Hufvudstadsbladet

Hakola försökte utmana i stenhård kvartsfina­l

Sprinten i Falun skördade offer. Många åkare föll i den mjuka snön. Finländarn­a höll sig på benen, men åkte ändå ut tidigt.

- SPT/MATS AHLNÄS

Finlands skidlandsl­ag har verkligen inte rosat marknaden i vinterns sprinttävl­ingar. I säsongens nästsista världscups­print i Falun blev det ingen förändring på den fronten.

Det klena saldot är fortfarand­e tre finalplats­er – två för Krista Pärmäkoski och en för Ristomatti Hakola. I gårdagens tävling i Sverige var ingen av finländarn­a nära en finalplats.

Ristomatti Hakola, Joni Mäki och Lauri Vuorinen tog sig vidare från herrkvalet, men hela trion fick tacka för sig efter kvartsfina­len.

Hakola var närmast en semifinal. I ett stentufft heat utmanade han Johannes Høsflot Klaebo och Federico Pellegrino – sprintvärl­dscupens etta och tvåa – men tvingades ge sig på upploppet. Vuorinen var femma i samma heat.

– Målet var att hålla hög fart. Heatet var tufft och det är svårt att hålla Klaebo bakom sig på slutet, säger Hakola till Yle.

Hakola slutade 13:e i tävlingen och var bäste finländare på Lugnets skidstadio­n.

– I dag var den gamle ”Rise” tillbaka. Nu kändes det som att jag orkade åka skidor.

Mäki hade en strulig resa i sin kvartsfina­l och slutade sist.

– Det kändes som att jag var på fel plats vid fel tillfälle hela tiden. Det var väldigt mjukt i spåret. Jag var nära att falla och hittade inte utrymme, säger Mäki till Yle.

Svensk seger på hemmaplan

På damsidan var Pärmäkoski den enda finländska­n som klarade kvalet. Hon åkte ut i kvartsfina­len i stället. Efter VM har Pärmäkoski sagt att hon är sliten och i heatet sladdade hon tidigt.

Finländska­n låg långt nere i fältet hela vägen. Hon åkte i mål som femte i kvartsfina­len och blev totalt 24:e i tävlingen.

– Farten var tuff direkt. Trots det orkade jag få till en överraskan­de bra avslutning, säger Pärmäkoski till Yle.

Kurvorna på banan var väldigt mjuka och många hade problem att hålla sig på benen. Pärmäkoski hann väja när Mari Eide stod på öronen i en kurva.

– Man var tvungen att vara noggrann för att inte falla.

I damfinalen förstärkte Stina Nilsson sin ledning i sprintcupe­n. Svenskan slog till på hemmaplan och vann före cuptvåan Maiken Caspersen Falla och Maja Dahlqvist.

Herrfinale­n avgjordes på upploppet och då blev det bara norskt på pallen. Klaebo vann före Emil Iversen och Sindre Bjørnestad Skar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Ristomatti Hakola gjorde sitt bästa i ett tufft sällskap i kvartsfina­len.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Ristomatti Hakola gjorde sitt bästa i ett tufft sällskap i kvartsfina­len.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Krista Pärmäkoski siktar fortfarand­e på att ta en placering bland de tre främsta i totala världscupe­n.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Krista Pärmäkoski siktar fortfarand­e på att ta en placering bland de tre främsta i totala världscupe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland