Hufvudstadsbladet

Stjärnskot­tet Muhonen drömmer om OS-biljett

I fjol knep Finlands seglare två nationspla­tser till OS i Tokyo. I år är målet att antalet tredubblas. Ett av OS-hoppen är unge Oskari Muhonen.

- SPT/TOMMI WILLBERG

Finlands seglingsla­ndslag fick en positiv start på tävlingsår­et. De blåvita seglarna kammade hem fyra placeringa­r bland de åtta bästa i världscupr­egattan i Miami vid månadsskif­tet januari–februari.

Bland de framgångsr­ika finländarn­a fanns etablerade namn som Kaarle Tapper, Tapio Nirkko och Monika Mikkola. Dessutom dök en blåvit skräll upp. 21-åringen Oskari Muhonen överraskad­e och kom tvåa i finnjolle.

Muhonen, juniorvärl­dsmästare (U23) från 2017, känner att han har vind i seglen efter pangstarte­n.

– Det känns kul att börja året med en lyckad tävling. Det är en helt annan sak att klara sig i seniorklas­sen. I Miami var bara några av de bästa seglarna borta, så nivån var väldigt hög. Det här bådar gott och det blir roligt att fortsätta träna, säger Muhonen.

Esboseglar­en hade ett par lyckade träningslä­ger i Aten med sig till Miami, men fullträffe­n i säsongsdeb­uten var en överraskni­ng. I fjol slutade han 44:e i VM.

– Småsaker avgjorde. Med en sämre start hade jag tappat placeringa­r. Men bra gick det, säger Muhonen med ett brett leende.

Tuff kamp om OS-platserna

I VM i fjol delades en stor del (ungefär fyrtio procent) av platserna till OS i Tokyo 2020 ut. Hittills har Finland två OS-platser – i Laser standard och i Laser radial.

I finnjolle är kampen om biljettern­a stenhård i och med att flera av tätnatione­rna missade sina chanser i fjolårets VM.

Muhonen och landslagsk­ollegan Tapio Nirkko har en tuff uppgift – och inbördes tävling – framför sig om de vill att Finlands färger syns i Tokyo.

I EM i maj har duon nästa chans att lyckas. Där står fyra nya OS-platser på spel.

– Om allt lyckas finns det en realistisk chans att ta nationspla­tsen i EM, säger Muhonen.

Att det är två finländare som är ute efter platsen i finnjolle är både en bra och en dålig sak, menar Muhonen.

– Med tanke på nationspla­tsen är det ju bra att det är två som försöker få den. Om den ena misslyckas kan den andra lyckas och ta en OSplats. Det är givetvis lite tråkigt att tävla mot en landsman, men vi har en bra anda i laget.

Programmet är spikat

Helheten kommer att avgöra när Muhonen och Nirkko rangordnas. 2019 väger tungt och även om någon av seglarna skulle säkra en nationspla­ts kan han inte vara bombsäker på en biljett till Tokyo.

– Om det är väldigt jämnt så avgörs allt först nästa år, säger Muhonen.

Men först måste åtminstone en finländare kamma hem jackpotten – helst redan i EM. Muhonen har redan spikat sin kalender fram till mitten av maj då EM-medaljer och OS-platser delas ut.

– Först blir det två läger i Palma de Mallorca där det tävlas i slutet av mars. I april är det världscupt­ävling i Genève. Efter det åker jag till Aten för att träna. Sedan är det dags för EM, säger Muhonen.

I sommar jagar Muhonen dessutom ett nytt JVM-guld.

 ?? FOTO: sPT-saILINg ENERgy WORLD/PEDRO MaRTINEz ?? Oskari Muhonen fick en utmärkt start på året när världscupe­n avgjordes i Miami. Muhonen knep en andraplats i tufft sällskap.
FOTO: sPT-saILINg ENERgy WORLD/PEDRO MaRTINEz Oskari Muhonen fick en utmärkt start på året när världscupe­n avgjordes i Miami. Muhonen knep en andraplats i tufft sällskap.
 ?? FOTO: sPT-saILINg ENERgy WORLD/PEDRO MaRTINEz ?? 21-åringen Oskari Muhonen är sugen på att säkra en finländsk nationspla­ts i finnjolle i maj.
FOTO: sPT-saILINg ENERgy WORLD/PEDRO MaRTINEz 21-åringen Oskari Muhonen är sugen på att säkra en finländsk nationspla­ts i finnjolle i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland