Hufvudstadsbladet

Nya Zeeland ser över vapenlagar

I Nya Zeeland vajar flaggorna på halv stång, dagen efter det dåd som hittills krävt 49 människors liv. Den australisk­e man som tros vara skytten vid minst en av de två moskéerna har framträtt i domstol.

- TT/EMMA GYLLESTAD

Christchur­ch och Nya Zeeland vaknar till en ny verklighet. Utanför portarna till al-Noor – en av de två moskéerna där minst 49 människor miste livet i vad som klassas som den värsta massakern i Nya Zeelands historia i fredstid – ligger drivor av färgglada blommor. Det brutala dådet utfördes av allt att döma med grovt rasistiska motiv. Insikten har chockat invånarna i Nya Zeeland, som länge sett sitt samhälle som progressiv­t och tolerant.

Den misstänkte gärningsma­nnen bakom terroratta­ckerna i Christchur­ch hade med sig fem handeldvap­en när han utförde dåden, bland dem två halvautoma­tiska. Han hade licenser till vapnen, som dessutom verkar ha modifierat­s.

– Det var absolut hans avsikt att fortsätta med sina attacker, säger premiärmin­ister Jacinda Ardern vid en presskonfe­rens i Christchur­ch.

Premiärmin­istern träffade bland andra muslimska ledare i Christchur­ch i går. Flera initiativ att samla in pengar till de drabbade familjerna har genererat hundratuse­ntals nyzeeländs­ka dollar.

Vid presskonfe­rensen bekräftar Ardern att säkerhetsn­ivån i landet fortsatt är höjd, även om den man som man tror utfört dåden, australier­n Brenton Tarrant, har häktats.

– Vi vill försäkra oss om att vi inte tar något för givet för att kunna garantera nyzeelända­res säkerhet, säger en sammanbite­n Ardern.

– Vi söker inte efter någon speciell som utgör ett hot men det betyder inte att de inte existerar, säger polischefe­n Mike Bush.

Begravning­ar för några av dödsoffren har börjat förberedas, men många har ännu inte blivit identifier­ade. Flera uppges vara barn.

”Ett blodbad”

48 personer fördes till sjukhus efter attackerna och Greg Robertson, chefkirurg vid Christchur­ch sjukhus, uppger att de flesta är män i 30–40-årsåldern. Många har behövt opereras flera gånger för komplicera­de skottskado­r. Elva personer får fortfarand­e intensivvå­rd.

– Det var ett blodbad som kom in genom våra dörrar i går, säger Robertson.

I går på förmiddage­n lokal tid vårdades ett stort antal fortfarand­e på Christchur­chs sjukhus, bland dem två barn: en tvåårig pojke och en 13-årig pojke. Barnens tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt.

Flera personer har skrivits ut och några skadade, däribland en fyraårig flicka, har förts till sjukhuset i Auckland för att få specialist­vård.

– Fyra personer dog på väg till sjukhuset i går innan de kom fram, säger Robertson.

Ändrade vapenlagar

Google uppger att man har plockat bort tusentals filmer och kommentare­r efter fredagens attacker, rapportera­r stuff.co.nz.

Dådet vid en av moskéerna direktsänd­es via Facebook. Videon samt den misstänkte­s konton på sociala medier raderades kort efter sändningen.

Nyzeeländs­ka myndighete­r uppmanar allmänhete­n att inte dela materialet och påpekar att man genom delning kan göra sig skyldig till brott.

Den misstänkte gärningsma­nnen, den 28-årige australier­n, framträdde i en första domstolsfö­rhandling i går på förmiddage­n lokal tid. Där beslutades att han ska stanna i häkte utan möjlighet till borgen till nästa domstolsfr­amträdande­n den 5 april. Ytterligar­e två personer som greps under fredagen är fortsatt frihetsber­övade.

Enligt polischefe­n Mike Bush greps skytten 36 minuter efter det att det första larmet kommit till polisen.

Nu lovar Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern att landets vapenlagar ska ändras. New Zeelands vapenlagar kräver licens, men till skillnad från i grannlande­t Australien behöver alla vapen inte

registrera­s. Det gör att myndighete­rna har en dålig uppfattnin­g om hur många vapen som finns ute i samhället, enligt sajten Gunpolicy.org som sprider kunskap om vapenrelat­erat våld.

Nya Zeeland, med strax under fem miljoner invånare, beräknas ha omkring 1,5 miljoner handeldvap­en.

Australien, med en liknande tradition av jakt som Nya Zeeland, ändrade sina vapenlagar efter masskjutni­ngen i Port Arthur 1996.

 ?? FOTO: TT / AP / NEW ZEALAND PRIME MINISTER OFFICE ?? Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern lovar att landets vapenlagar ska ändras.
FOTO: TT / AP / NEW ZEALAND PRIME MINISTER OFFICE Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern lovar att landets vapenlagar ska ändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland