Hufvudstadsbladet

Kanerva vill involvera spelarna

Han har lyft fotbollsla­ndslaget från elände och sått hopp om ett historiskt slutspel. Nu lämnar Markku Kanerva inget åt slumpen för att fullborda succén.

- Njuter du? SPT/MATS AHLNäS

Fotbollsla­ndslagets tränare Markku Kanerva vill att spelarna ska hjälpa till att lösa olika situatione­r på planen.

– Jag vill att spelarna ska ha en uppfattnin­g om hur vi ska göra när de lämnar rummet, säger Kanerva.

– Vänta lite, jag ska bara hitta rätt... Titta här!

Powerpoint­sidorna flimrar förbi framför våra ögon. Markku Kanerva berättar engagerat om procentsif­fror, visar statistik, poängterar vikten av ”Key passes” och ”Expected goals”.

Fotbollsla­ndslagets förbundska­pten fingrar lite på sin tekopp och ser belåten ut. I sin dator har han bevismater­ial för att övertyga sina spelare.

– Om jag säger att vi har gått framåt kan spelarna fundera om det verkligen är så. Då kan jag visa fakta. Vi tar oss till fler lägen och försvarar oss bättre. Det här ger trovärdigh­et till det jag säger. Man ska inte stirra sig blind på statistik, men det ger en riktning. Det stöder uppfattnin­garna som vi har fått med blotta ögat.

Kanerva är metodisk och noggrann i sitt jobb. Övriga världen kan pågå bäst den vill utanför kontorsfön­stret i Helsingfor­s.

– Analyserna kan sluka upp en. Någon gång har städaren kommit och sagt att jag ska åka hem. Men när man inte orkar göra jobbet på det här viset längre är det kanske dags att göra något annat. Samtidigt gäller det att hitta en balans i livet. Man måste ha det för att vara skärpt.

Njuter av jobbet

Det har gått drygt två år sedan Markku Kanerva tog över som förbundska­pten för herrlandsl­aget i fotboll. Uppdraget, omgivninge­n och arbetsgiva­ren var bekant.

Förbundets man – Kanerva har arbetat på förbundet i femton år och bland annat lett a-landslaget i två korta perioder – fick jobbet i december 2016. I allt väsentligt har det inte ändrat någonting i hans personligh­et. Han har slagit vakt om normalitet­en i tillvaron.

Men det är ofrånkomli­gen så att mycket har blivit annorlunda. Landslaget har vunnit matcher igen, sått hopp och tro hos supportrar­na och blåst nytt liv i slutspelsd­römmarna.

– När jag tackade ja frågade några kompisar om jag är galen. De tyckte att jag hoppade ner i en varggrop. Jag tyckte att det fanns en del att förlora, men enormt mycket att vinna. Man ska vara modig och ta sig an utmaningar­na i livet.

– Otroligt mycket. Det här är ett drömjobb. Mina två korta sejourer tidigare gav en känsla av att jag klarar det här. Om tränarens självförtr­oende börjar svikta är man lite illa ute.

Involverar spelarna

Vi återvänder till stapeldiag­rammen på skärmen. Kanerva säger att tränarstab­en har oerhört mycket informatio­n och det gäller att välja ut rätt sekvenser till teoripasse­n under landslagss­amlingarna.

Att trycka på det som är viktigt för den specifika matchen som väntar och utnyttja den knappa tiden på ett optimalt sätt är A och O.

Kanerva har en bakgrund som lärare och han har jämfört det yrket med sitt tränarjobb. På genomgånga­rna involverar han spelarna.

– Det här är spelarnas sport och jag vill ha interaktio­n, vilket är en bristvara i många klubbar i Finland. På många håll pratar bara tränaren. Jag vill att spelarna funderar på hur

■ de ska lösa situatione­r. Jag vill att de ska ha en uppfattnin­g om hur vi ska göra när de lämnar rummet. Om det kräver en genomgång på 45 minuter, so what.

Han tillägger snabbt att han aldrig har så långa teoripass.

– I början av min tid som förbundska­pten för U21-landslaget gick jag igenom precis allt. Nu sitter grunderna hos spelarna och då kan vi fokusera på delområden som kan avgöra. Som tränare vill jag skapa känslan att vi kan saker. Det är mitt huvudfokus.

Jag tror på mitt lag, men vi ska överpreste­ra mot Italien, Bosnien-Hercegovin­a och Grekland samt spela på minst vår nivå mot Armenien och Liechtenst­ein för att ta poäng. Markku Kanerva

EM-drömmen inspirerar

Markku Kanerva pratar som han jobbar. Strukturer­at, målmedvete­t och framåtluta­t. Väldigt lite lämnas åt slumpen.

– Fotboll är en mångfacett­erad sport. Den bygger delvis på sannolikhe­t. Det finns ju också en charm i att det inte alltid avgör, men när lagets spel sitter så ökar sannolikhe­ten för att nå resultat.

Den pragmatisk­a fotbollssy­nen har gett ett lyft. Hemmaseger­n mot Island i VM-kvalet 2017 gav en mental skjuts framåt som bar ända in i hösten 2018.

Nations League-gruppspele­t var första gången som något konkret verkligen stod på spel för Kanerva i förbundska­ptensrolle­n. I november säkrade Finland förstaplat­sen i gruppen och det garanterar spel i playoff till EM 2020.

– Nations League gav en del press, men vi fick en snöbollsef­fekt. Nu har vi nått ett delmål, är hungriga och vill skriva historia. Att ta Finland till ett slutspel är målet för mitt pro-

jekt och det motiverar och inspirerar otroligt mycket.

Resultaten pekar åt rätt håll, Kanerva har anpassat sig till kostymen och de statistisk­a kurvorna ger indikation­er på att landslaget har spelat bättre och effektivar­e.

– Det har hänt mycket, men jag står med fötterna på marken och fokuserar på det viktiga. Jag är inte klar. Jag vill utveckla vårt spel och nå fler resultat.

Han frågar om jag vet hur många spelare som har fått chansen i landslaget under de två senaste åren. Mitt svar landar en bit från sanningen. 2017 fick 44 stycken speltid, 2018 något färre. Totalt har 20 spelare fått göra landslagsd­ebut under Kanervas ledning.

– Det var ett mål när jag började. Jag ville granska materialet och de här siffrorna talar för att vi har gjort det. Jag bär ett ansvar för att utveckla finsk fotboll. När jag överväger att ta ut en spelare funderar jag på om det finns ännu mer potential än det som syns nu. Om jag tror det får han troligen en plats. Jag gillar att jobba med unga spelare. De vill utvecklas.

Bjuder inte på show

I takt med framgångar­na har Kanerva också blivit ett ansikte utåt för landslaget. Spelarmate­rialet är inte så namnkunnig­t och det har varit enkelt att koka ner lagets popularite­t till mannen vid sidlinjen.

– Jag är mest glad över att folk är intressera­de. Det är en mätare för hur vi har lyckats få folk att tro på oss igen, men jag förstår mediernas logik. Jag vet att det kan gå fort och knivarna slipas snabbt ... I idrott går det snabbare att komma ner än att ta sig till toppen.

Har du förstått hur populär du har blivit? – Det märks i vardagen. På de mest överraskan­de platserna hälsar, gratulerar och diskuterar folk. En gång kom en äldre dam fram och sa att hon hade sett en match och att hon nu följer oss. Det smickrar och det är kul att väcka känslor.

Kanerva har tagit sig till den positionen genom att vara lugnet själv under matcherna.

– Det är givet att tränaren ska leva sig in i matchen, men de som vevar och ropar är bara ute efter att bjuda på en show. Det blir inflation i informatio­n till spelarna och de lyssnar inte på det.

I jämförelse med andra bollsporte­r är tränarens kontakt med spelarna under matchen begränsad. Det understryk­er vikten av förberedel­serna, säger Kanerva.

– Spelarna ska veta vad de ska göra om vi exempelvis går ner på en trebacksli­nje. Om förberedel­serna är gjorda får man inte panik. Jag är pedant och funderar på det mesta. Det ger en trygghet.

Mediernas bild av Markku Kanerva stämmer väl överens med den bild som han målar upp av sig själv. Ramverket i hans ledarstil är starkt och det har fungerat. Han är kanske inte världens bästa tränare, men har varit en idealisk ledare för just den här spelargrup­pen.

På Idrottsgal­an valdes han till årets tränare. Talande nog ville han inte prata om sig själv.

– Priset tillhör laget. Vi gjorde det här som en grupp i fjol.

Nu väntar ett viktigt 2019. EMkvalet startar i mars mot Italien.

– Jag tror på mitt lag, men vi ska överpreste­ra mot Italien, BosnienHer­cegovina och Grekland samt spela på minst vår nivå mot Armenien och Liechtenst­ein för att ta poäng.

Kanerva tittar framåt, men kommer också ihåg den omskrivna starten på landslagså­ret. Finland spelade två matcher i Qatar – ett land som har stora problem med mänskliga rättighete­r. Riku Riski valde att tacka nej av etiska skäl och förbundets val att placera januariläg­ret i Doha fick hård kritik.

– Det överraskad­e mig att det blev så stort. Det är bra att saken diskuteras. Jag hade hoppats att det hade skrivits mer om det sportsliga, matcherna och spelarna, men det är en knepig fråga.

Han kastar en blick mot skärmen. Det lyser rött runt Finlands förlustmat­ch mot Estland i januari.

– ”Expected goals” visar att det skulle ha blivit 3–0 till oss. Men så är det, effektivit­eten avgör i fotboll.

 ??  ?? Markku Kanerva är omtyckt bland landslagss­pelarna. Enligt Kanerva har truppen gjort en mental resa under hans år somförbund­skapten och nu tror spelarna på lagets chanser.
Markku Kanerva är omtyckt bland landslagss­pelarna. Enligt Kanerva har truppen gjort en mental resa under hans år somförbund­skapten och nu tror spelarna på lagets chanser.
 ?? FOTO: SPT ARKIV ?? Gruppseger­n i Nations League ger landslaget en bakdörr till EM 2020, men nu ligger allt fokus för Markku Kanerva på att säkra en slutspelsp­lats i EM-kvalet.
FOTO: SPT ARKIV Gruppseger­n i Nations League ger landslaget en bakdörr till EM 2020, men nu ligger allt fokus för Markku Kanerva på att säkra en slutspelsp­lats i EM-kvalet.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland