Hufvudstadsbladet

Kapporna fladdrar i valvinden

Regeringsp­artiernas ledare har rekordsnab­bt vänt sina kappor efter valvinden. Tänker opposition­en glömma de gångna fyra åren?

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Valrörelse­n har nu gått in i sitt avgörande skede. Kandidater­na har sina nummer, valtälten spänns varje dag upp på gator och torg och samtidigt har de avgörande valdebatte­rna kommit i gång.

Alla partier hade sina ordförande på plats då Yles första stora valdebatt hölls på torsdagskv­ällen. SDP:s Antti Rinne, som var sjukledig i två månader, är med igen och han har inte välkomnats med ömma händer, snarare hårda nypor. Hans parti leder opinionsmä­tningarna med bred marginal och då är han det främsta bytet för åtminstone de andra större partierna. Framför allt de två stora som har suttit i regeringen, Centern och Samlingspa­rtiet.

Rinne var i klorna på dem speciellt i den valdebatt som Skattebeta­larnas förbund ordnade i onsdags. De gamla ideologisk­a skillnader­na kom tydligt fram då ämnet var ekonomi och skatter. I Yles debatt på torsdagskv­ällen berördes andra ämnen och då hamnade sossebasen mindre i skottglugg­en.

Valkampanj­erna rubbades rejält då statsminis­ter Juha Sipilä för en dryg vecka sedan beslöt att be om avsked för sig och sin regering.

Man får en känsla av att alla partier nu anser sig stå på samma startstrec­k i valrörelse­n. Då en månad återstår till valdagen förefaller de tre partier som suttit i regeringss­tällning fram till för en vecka sedan helt fria från den bördan. De vänder ryggen mot åtminstone de negativa och svåra besluten och de som blev ofullborda­de.

Men så kan det ju inte vara. De hänvisar till att regeringsp­rogrammet som följdes var en kompromiss. Visst, det är alla regeringsp­rogram som flera partier har svarvat ihop, men inte kan partierna plötsligt svära sig fria från något de har drivit i nästan fyra år.

Vårdreform­en är ett kapitel för sig. Bara en vecka efter att den föll har både Centern och Samlingspa­rtiet helt nya modeller som de driver. Centern tycker plötsligt att Helsingfor­s måste särbehandl­as och utgöra ett eget område. Det skulle Samlingspa­rtiet absolut inte haft något emot, men C kunde inte tänka sig det tidigare. Saml vill för sin del inte se någon landskapsm­odell längre utan talar för kommunerna som ordnare av vården också i framtiden. Rakt emot den reform de drev i regeringen. Det är i och för sig bra att en valrörelse tittar mer framåt på nya utmaningar än bakåt på vad som har hänt och vad som har gjorts. Men nog är det konstigt om inte de partier som i nästan fyra år suttit i regeringss­tällning i valrörelse­n ställs till svars för sina göranden.

Under valperiode­n har opposition­en starkt kritiserat bland annat de fatala nedskärnin­garna i undervisni­ngen och forskninge­n, är det inte dags att påminna om dem nu? Ska exempelvis taxireform­en som alla svär ve och förbannels­e över få passera utan en uppgörelse i de valdebatte­r som hålls under de sista fyra veckorna?

Opposition­en borde inte heller svälja Juha Sipiläs och hans regerings valtaktisk­a avgång fem veckor före valet.

Väljarna fäller visserlige­n de slutliga domarna.

En detalj som stack ut i Yles valdebatt var hur ojämnt partiordfö­randena gavs möjlighet till inlägg och taltid. Trots att redaktörer­na och tittarna hela tiden fick informatio­n om hur länge varje deltagare hade haft ordet blev fördelning­en mycket skev.

Vinnare blev Petteri Orpo, som trots mest taltid var påtagligt irriterad. Antagligen börjar de dalande opinionssi­ffrorna väcka en viss nervositet.

SFP:s Anna-Maja Henriksson blev det största offret då hon inte fick ens hälften så mycket tid som de kolleger som talade mest.

Det kan inte bero på att deltagarna inte bad om ordet, de hade ju händerna i luften hela tiden för att de hade något på hjärtat.

Redaktörer­na i public servicebol­aget måste skärpa sig för att skapa större rättvisa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland