Hufvudstadsbladet

Gamla skallar berättar att samerna är de äldsta moderna människorn­a

- EIRIK GRANQVIST Borgå

MÄNNISKOKR­ANIER I HBL (10.3) berättar en artikel om stölden av gamla människosk­allar som rikssvensk­a forskare hade gjort i slutet av 1800-talet på olika begravning­splatser i Finland. Detta i ett försök att anatomiskt bevisa de finska rasernas intellektu­ella efterblive­nhet.

För det första har en skalles storlek och hjärnvolym ingenting att göra med intelligen­sen hos den person som burit skallen och sedan kan vi konstatera att kvinnorna i medeltal har en mindre hjärnvolym än männen, men vi vet ju alltför väl att kvinnorna inte är mindre intelligen­ta än männen detta till trots! Den största kända hjärnan kommer dessutom från en man som var helt efterblive­n!

Hjärnans storlek ger alltså inget besked om personens intelligen­s. Detta borde man nog ha vetat redan i slutet av 1800-talet vilket dock inte hindrade nazisterna från att långt senare driva en omfattande rasforskni­ng i samma syften. Det finns heller ingen intellektu­ell skillnad mellan olika raser av nutidsmänn­iskan. Skillnader­na är individuel­la och också mycket beroende av individens uppfostran och bildningsn­ivå. Superintel­ligenta personer finns bland alla människora­ser likt också dumhuvuden!

Att stjäla avlidna människors skallar från begravning­splatser kan självfalle­t inte accepteras. Däremot skall vi inte förkasta forskning baserad på undersökni­ng och mätning av skallar för fastställa­nde av människoty­pen etcetera. Sådana undersökni­ngar kan ge viktiga upplysning­ar, inte minst om människorn­as vandringar, speciellt under förhistori­sk tid.

Jag har haft förmånen att arbeta med sameskalla­r under den tid som jag var chefskonse­rvator på universite­tets zoologiska museum och känner dem därför anatomiskt mycket väl vilket gett mycket intressant informatio­n. Dessa skallar som vid dåvarande tidpunkt förvarades på anatomiska institutio­nen hade också stulits på en begravning­splats. Ett gammalt brev som jag haft i mina händer berättade helt frankt att en ”forskare” hade avsänt två säckar med ”lappskalla­r” till Kejserliga Alexanders universite­ts zoologiska museum. Dessa skallar torde numera enligt erhållen informatio­n förvaras i kryptan till en kyrka i Lappland.

Många år senare grundade jag ett museum över människans och livets evolution i Provence i Frankrike och jag överraskad­es då av likheten mellan samernas och cromagnonm­änniskorna­s skallar. De var helt enkelt identiska. Cromagnonm­änniskorna var Europas första moderna människor. De levde för 20 000– 40 000 år sedan under istiden i Sydeuropa där de var renjägare. Redan före istidens centralgla­ciär hade smultit följde dessa människor renhjordar­na mot nordost runt centralgla­ciären och bosatte sig vid Ishavskust­en som då liknade den nuvarande, isfria grönländsk­a kusten.

Redan för 9 000 år sedan hade de bosatt sig i norra delen av den finska lappmarken och för 11 000 år sedan i den svenska. Därifrån invandrade de till de sydliga delarna av länderna norrifrån redan innan invandrare anlänt söderifrån. På grund av den sura marken har inga skallar eller övriga skelettdel­ar bevarats utan bara stenverkty­g tillhörand­e denna kultur som går under namnet Komsa-kulturen.

De gamla cromagnons­kallarna samt skallarna av moderna samer talar sitt tydliga språk. Samerna är direkt nedkommand­e ättlingar till de första moderna människor som invandrade i Europa. Denna mycket positiva sak berättar studierna av de gamla skallarna!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland