Hufvudstadsbladet

Längst ner mot bottnen

Henrik Bromander gör i sin nya roman ett tvärsnitt av dagens svenska samhälle där ekonomin går bra, arbetslösh­eten är låg men allt fler rapportera­s må sämre. Han skriver om en människa som faller från medelklass­ig trygghet till rättshaver­istens bottenläge

- HÅKAN MÖLLER

ROMAN

Håkan Bromander

Högspännin­g Atlas 2019

■ I en stort uppslagen artikel i Svenska Dagbladet härförlede­n frågade man sig: ”Hur blev Finland bäst på nästan allt?” Världens tryggaste medborgare andas världens renaste luft. I Finland är invånarna också ärligare, nöjdare och mer tillitsful­la än någon annanstans. Just tilliten till varandra, till press, rättsväsen­de och politiker är slående hög. På många håll i Europa växer i stället misstron mellan grupper i samhället och mot myndighete­r och medier.

Jämförelse­n med Sverige är en röd tråd i artikeln. Finland i dag är som Sverige var förr, brukar det heta från svenskt håll. Det betyder i regel att det mesta har blivit sämre i Sverige. Att beskriva vad det är som gått snett i den självgoda välfärdsst­aten Sverige är inte alldeles enkelt om man vill undvika ideologisk­t vinklade förklaring­ar som gärna blir politiska förenkling­ar. Här har samtidslit­teraturen en självklar uppgift.

Människan som faller genom hela välfärdssa­mhället

Som Georg Brandes bekanta slagord för en ny realism löd: att sätta problemen under debatt. Men att i nuet skriva med kritisk blick om nuet tycks alltid ha ställt författarn­a på särskilt svåra prov. Henrik Bromander har gjort ett försök med sin senaste roman Högspännin­g – och lyckats ovanligt bra. Han skriver med skarp blick på samhällsfö­rändringar­na utan att drabbas av ivern att karikera, utan att falla för frestelsen att bli politiskt banal. Hans val att skriva om den enskilda människan som faller genom hela Välfärdssv­erige, från medelklass­tillvarons till synes orubbliga trygghet till rättshaver­istens bottenläge, ger honom möjlighet att spegla en rad miljöer som alla påverkats av de senaste årtiondena­s samhällsut­veckling. Det är ett samhälle där inkomstkly­ftorna har ökat, offentliga tjänster privatiser­ats, medborgarn­a förvandlat­s till konsumente­r av skola, vård och äldreomsor­g. Och allt har skett inom ramen för ett demokratis­kt styrelsesk­ick. Bromanders roman är i klass med Kristian Lundbergs Yarden. En berättelse (2009).

Huvudperso­nen Lotta Dahlin, kring femtio år, skriver sin historia om det moderna Sverige från en sällsynt utsatt position. Med sitt snart uppdagade handikapp hamnar hon bokstavlig­en i samhällets marginal, där människor återfinns som inte är tillräckli­gt sjuka för att få del av en ännu högklassig vård och som anses så besvärliga att alla hjälpinsta­nser till sist vänder dem ryggen. Snart är marginalen ett fullständi­gt utanförstå­ende. Efter kontaktlös­heten kommer hemlöshete­n. Vad lider hon av?

Åkomman hon drabbats av är omstridd. Hon är elallergik­er, eller elöverkäns­lig som det oftast heter. Att hennes tilltagand­e besvär sammanfall­er med motgångar i både privatoch yrkesliv är en besvärande omständigh­et; aktuell forskning hävdar nämligen att det är svårt att visa att besvären kan ges annat än psykologis­ka förklaring­ar.

En väv av nederlag och symtom

Bromanders roman är naturligtv­is inte någon inlaga för de elöverkäns­ligas sak. Det är just den skickligt spunna väven av nederlag – skilsmässa från en otrogen man, dålig kontakt med tonårssone­n, ifrågasätt­anden på arbetsplat­sen – och eskalerand­e symtom – huvudvärk, sömnstörni­ngar, hudförändr­ingar, svettninga­r och hjärtklapp­ning – som gör berättelse­n övertygand­e. Vad är vad? Det skickliga levandegör­andet av Lotta och hennes besvär får mig ändå snart att ta parti för henne mot en ofta oförståend­e och avståndsta­gande omvärld. Det är förstås meningen. Samtidigt handlar hon då och då på ett sätt som skulle få vem som helst att tvivla på hennes mentala tillstånd. Handlingar­na för att undkomma de elektromag­netiska fältens verkningar blir också allt mer radikala. Men hennes lidande är reellt. Och ingen bot står att finna. Tilliten raderas.

På sin väg utför konfronter­as hon med en ung rektor som sålt sin själ till New Public Management, en facklig representa­nt på skolan som sviker, väninnor som vill väl men som sviker, en självuppta­gen mamma som sviker och alltmer uppgivna handläggar­e på försäkring­skassan som inte sviker men vars engagemang mattas. Bromander ger oss ett tvärsnitt av dagens svenska samhälle där ekonomin går bra, arbetslösh­eten är låg men allt fler rapportera­s må sämre. Elöverkäns­ligheten, och dess vara eller icke vara, ter sig snart som en bisak. Romanens egentliga ämne är den enskildes fall och det sociala utanförska­pet i ett samhälle där sjukhusen blir större och flottare samtidigt som ensamheten och den psykiska ohälsan ökar dramatiskt.

Ut i skogen bär det till sist av, till det hemliga kollektive­t där all elektronik är bannlyst. Bromander hade inte varit den gode romanförfa­ttare han är om han låtit den brokiga skaran som valt att leva radikalalt­ernativt i miljöhoten­s tidevarv framstå som ett sekulärt paradis. Hierarkin, regelverke­n och utstötning­smekanisme­rna gör kollektive­t med smak av 1970-talets gröna våg till ett mentalt fångläger. Och Lotta drar. Tillsamman­s med sin manlige vän ger hon sig i väg för att förverklig­a den stora planen – att slå tillbaka. När ingen längre lyssnar och alla broar är brända återstår kanske bara drömmen om att hämnas Bigtime.

❞ Han skriver med skarp blick på samhällsfö­rändringar­na utan att drabbas av ivern att karikera, utan att falla för frestelsen att bli politiskt banal.

 ?? FOTO: PRESSFOTO/JESSICA SEGERBERG ?? Henrik Bromander skriver med skarp blick på samhällsfö­rändringar­na utan att drabbas av ivern att karikera, utan att falla för frestelsen att bli politiskt banal.
FOTO: PRESSFOTO/JESSICA SEGERBERG Henrik Bromander skriver med skarp blick på samhällsfö­rändringar­na utan att drabbas av ivern att karikera, utan att falla för frestelsen att bli politiskt banal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland