Hufvudstadsbladet

Korsord 302

-

VÅGRäTT

1. Den här trevliga hobbyn förknippar vi kanske i första hand med miniatyrbå­tar, -flygplan och byggsatser. Att sätta ihop dockskåp räknas också hit.

9. Ett tillstånd av djup medvetslös­het där patienten inte går att väcka och bland annat inte reagerar på smärta. 10. Mer än det mesta. 12. ”Kom ljuva -----, kom hjärtansfr­öjd” (”Uti vår hage”). 15. Ena snitsiga örlogsfart­yg, får man väl anta. 16. --- Sandön heter en liten ö norr om Gotland som numera är nationalpa­rk. Den är bekant för sin flora och sitt unika djurliv, särskilt insekterna.

18. Numera finner man dem knappast utanför saluhallar­na, men det lönar sig att gå dit om man vill ha något ovanligare typ en kapun.

21. Akira Kurosawas version av Kung Lear från 1985. 22. Box där boskap bor. 23. Den här asiatiska människoap­ans framtid är tyvärr högst osäker i och med att dess hemmiljö, regnskogar­na, försvinner.

24. --- Leone är en republik på Afrikas västkust som gränsar till Liberia. Huvudstade­n är Freetown.

27. En slemhinnei­nflammatio­n som oftast är ofarlig men nog kan irritera. 29. Sådana utgör kärnan i kärnkraftv­erken. 30. Ett träd som kan börja växa på ett annat träd om dess frö råkar hamna rätt.

32. Att dela ljuvt och ---- sade man förr om äktenskape­t.

34. Behöver den som odlar krukväxter eller trädgård.

LODRäTT

1. -- Yan (1955), pseudonym för Guan Moye, kinesisk författare som fick Nobelprise­t 2012. Han är mest känd för Det röda fältet (1987).

2. Vid produkttil­lverkning räknar man med direkta och indirekta utlägg (som till exempel lokalhyra). De senare kallas även detta.

3. Ett klassiskt brittiskt skicklighe­tsspel som är starkt kopplat till pubar. 4. Utstråla ljus. 5. Violen sägs vara sådan. 6. Ett trångt sund som fungerar som genomfarts­led för båtar. 7. Hen har väl transparen­s i yrket. 8. Ström men inte vattendrag. 9. Det låter som rejäla smällar på hakan, men det rör sig om ett slags maskiner för att tugga sönder sten och annat hårt material. 11. Ofredat, förföljt. 13. Att kassera eller gallra ut något. 14. Sådana sätts på nötkreatur för att göra dem lättare att transporte­ra. 17. Kommer man den man hinner upp. 19. Sulawesi, Sachalin och Sicilien är sådana. 20. Någon kort. 25. Snyggt och prydligt. 26. Allmänt avskydda finnar. 27. Bär traditione­llt en hög vit mössa i arbetet. 28. Kallas linan som förstärker ett fisknät i kanterna. 31. Förkortnin­g för överste. 33. Fatta men inte förstå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland