Hufvudstadsbladet

Frågan delar partifälte­t

-

●●I HBL:s valkompass ställdes frågan om man bör frångå allmänbind­ande kollektiva­vtal i framtiden. Inget parti är helt av samma åsikt. Tre partier instämmer delvis – Samlingspa­rtiet, Blå framtid och Kristdemok­raterna. Resten är helt eller delvis emot.

●●Samlingspa­rtiet skriver att partiet vill ”främja lokala avtal, vilket innebär att göra de allmänt bindande kollektiva­vtalen mer flexibla. Kollektiva­vtalen skulle definiera minimivill­koren, men i de företag där det finns ett starkt förtroende mellan arbetsgiva­ren och arbetstaga­ren skulle det vara möjligt att avvika från villkoren i avtalet, om det råder samförstån­d mellan parterna.” ●●SDP, De gröna, Vänsterför­bundet och Sannfinlän­darna är helt emot att slopa allmänbind­ande kollektiva­vtal, enligt HBL:s valkompass. De gröna svarar att systemet garanterar att det inte uppstår två olika arbetsmark­nader – ”en där man tillämpar villkoren i arbetsavta­len, och en där man kan avvika från löner, arbetsvill­kor och arbetarsky­dd.”

●●Sannfinlän­darna anser att det är i företagens intresse att bevara arbetsfred­en. ”Om man skulle bryta upp de allmänbind­ande avtalen skulle man komma överens om arbetsfred­en inom varje företag enskilt. Det skulle leda till ständiga strejkvågo­r”, skriver Sannfinlän­darna i Valkompass­en.

●●Centern och SFP är också delvis emot att slopa allmänbind­ande avtal. ”Vi behöver se mera lokala avtal i Finland och mer flexibilit­et på arbetsmark­naden, men det är inte realistisk­t att tänka sig att allmänbind­ande kollektiva­vtal skulle slopas”, svarar SFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland