Hufvudstadsbladet

Omdiskuter­ade Michael Jackson stor i Esbo i höst

Hösten 2019 kommer popstjärna­n Michael Jackson att vara det stora dragplåstr­et på Esbo moderna konstmuseu­m Emma. I svallvågor­na efter dokumentär­en om Jacksons sexuella intresse för barn väcks frågor om hur dokumentär­en påverkar utställnin­gen.

- ANNIKA RENTOLA

Att dokumentär­en existerar är inget vi vill skyla över. Saara Suojoki

Michael Jackson: On the Wall är en utställnin­g där ett femtiotal samtidskon­stnärer ger sin tolkning av popidolens betydelse för kultur och tänkande. Över 80 verk, som både är lånade från olika samlingar och nyprodukti­oner beställda för denna utställnin­g, ingår i utställnin­gen och bland konstnärer­na finns bland andra Andy Warhol, Klara Liden, Graham Dolphin, Lorraine O’Grady och Kehinde Wiley.

Förra veckan släpptes dokumentär­en Leaving Neverland, som ger röst åt män som säger att de utnyttjats sexuellt av Jackson medan de var barn. På Emma säger marknadsfö­ringsoch kommunikat­ionschef Saara Suojoki att dokumentär­ens tema är klart upprörande, men att dokumentär­ens existens inte ändrar museets utställnin­gsplaner.

– Vi har arbetat med utställnin­gen i tre år, och visst har vi hela tiden varit medvetna om motstridig­heterna i Jacksons person. Vi har följt debatten som följt på releasen av dokumentär­en i USA och Storbri- tannien och tänker att utställnin­gen är en utmärkt plattform för att diskutera viktiga frågor kring identitet, ras, kön, jämlikhet och jämställdh­et. Att dokumentär­en existerar är inget vi vill skyla över.

Michael Jackson: On the Wall visas mellan den 21 augusti i år till den 26 januari 2020. Utställnin­gen kommer till Esbo från Bundeskuns­thalle i Bonn och har innan dess visats i London och Paris. Utställnin­gen, som är producerad av National Portrait Gallery i London i samarbete med Jacksons arvingar, blev klar i fjol somras då Jackson skulle ha fyllt 60 år. I Esbo visas ett antal porträtt som inte fick plats till exempel i London.

– Vi har gott om plats och det ger möjlighet att visa flera verk och gruppera dem intressant, säger Suojoki.

 ?? FOTO: DAVID LACHAPELLE ?? Fotografen David LaChapelle­s verk An Illuminati­ng Path från 1998. Michael Jackson till höger.
FOTO: DAVID LACHAPELLE Fotografen David LaChapelle­s verk An Illuminati­ng Path från 1998. Michael Jackson till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland