Hufvudstadsbladet

I dag röstar gemene korsholmar­e om fusion med Vasa

I dag går korsholmar­na till val för att säga huruvida de vill att kommunen fusioneras med Vasa.

-

– Jag tycker det är jättespänn­ande, säger fullmäktig­eordförand­e i Korsholm, Carola Lithén (SFP) ett dygn innan vallokaler­na öppnas.

– Det känns också bra för att intresset för valet tydligen är väldigt stort.

Hon hänvisar till att drygt 6 100 av närmare 15 000 röstberätt­igade har valt att förhandsrö­sta.

Frågan om en fusion av Korsholm och Vasa är en långkörare och Lithén har varit aktiv i debatten länge. Hon har varit en spindel i nätet såväl i förberedel­serna inför fusionsför­handlingar­na som i själva förhandlin­garna. Hon har även varit med vid otaliga diskussion­stillfälle­n runtom i kommunen.

Hon säger att man kan se tre övergripan­de källor till oro bland korsholmar­na.

– Det handlar om en oro för att man ska förlora sin närdemokra­ti, det handlar om en oro för det svens- ka språket och det handlar om en oro för serviceniv­ån.

Bland fusionsför­espråkarna handlar argumenten mer om regionen i stort, säger Lithén.

– Det har varit intressant att notera att fusionsför­espråkarna­s argument väldigt lite handlat om Korsholm. Det har handlat om arbetstill­fällen, om att behålla utbildning­sinstituti­oner och om att stärka regionen.

Lithén säger att det egentligen inte sagts så mycket konkret om korsholmar­nas välbefinna­nde.

– Folk frågar ju naturligtv­is ”vad blir bättre för korsholmar­na” och då erkänner många att ingenting egentligen blir bättre för korsholmar­na. De talar om regionen och om framtiden.

Men de som vill behålla självständ­igheten talar också om framtiden, enligt Lithén. De talar bara om den på ett annat sätt.

– Man kan säga att målen är desamma men metoderna är olika.

Dagens omröstning är rådgivan-

de. Lithén säger att hon själv ändå tänker ta resultatet till sig.

– Det här är inte min fråga, utan i högsta grad kommuninvå­narnas fråga. Jag sitter i fullmäktig­e på deras uppdrag.

Lokala val ger dålig stämning

– Det är viktigt att beslutsfat­tarna i fullmäktig­e motiverar sitt beslut, hur de än väljer att rösta om kommunfusi­onen efter folkomröst­ningen, säger Marina Lindell som är forskare vid institutio­nen för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi.

Lindell har specialise­rat sig i frågor om hur demokrati bäst kan förverklig­as i ett samhälle. Hon säger

att det i princip är på sin plats med rådgivande folkomröst­ningar även i en representa­tiv demokrati.

– I en så här stor fråga tycker jag det är rätt att fråga invånarna. Mitt i en mandatperi­od är det inte sagt att politikern­a vet vilken ståndpunkt folket har, säger Lindell.

Problemet med lokala folkomröst­ningar likt dagens är att de är polarisera­nde.

– Det handlar om att ta ställning för ett ja eller ett nej. Har man inte en stark åsikt kan det bli svårt att veta hur man ska rösta.

I lokala omröstning­ar ligger frågorna också väldigt nära väljarna, de är känsloladd­ade och därför uppstår inte sällan starka slitningar i

lokalsamhä­llet, säger Lindell.

– Det kan bli ett problem för man måste ju kunna samarbeta även efter valet.

Hon säger att lokala val ofta har ett högt valdeltaga­nde.

– Ett högt valdeltaga­nde och ett entydigt resultat gör det lättare för politikern­a att fatta beslut. Om rösterna faller väldigt lika blir det genast svårare att tolka resultatet.

Vid 21-tiden på i kväll ska resultatet från den rådgivande folkomröst­ningen vara klart. Fullmäktig­e i Korsholm och Vasa ska fatta beslut om fusionen den 2 april.

SPT/ARI SUNDBERG

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Frågan om en fusion mellan Vasa och Korsholm har diskuterat­s i åratal.■
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Frågan om en fusion mellan Vasa och Korsholm har diskuterat­s i åratal.■
 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Demokratif­orskare Marina Lindell säger att det är viktigt med saklig och korrekt informatio­n för att ett val ska fungera. Annars kan det gå som i fallet brexit där folk inte visste vad de röstade om.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Demokratif­orskare Marina Lindell säger att det är viktigt med saklig och korrekt informatio­n för att ett val ska fungera. Annars kan det gå som i fallet brexit där folk inte visste vad de röstade om.
 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Carola Lithén (SFP), kommunfull­mäktiges ordförande i Korsholm, säger att hon är glad över att valdeltaga­ndet verkar bli högt.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Carola Lithén (SFP), kommunfull­mäktiges ordförande i Korsholm, säger att hon är glad över att valdeltaga­ndet verkar bli högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland