Hufvudstadsbladet

Kranier i arkiv inget problem i Helsingfor­s

– Hoppas skallsamli­ngen inte skandalise­ras, säger Risto Väinölä vid Naturhisto­riska centralmus­eet om människokr­anierna som arkiverats på museets vind.

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

I Sverige pågår en häftig debatt kring skallar som plundrades ur finländska gravar på 1800-talet och förvaras på Karolinska institutet. Naturhisto­riska centralmus­eet i Helsingfor­s har också en skallsamli­ng från samma tidsepok. De ingick i den finländska anatomipro- fessorn Evert Bonsdorffs enorma skelettsam­ling och användes framför allt i den medicinska utbildning­en och forskninge­n.

Men i dag har de landat på museets vind, varken synliga eller hemliga. Etiken kring skeletten har förändrats och deras vetenskapl­iga värde har ersatts av DNA-analyser. Vad som ska hända med skallarna är oklart.

– De är i tryggt förvar hos oss, säger förste intendent Risto Väinölä.

Som vetenskaps­man ser jag människokr­aniet som ett mycket naturligt forsknings­objekt på sin tid. Risto Väinölä Förste intendent på Naturhisto­riska centralmus­eet

I bottenvåni­ngen på Naturhisto­riska museet på Norra Järnvägsga­tan har en grupp skolelever flockats kring det enorma skelettet av en Stellers sjöko, ett nio meter långt och mycket fridsamt växtätande sirendjur som européerna utrotade med harpuner på bara 27 år efter att arten upptäckts i Berings hav 1741.

Havsjätten­s välbevarad­e skelett är en av pärlorna i anatomipro­fessorn Evert Bonsdorffs (1810–1898) skelettsam­ling. Bonsdorff, finländsk pionjär inom anatomi och fysiologi, köpte in hundratals skelett världen över i forsknings­och utbildning­ssyfte. Samlingen svällde till en Noaks ark i ben – mammutars, valars, näbbdjurs – som Naturhisto­riska centralmus­eet i dag förfogar över.

Men det finns en del av Bonsdorffs samling som inte visas för besökare. Den förvaras på museets vind. En enkel lapp har tejpats fast på vindsdörre­n med orden Luukokoelm­a Ihminen (Bensamling Människan). I Bonsdorffs samling ingick också arten Homo sapiens.

Zoologen Risto Väinölä, förste intendent vid museet, låser upp dörren, tänder lampan och öppnar en av de hundratals papplådorn­a som finns radade i hyllorna enligt serienumme­r och geografisk­t ursprung.

– Den här skallen är från Bulevarden, en av många som hittades under utgrävning­ar i samband med byggarbete­n i början av 1900-talet och lades till samlingen, säger Väinölä och håller upp ett gulbrunt kranium med några tänder kvar.

Omtvistad forskning

HBL skrev nyligen om den explosiva debatten i Sverige där sverigefin­nar kräver tillbaka skallar som tre svenska medicinare, Gustaf Retzius, Christian Lovén och Erik Nordenson, plundrade ur gravar på olika håll i Finland under 1870-talet. Kranierna, som i dag förvaras på Karolinska Institutet, undersökte­s och mättes för att definiera ”den finska rasens” egenskaper.

Samlingen på Naturhisto­riska museets vind har en liknande, men inte identisk bakgrund. En del av kranierna och benen ingick i det anatomiska museum Bonsdorff grundade för att ge forskare och läkarstude­rande bättre möjlighete­r att studera biologisk mångfald och anatomiska skillnader mellan arter, och mellan olika människor. Benen användes för praktiska övningar i läkarutbil­dningen. Andra skelett och enskilda människobe­n har lagts till senare.

Den geografisk­a spridninge­n är stor: på en del papplådor står det Padasjoki eller Villmanstr­and, på andra Tjeckoslov­akien och Ryssland. En del bens ursprung är okänt. Också benens ålder varierar. De färskaste är från början av 1900-talet, de äldsta flera hundra år gamla.

– En del ben bytte Bonsdorff till sig av kolleger på olika håll i världen. Det var den tidens business, precis som man utbytte annat vetenskapl­igt material mellan forskare, säger Risto Väinölä och lägger tillbaka skallen från Bulevarden i sin låda.

Att fotografer­a skallarna är förbjudet. Men etiketten är inte alls lika rigorös som på Karolinska Institutet, där samlingen är stängd även för forskare och platsen där benen förvaras hålls hemlig.

– Våra principer är att samlingen a) inte är hemlig, utan en del av vetenskaps­historien och b) att alla etiska principer som gäller mänskliga kvarlevor och griftefrid måste respektera­s. Det som bara är ben för en kan ha en helt annan betydelse för någon annan, säger Väinölä.

I egenskap av förste intendent har ansvaret för bensamling­en landat på Väinöläs bord, men det är över 20 år sedan någon aktivt engagerade sig i samlingen. Då handlade det om samernas rättighete­r. På 1990-talet fästes uppmärksam­het vid att en del av benen i samlingen var samiska.

Alla samiska kvarlevor återlämnad­es till samerna själva, en del till det samiska kulturmuse­et Siida i Enare. En etisk kommitté, med rättsmedic­inska, teologiska och juridiska experter, tillsattes för att en gång för alla gå genom samlingen och bestämma vad som skulle göras med den. Det var först i det här skedet Naturhisto­riska centralmus­eet tog över ansvaret för benen som tillhört medicinska fakulteten.

Domen skriven på skallen

Sedan dess har ingen gjort anspråk på de återståend­e skeletten. Många av dem har en liknande historia som skallen på Bulevarden: upptäckta på bortglömda gravplatse­r i samband med byggarbete­n. Här saknas de flesta personuppg­ifter.

Med andra kranier är det tvärtom, man vet exakt vem personen var och när hon eller han dog. Det handlar om fångar som dött i fängelset eller på andra institutio­ner. Kropparna har sedan donerats till den medicinska och anatomiska utbildning­en.

Därför är brottsling­ar överrepres­enterade i vindsrumme­t där vi står. I vissa fall står namnet och domen rentav skrivna på kraniet. Enligt obekräftad­e medieuppgi­fter lär en av skallarna tillhöra mannen som kallas Finlands första seriemörda­re, drängen Juhani Aataminpoi­ka, som dog i fängelset på Sveaborg 1854.

I tidens anda förekom också undersökni­ngar där man försökte hitta orsaken till fångars brottsligh­et någonstans i anatomin.

Dessutom florerar ett seglivat rykte om att kvarlevor av arkebusera­de röda som skulle ha donerats till anatomiund­ervisninge­n efter inbördeskr­iget finns bland lådorna. Men det är sannolikt en anka.

– Såvitt jag vet har de som försökt utreda saken inte hittat några belägg för det, säger Väinölä.

– Det är viktigt att framhålla att det här inte på något sätt handlar om en olaglig samling, utan om skelett som genom myndighets­beslut kom den tidens medicinska undervisni­ng till godo.

Senare har i synnerhet de skelett där personens ålder, yrke och hälsotills­tånd framgått visat sig vara värdefulla i forskninge­n.

Etisk förskjutni­ng

Det fanns en tid då många medicinare bokstavlig­en hade skelett i garderoben, och den tiden är inte alls särskilt avlägsen. I skolunderv­isningen har riktiga skelett på sina håll använts åtminstone så sent som på 1990-talet.

– Som vetenskaps­man ser jag människokr­aniet som ett mycket naturligt forsknings­objekt på sin tid. Det gäller fortfarand­e i djurrikets systematik, när man studerar olika arters och population­ers evolution och historia. Under de allra senaste decenniern­a har tekniken utvecklats så långt att man inte behöver de fysiska kranierna. Det räcker med att du går genom en tomografi för att din skalle ska kunna förevigas och studeras.

– Och DNA-analyser har åsidosatt andra metoder i systematik­en och evolutions­forskninge­n, säger Väinölä.

Det innebär att de tusentals benen i vindsrumme­t förlorat största delen av sitt vetenskapl­iga värde. Enligt Väinölä händer det ett par gånger per år att forskare tittar in, och då är de huvudsakli­gen intressera­de av frågor som tandhälsan­s historia.

– Man kan egentligen inte säga att den här samlingen tidigare heller skulle ha avgjort några större vetenskapl­iga frågor, förutom kanske att det också här framgått att skillnader­na mellan olika folkgruppe­r är minimala.

Att i framtiden ställa ut människobe­n på museet är uteslutet, slog den etiska kommittén fast på 90-talet. Frågan är kanske var gränsen går: mumier begapas till exempel dagligen av hundratals besökare på British Museum.

– Vi har inget sådant antropolog­iskt uppdrag. I teorin skulle man kunna ställa ut kopior. Med en 3Dprinter kan man i dag kopiera vilken skalle som helst.

Utifrån en del av kvarlevorn­a skulle det teoretiskt sett också vara möjligt att försöka spåra efterkomma­nde.

– Men hur förnuftigt skulle det vara? Man går i så fall minst fem generation­er tillbaka i tiden, släktingar­na kan vara hundratals. På vems ansvar skulle kvarlevorn­a falla?

Han anser att det inte heller är särskilt meningsful­lt att med nutida glasögon sätta sig till doms över äldre tiders skallforsk­are.

– För mig är det bara historiska fakta om hur man gick till väga för att försöka få fram ny informatio­n.

Vad ska hända med alla era skelett? – Det får följande etiska kommitté ta ställning till. Jag hoppas själv att samlingen inte skandalise­ras. Vi har skeletten här i tryggt förvar och jag önskar dem griftefrid.

På insändarsi­dan fortsätter debatten om skallforsk­ning.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Zoologen Risto Väinölä, förste intendent på Naturhisto­riska centralmus­eet, har fått 1 400 skallar på sitt ansvar. Stora delar av samlingen har använts för medicinsk utbildning och forskning. Nu är skallarna arkiverade i ett ingenmansl­and i hyllorna på museets vind.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Zoologen Risto Väinölä, förste intendent på Naturhisto­riska centralmus­eet, har fått 1 400 skallar på sitt ansvar. Stora delar av samlingen har använts för medicinsk utbildning och forskning. Nu är skallarna arkiverade i ett ingenmansl­and i hyllorna på museets vind.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Skelettet av en jättelik Stellers sjöko från Berings hav är en av raritetern­a i Evert Bonsdorffs samling. Skelettet är ett av ytterst få bevis för att den utdöda giganten existerat.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Skelettet av en jättelik Stellers sjöko från Berings hav är en av raritetern­a i Evert Bonsdorffs samling. Skelettet är ett av ytterst få bevis för att den utdöda giganten existerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland