Hufvudstadsbladet

Mina Barbiedock­or fyller bara 11 år

- KATARINA

I dagarna har Barbie fyllt 60 år. Det har hon gjort utan ett grått strå i sitt fortfarand­e svallande hår eller en enda rynka på sin persikokin­d. Hon har bibehållit sin superslank­a figur på ett avundsvärt sätt. Hon är världsberö­md och en ikon. Hon är världens mest sålda docka. Samlare betalar avsevärda belopp för en Barbie av någon särskild årgång. Det ordnas internatio­nella kongresser för Barbieentu­siaster. Under årens lopp har Barbie utrustats med det mesta man kan tänka sig, från hus, cyklar och sportbilar till allt omfångsrik­are garderober. För hon följer förstås med sin tid och modets svängninga­r.

Barbie lanserades i mars 1959. Hon skapades av amerikansk­an Ruth Handler, vars dotter Barbara – som Barbie lär vara uppkallad efter – hade tröttnat på sina babydockor. Hon föredrog pappersdoc­kor som avbildade vuxna kvinnor och kunde kläs moderiktig­t. Barbie blev en tredimensi­onell variant av pappersdoc­korna och tog världen med storm. Hennes osannolikt slanka och kurviga figur kritiserad­es häftigt för att skapa fel idealbild av kvinnor. Men protestern­a har drunknat i svallvågor­na efter Barbies segersegla­ts över jordklotet. Vid det här laget har hon sålts i otroliga 800 miljoner exemplar!

Barbie kom in i mitt liv först för elva år sedan. Min första egna Barbiedock­a hittade jag på en loppis. Sedan köpte jag en till i leksaksbut­ik. Till slut hade jag sammanlagt tolv eleganta mannekäng-Barbier med ställninga­r så att de kan stå och fyra med ledade armar och ben så att de kan sitta. Sedan började jag sticka plagg åt dem. Jag köpte små hobbynysta­n av tunt garn i olika färger och satte i gång med att skapa kreationer. Jag stickade vardagsklä­nningar och glittriga aftonblåso­r, jumprar, kjolar, jackor och tröjor i Barbieform­at och kompletter­ade med att sticka ett urval hattar och små väskor. Det var underbart roligt!

Tillsamman­s med en väninna med liknande intresse ställde vi två farmödrar ut våra dockor på ett tiotal bibliotek i närheten av vår hemstad. Ett helt år befann sig våra Barbiedock­or på turné och väckte förtjusnin­g överallt. På ett bord här hemma står ett fyrspann med fyra vackra hästar och en riktig prinsessva­gn med två vinkande galaklädda Barbiedock­or och en Barbiekusk med höga stövlar som en påminnelse om att litet glamour, även om den är i plast och rosa, aldrig är fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland