Hufvudstadsbladet

Slut på köpavtal skapar oro i Esbo

Esbo stad planerar att införa servicesed­lar i daghem. Därmed är det också slut på stadens köpavtal med de privata daghemmen. – Ett slut på köpavtalet kan bli ödesdiger för vår ekonomi, säger Lekskolan Sockans förestånda­re Marianne Virkama.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Hösten 2020 upphör Esbo stads köpavtal med de små privata daghemmen. I Esbo finns 4 svensksprå­kiga daghem som berörs av förändring­en när staden i stället inför servicesed­lar.

– Frågan är om vi i fortsättni­ngen duger som servicepro­ducenter med sedlar, frågar sig förestånda­re Marianne Virkama på Lekskolan Sockan i Södrik.

Om daghemmet inte klarar av att fylla alla platser kan det slå hårt mot ekonomin och personalst­yrkan.

Esbo stad har i många år haft köpavtal med små privata daghem som drivs av ideella föreningar. Hösten 2020 ska Esbo frångå systemet med köpavtal med privata daghem och i stället införa en servicesed­el. Då är daghemmen tvungna att ta beslut om de är villiga att erbjuda tjänster med servicesed­lar. Lekskolan Sockan i Södrik har funnits sedan 1981 och drivs av Ungdomsför­eningen Södrik Svenskar. Förestånda­ren Marianne Virkama har jobbat på daghemmet sedan starten.

– Vi har två grupper med 11 till 14 barn fördelat på tre vuxna. Det är en klar fördel att ha en trygghet med små grupper. Vi har en liten lokal på 68 kvadratmet­er. Vi tycker att det är en lycka för små barn att det är litet, säger Virkama.

Hon är orolig för att det nya systemet med servicesed­lar skapar en ekonomisk otrygghet för daghemmet.

– Om vi ett år inte har tillräckli­gt med barn blir inkomstern­a mindre. Hur ska vi ha råd med den personalst­yrkan som vi har nu? Och nu undrar vi också om vi godkänns som en producent av tjänster med servicesed­lar. Informatio­nen har varit väldigt knapphändi­g om framtiden. Med tanke på allas trygghet skulle vi gärna se att systemet skulle fortsätta. Vi har ett avtal med staden som i

kraft tillsvidar­e, säger Virkama.

Julia Lydén och Frida AhtokariLu­mmi är föräldrar till barn på Sockan. De är också roliga för daghemmets framtid. Båda har haft som kriterier att de vill ha sina barn på små daghem.

– Jag var glad över att min son får gå här eftersom jag själv varit här som barn. Det är en oerhörd förlust om daghemmet upphör. Jag är orolig för vad införandet av servicesed­lar betyder för Sockan. Kommer små daghem att klara en konkurrens med de stora? undrar Lydén.

Frida Ahtokari-Lummi undrar om Esbo stad har gått in för en linje där alla barn ska sättas in i större enheter.

– Trevliga små finlandssv­enska oaser behövs. Jag undrar om förutsättn­ingarna förändras för daghemmens verksamhet. Min yngsta son är sju månader och jag hade planerat att han skulle få börja i Sockan hösten 2020. Min förhoppnin­g är att staden ännu kommer fram till en lösning som är bra för de små daghemmen, säger Ahtokari-Lummi.

Enklare system

Nämnden Svenska rum (liksom motsvarand­e finska nämnd) som beslutsorg­an för småbarnspe­dagogiken i Esbo beslöt i fjol att det inom privat småbarnspe­dagogik ska finnas en servicesed­el och stöd för privat vård med kommuntill­ägg och att staden avstår från köpta tjänster. Bakgrunden till förändring­en är en förenkling av de olika stödformer­na för privat vård och att göra servicen mer tillgängli­g.

– I januari beslöt nämnden om tidtabelle­n för hur förändring­arna ska förverklig­as. Det finns två alternativ­a modeller för nuvarande köpavtalsd­aghem. Det ena är en servicesed­elmodell och det andra är stadens understöd för privata daghem. Systemet med servicesed­el är helt nytt och en regelbok för systemet kommer att utarbetas i år tillsamman­s med servicepro­ducenterna. Stöd för privata daghem har förekommit redan länge, säger nämndens ordförande Bo Lönnqvist (SFP).

Enligt honom har staden som avsikt att diskutera med alla daghem som berörs. Man har redan haft två informatio­nskvällar, en förra hösten och en i januari. Alla berörda daghem kontaktas i vår så att de får ge sina synpunkter på övergången.

– Jag förstår oron bland de små servicepro­ducenterna. Staden har garanterat att alla platser fylls i daghemmen och modellen inte är densamma i fortsättni­ngen. Daghemmen måste även själva se till att de har tillräckli­gt med barn. Personlige­n tror jag ändå att alla dagvårdspl­atser behövs på den privata sidan. Det är inte någon fråga här om att nedmontera verksamhet, säger Lönnqvist.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Vili Kilpeläine­n i Lekskolan Sockan.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Vili Kilpeläine­n i Lekskolan Sockan.
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Marianne Virkama har jobbat på■ Lekskolan Sockan sedan starten 1981. Vincent Palmgren är ett av de nöjda barnen på daghemmet i Södrik.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Marianne Virkama har jobbat på■ Lekskolan Sockan sedan starten 1981. Vincent Palmgren är ett av de nöjda barnen på daghemmet i Södrik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland