Martinson. Foto: Creative Commons/Harald Borgström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland