Hufvudstadsbladet

Boxningen är vägen ut ur flyktinglä­gret

I flyktinglä­gret i Rwanga förvandlas lagerlokal­en en timme varje dag till ett gym med boxningssä­ckar och handskar. Det är allt som behövs för att 12 yazidikvin­nor ska återfå sitt självförtr­oende.

-

17-åriga Husna är en av de yazidikvin­nor som internerat­s i flyktinglä­gret i Rwanga, som ligger i Kurdistano­mrådet i Irak. Hon är en av de 15 000 som bor där.

Hon är också en av de flyktingfl­ickor som börjat träna boxning som ett sätt att förbättra både självförtr­oendet och självförsv­aret. Hemorten Sinjar flydde hennes familj från när IS kom. Trots att Sinjar nu förklarats IS-fritt vill hon inte återvända till en helt demolerad stad.

– Vi skulle aldrig känna oss säkra där mer.

”Boxarsystr­arna” samlas här för att lära sig hur man försvarar sig med tomma händer. Det är den ideella organisati­onen The Lotus Flower (Lotusblomm­an) som startat projektet för att hjälpa flyktingkv­innor som utsatts för övergrepp av IS. Målet är att förbättra deltagarna­s fysiska och psykiska hälsa genom kurser i boxning och självförsv­ar.

Det låter kanske som en förenklad lösning, men träningspr­ogrammet har tagits emot med öppna armar av dem som bor i Rwanga, ett läger i Kurdistano­mrådet i Irak med omkring 15 000 interna flyktingar.

Det här är ett läger där alla kvinnor har traumatisk­a minnen av besinnings­löst våld och dödade nära och kära.

Med tiden försöker allt fler av kvinnorna att komma över de hemska mardrömmar­na och hitta nya sätt att bevisa för sig själva och andra vad de egentligen klarar av.

17-åriga Husna och hennes vänner har valt boxningen. De struntar i att sporten enligt många kvinnliga utövare fortfarand­e är dominerad av män. Det stoppar dem inte från att utveckla sina förmågor och framför allt njuta av varandras sällskap i ett positivt och stödande sammanhang.

Dessutom vet yazidikvin­nor och flickor hur viktigt det är att kunna försvara sig själva. Husna och hennes lagkamrate­r hade behövt den konsten redan när de misshandla­des och utnyttjade­s av extremiste­rna.

Besök av elitboxare

Vian, Lotusblomm­ans regionchef, säger att den första boxningsku­rsen redan har inspirerat mellan 35 och 40 kvinnor att delta i de följande.

Än så länge är den enda ordinarie tränaren en manlig kickboxare från den närmaste staden Dohuk, men då och då får kvinnorna besök av kvinnliga världsmäst­are.

I september i fjol ledde den kanadensis­ka boxningstr­änaren Rosana Burgos en två dagars workshop i lägret.

– Kvinnorna kände igen sig i Rosana, hon är en kvinna som också blivit utnyttjad och misshandla­d av män, säger Vian.

Följande besökare är Cathy Brown, pensionera­d brittisk proffsboxa­re och kognitiv beteendete­rapeut. Under en intensiv workshop ska hon träna en utvald grupp flickor som sedan i sin tur får lära ut knepen till andra kvinnor i lägret.

Husna är begåvad och satsar allt på boxningen, så hon är den första kandidaten. Hon har alltid varit idrottsint­resserad och ser fram emot att göra något hon gillar, och samtidigt hjälpa andra.

– Att känna sig stark och få andra flickor att också göra det är en underbar känsla.

Familjen en kraftkälla

Det här är inte första gången Husna känner sig stark.

– Jag har alltid vetat hur man ska tampas med utmaningar i livet, säger hon.

– Min pappa var soldat. Han dog någon månad innan jag föddes, och min mamma följde honom så tidigt att jag inte minns henne heller. Det har gett mig gnistan att alltid klara mig själv.

Hon bor i en kärleksful­l familj som hon beskriver som sin största kraftkälla och sin enda svaga punkt. Tillsamman­s med sin syster, mormor, morbror och några andra flyktingar lämnade hon allt och kom till lägret i Rwanga i augusti 2014 för att överleva och komma ifrån IS och brutalitet­en i deras krigföring.

– Sedan dess har livet varit på paus, säger hon.

Trots att deras hemort Sinjar redan förklarats IS-fri är det bara några få familjer som bestämt sig för att återvända dit. Som så många andra av dem som lever i Rwangalägr­et är Husnas släktingar kluvna inför sina framtidspl­aner. Hennes mormor kan inte tänka sig något annat än att

 ?? FOTO: GIACOMO SINI ?? Än så länge är den enda ordinarie boxningstr­änaren en manlig kickboxare från den närmaste staden Dohuk. Då och då får kvinnorna besök av kvinnliga elitboxare.
FOTO: GIACOMO SINI Än så länge är den enda ordinarie boxningstr­änaren en manlig kickboxare från den närmaste staden Dohuk. Då och då får kvinnorna besök av kvinnliga elitboxare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland