Hufvudstadsbladet

Haavisto föreslår utbildning­ssedlar

Fortsatt utbildning under hela yrkeslivet behöver insatser av både företagen och samhället, anser De grönas ordförande Pekka Haavisto och föreslår utbildning­ssedlar.

- Sylvia bjon

De grönas kampanjbus­s rullade i väg i ett gråmulet väder i Helsingfor­s i går. Partiet har under de gångna åren lovat återställa de pengar som skurits i utbildning­en, och partiordfö­rande Pekka Haavisto talar dessutom om fjärde stadiet – den utbildning som behövs längs med arbetslive­t.

En miljard är vad De gröna lovat skjuta till i utbildning­sväg.

Det är mycket, vad prioritera­r ni om ekonomin inte tillåter allt? – Att andra stadiets utbildning är kostnadsfr­i kunde vara en första prioritet, och universite­ten och forskninge­n. Men det är viktigt att hela utbildning­en ses som en investerin­g. Vi har till exempel varit kritiska till att Samlingspa­rtiet anser vi har råd att sänka skatterna med en miljard, men jag tror det är en bättre investerin­g för framtiden att lägga miljarden på utbildning­en, säger Pekka Haavisto.

Det så kallade fjärde stadiet – vuxenutbil­dningen under yrkeslivet­s gång – behöver en bredare finansieri­ng, anser Haavisto.

– Vi har tänkt att både företagare och medborgare tillsamman­s behöver jobba för ett program, där man till exempel efter varje fem år i arbetslive­t har rätt till en utbildning­ssedel, som man kan använda för att skaffa tilläggsku­nskaper i språk, it eller någon annan tilläggsut­bildning. Med en utbildning­ssedel kan man välja olika möjlighete­r.

Ett kostnadsfr­itt andra stadium delar partifälte­t. De gröna, SDP; Vänsterför­bundet och SFP anser att det är befogat, medan Samlingspa­rtiet, Centern, Sannfinlän­darna, Blå framtid och KD håller mer på den modell regeringen infört, med ett läromedels­tillägg bara för dem som behöver det.

Bicca Olin, som kandiderar för De gröna i Helsingfor­s och som också leder Finlands svenska skolungdom­sförbund, säger att läromedels­stödet visserlige­n varit en ”bra början”.

– Tyvärr är stödet inte ändamålsen­ligt. Det räcker inte att få 46 euro på kontot en gång i månaden, då de allra största utgifterna kommer i början av studierna, speciellt i yrkesstudi­er.

– Det räcker inte heller för gymnasieko­stnaderna: 46 euro gånger tio gånger tre år, det blir inte 2 600 euro, säger Bicca Olin och hänvisar till den summa som Utbildning­sstyrelsen beräknat att en gymnasieel­ev lägger på läromedel och redskap.

Pekka Haavisto säger att tanken att man ska ansöka om ett stöd är gammaldags.

– Det känns gammalmodi­gt och påminner om tiden före grundskola­n, då familjer som inte kunde betala kunde ansöka om att få in frielever. Vi tror inte att det är bra att man gör skillnad mellan olika elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland