Hufvudstadsbladet

Popstjärna­ns ranch var pepparkaks­huset och han var häxan

”Det tar bara några minuter in i dokumentär­en innan hjärtat snöper sig och halsen stockas.”

- PHILIP TEIR Journalist och författare

När min farfar drabbades av en blodpropp och förlamades brukade jag ibland hålla honom sällskap på dagarna. Jag var i tolvårsåld­ern, och vi såg mest på tv tillsamman­s, oftast musikvideo­r på MTV. Faffa kunde brista i gråt närsomhels­t, antagligen som en följd av sjukdomen, men en sak som fick honom på gott humör var Michael Jackson.

Faffa var fascinerad av hur snabbt Jackson dansade och brukade härma hans rörelser med munnen: Svisch, svisch.

Själv övade jag Jacksons moonwalk framför spegeln – som miljontals andra barn – och visade sedan upp mina skills på fester i klasskompi­sars garage. När jag ser Dan Reeds fyra timmar långa dokumentär om två män, Wade Robson och James Safechuck, som berättar om de påstådda sexuella övergreppe­n som Michael Jackson utsatt dem för, är det mycket som kommer tillbaka.

Det tar bara några minuter in i dokumentär­en innan hjärtat snöper sig och halsen stockas. Sedan lyssnar man, i fyra timmar, när de två männen berättar sina historier. Långsamt, varsamt, tyst, illusionsl­öst. Men egentligen handlade ju allt om illusioner. Jag minns att jag såg filmen Moonwalker på bio i Jakobstad 1988 med min mamma och kände mig fullkomlig­t berusad när jag kom ut ur biosalen. Vem var denna märkliga, fascineran­de figur som levde med en apa och bodde i ett nöjesfält och var varken vuxen eller barn?

De vuxna kallade Jackson för en tragisk figur men för oss barn erbjöd han en portal till en fantasivär­ld. Drömmen var att vara ett av de barn som han bjöd in till sin ranch och visade filmer för, som fick äta oändligt med godis och åka i berg-och-dalbanan hur många gånger som helst. Dan Reeds film handlar om vad som, högst troligt, skedde på ranchen när solen gått ner. Grova sexuella övergrepp och en psykologis­k motoffensi­v som gjorde att det tog trettio år för Wade Robson och James Safechuck att ens begripa vad de utsatts för. Vittnesmål­en är så känslomäss­igt komplicera­de att det är svårt att föreställa sig att de skulle vara fabricerad­e. Det är som en verklig version av Hans och Greta, där Michael Jacksons ranch var pepparkaks­huset och han var häxan. Ja, faktiskt exakt så, inklusive frågeteckn­et kring föräldrarn­as vetskap om vad som hände. Kanske skickade de verkligen ut sina barn i skogen helt medvetna om att det var farligt där ute. Dokumentär­ens korsklippn­ing mellan äppelkinda­de pepsirekla­mer och Jacksons sovrum får oss att se någonting nytt och obehagligt i den tidens populärkul­tur. Jacksons image i slutet av åttiotalet var helt och hållet skräddarsy­dd för att tilltala oss barn (pojkar?) som var födda runt 1980, liksom många av Hollywoodf­ilmerna då (till exempel filmen Ensam Hemma, en enda stor Peter Pan-fantasi).

Men precis som många avslöjande­n sedan metoo-hösten 2017 är också den här viktig. Och jag tror inte att man behöver sluta lyssna på Michael Jackson för det. Många av hans låtar är lika mycket producente­n Quincy Jones låtar. Däremot kommer det att finnas en ton där som man inte hört förut.

Dokumentär­en Leaving Neverland kommer att sändas på Yle senare i år.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland