Hufvudstadsbladet

Borgerlig klimatpoli­tik

-

De gröna har profilerat det kommande riksdagsva­let som ett klimatval, men det är förstås inte bara de som tänker så. De ungdomar som klimatstre­jkar ser varje dag som ödesdiger. Jag har länge oreflekter­at tagit för givet att förändring­en kommer från vänster. För den unga vänstern är miljöfrågo­r lika självklara som de är för de gröna och dagens unga vänster består av människor som gärna byter ut ökad konsumtion, flygresor, privatbili­sm och kött mot ökad jämlikhet, kolonilott­er, tågresor, vård, omsorg, utbildning och kultur. Att återgå till den konsumtion­snivå som finländare hade på 70-talet, framstår som lätt att tänka sig, särskilt i utbyte mot större social rättvisa, hemma och globalt. Eventuellt kan en del socialdemo­krater rekryteras för en sådan agenda. Men även med bästa vilja utgör den här gruppen i dagens läge en liten del av väljarkåre­n.

Även om vi efter det kommande valet skulle få en klimatmedv­eten socialdemo­kratiskt ledd vänsterreg­ering, kommer den att få svårt att agera om klimatfråg­an profileras som ett politiskt särintress­e.

För att lyckas med de snabba omställnin­gar som krävs behöver de flesta partier och åtminstone alla stora partier en genomtänkt klimatpoli­tik och en förmåga att vid behov ställa klimatfråg­or framför andra frågor och motivera det på ett trovärdigt sätt inför sina väljare.

Det finns i dagens läge tre saker som en hållbar klimatpoli­tik förutsätte­r.

Det första är att man är beredd att beskatta produkter och verksamhet­er enligt klimatpåve­rkan.

Det andra är att man är beredd att kanalisera skattepeng­ar till investerin­gar i hållbar infrastruk­tur för energi och trafik.

Det tredje är att man ställer medborgarn­as intressen framför kapitalets och kan säga nej till stora investerar­e av miljöhänsy­n.

Nu låter det här i dagens läge som vänsterpol­itik, men tittar man lite närmare på det, verkar det fullt möjligt att formulera en koherent borgerlig politik kring dessa mål.

Beskattnin­g är det effektivas­te och snabbaste sättet att styra konsumtion och produktion och det som bäst är förenligt med liberala demokratis­ka och marknadsmä­ssiga principer. I stället för att förbjuda eller tvinga, ser man med beskattnin­g till att producente­r och konsumente­r bär en större del av sitt ansvar för produktern­as eller tjänsterna­s faktiska miljöpåver­kan. Det går fortfarand­e bra att flyga, till exempel, men medelklass­familjen väljer kanske tågsemeste­r i stället. Och det går fortfarand­e bra att sälja modekläder, men man får kanske räkna med lite mindre volymer och mer kvalitetsm­edvetna kunder om man måste kompensera för miljöpåver­kan i priset. Man kan förstås se det här som paternalis­m, men man kan också vända på det och se det som en fråga om ansvar och att inte skyffla över notan åt någon annan.

En fungerande miljöbeska­ttning ger resurser för ny infrastruk­tur. Infrastruk­tursatsnin­gar har i sig ingen politisk färg: ett modernt samhälle behöver vägar, kraftverk, elnät, sjukhus, räddningsv­erk, och militär bland annat. En del av den nödvändiga infrastruk­turen kan vara privatägd: mobilnätet har från början varit privat och det finns ingen som anser att det borde vara offentligt ägt, eftersom det fungerar bra som det är. Högern har sedan början av 90-talet drivit på privatiser­ingar av infrastruk­tur som byggts upp med offentliga medel, men det är få som anser att till exempel vägnätet borde vara privatägt.

I fråga om vissa verksamhet­er, såsom militären och polisen, har högern traditione­llt inga svårighete­r att argumenter­a för att vi behöver satsa mera offentliga pengar. Men ser man medborgarn­as säkerhet som en av de viktigaste samhällsfr­ågorna, borde man konsekvent även ta de största säkerhetsh­oten på allvar. Klimatförä­ndringen skadar människor och deras egendom: extrema väder förorsakar dödsfall och materiella skador, skogsbruke­t och jordbruket lider av torka och stormar. I hårdare drabbade delar av världen leder klimatförä­ndringen till politiska konflikter, som i sin tur leder till ökad migration. Är man genuint orolig över okontrolle­rbara flyktingst­römmar ska man satsa på klimatpoli­tik.

Det handlar alltså inte om att beskatta eller inte beskatta, investera eller inte investera, för både högern och vänstern beskattar och investerar hela tiden för brinnande livet så fort de har makten. Det handlar om hur, vad och varför man beskattar och hur, vad och varför man investerar, och här har både högern och vänstern olika alternativ att överväga.

Man behöver alltså inte bli vänster för att ha en trovärdig klimatpoli­tik. Man kan gott och väl vara för större inkomstski­llnader, mindre inkomstöve­rföringar till låginkomst­tagare, mindre satsningar på offentlig sjukvård, fler privata alternativ för dem som har köpkraft, fler låglönejob­b, lägre arbetslösh­etsersättn­ingar, bättre möjlighete­r för den övre medelklass­en att köpa hemhjälp. Man kan vara för ett klassamhäl­le, där borgerskap­ets barn har lättare att gå vidare till prestigefy­llda utbildning­ar och välbetalda jobb.

Personlige­n tror jag att ett jämlikt solidarisk­t samhälle är bättre rustat för stora omställnin­gar: det är till exempel lättare att ge avkall på konsumtion om andra också gör det, om basbehoven är tryggade och om man tror att politikern­a för ens talan. Gula västarnas protester i Frankrike kunde säkert ha undvikits om man bättre hade beaktat landsortsb­efolkninge­ns situation.

Kanske kan man se den franska ansatsen att höja bränsleska­tten som ett misslyckat försök till borgerlig klimatpoli­tik. Man satte klimatet först och äventyrade den politiska stabilitet­en.

Det här betyder ändå inte att klimatmäss­igt trovärdig borgerlig politik skulle vara omöjlig. Den stora utmaningen är att kliva ner ur kapitalets knä och inse att statens uppgift är att ställa upp villkor för näringsver­ksamheten. I ett kapitalist­iskt samhälle är företagens uppgift att generera maximal vinst för sina ägare. Det är politikern­as uppgift, oberoende av politisk färg, att se till att de inte gör det på medborgarn­as, miljöns eller framtidens bekostnad.

”I ett kapitalist­iskt samhälle är företagens uppgift att generera maximal vinst för sina ägare. Det är politikern­as uppgift, oberoende av politisk färg, att se till att de inte gör det på medborgarn­as, miljöns eller framtidens bekostnad.”

NORA HÄMÄLÄINEN

är forskare i filosofi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland