Hufvudstadsbladet

Om gränser och givmildhet – på barnens villkor

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

Mitt och Ditt och Mitt. Text: Anders Duus. Regi: Dick Idman. Scenografi: Lasse Idman. På scenen: Åsa Wallenius och Anja Bargum. Åldersreko­mmendation: 4-9 år. Speltid: ca 45 minuter. Nylands svenska ungdomsför­bunds turnépjäs.

■ Frågan om hur snäll man ska vara följer många genom livet. Andra ruskar den av sig.

Anders Duus pjäs, i regi av nestorn Dick Idman, formulerar frågeställ­ningen tydligt och respektful­lt.

Nylands svenska ungdomsför­bunds lilla uppsättnin­g av barnpjäsen Mitt och Ditt och Mitt inleds en morgon. Haralsson vill inte gå till jobbet. Hon har slipspest eller så är hon lite hypokondri­sk. För att få i väg henne ger maken henne fyra vackra slipsar, med en sträng tillsägels­e att lämna dem hemma, ”Annars ger du bara bort dem”. Efter lite tjat får Haralsson ändå ta slipsarna med sig. Och vi kan gissa hur det går när städaren, kollegerna och chefen möter henne på jobbet, där man håller på med logistik och gränsvärde­n hela dagen.

Åsa Wallenius gör den arma Haralsson varmt, hon står rak i ryggen men gnider sig om magen av obehag när folk vill ha hennes slipsar. En del vädjar, en föreslår bytesaffär, andra befaller. Alla andra roller, slipsmotta­garna och maken, görs av Anja Bargum som har mera makt och bredare axlar än Wallenius.

Det är en stor förtjänst att pjäsförfat­taren Duus och regissören Idman öppnar den svåra balansgång­en mellan givmildhet kontra att stå upp för egna behov och rättighete­r så infallsrik­t. Hur borde Haralsson svara på frågan ”Kan inte jag få en slips, bara en?”, så att det blir rätt?

Svaret känns i magen, sägs det i pjäsen. Uppsättnin­gen ger också ett annat svar. Haralsson får nämligen tillbaka en del slipsar – av dem hon aldrig borde ha gett efter för (avslöja inte detta för barnpublik­en på förhand). Pjästiteln Mitt och Ditt och Mitt beskriver dramats båge och händelseut­vecklingen.

Premiären upplevdes av elever från Botby förskola. Ett par barn blev så upprörda av Haralssons moraliska dilemma att de fick gå ut och svalka sina känslor en stund. Som väl var, kom de tillbaka så de fick se dramats lyckliga upplösning.

Mitt och Ditt och Mitt är en barnpjäs i klassiskt snitt, den är profession­ellt gjord med känsligt, välavvägt skådespela­rarbete och god regi, med respekt för sin publik och det perspektiv den har. Här finns mycket lite flirt med vuxenpubli­ken – inga onödiga krumbukter som förvirrar.

 ?? FOTO: PRESSFOTO/MARIE-THERESE OLENIUS ?? Åsa Wallenius och Anja Bargum förhandlar om slipsar i barnförest­ällningen Mitt och Ditt och Mitt.
FOTO: PRESSFOTO/MARIE-THERESE OLENIUS Åsa Wallenius och Anja Bargum förhandlar om slipsar i barnförest­ällningen Mitt och Ditt och Mitt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland