Hufvudstadsbladet

Drycker blev Jens Spendrups liv

Osannolika men framgångsr­ika. Så sammanfatt­ar Jens Spendrup sina dryga 40 år som vd för familjeför­etaget.

- TT/MALIN EIJDE

Från minst till störst. När Jens Spendrup och hans bror Ulf tog över bryggeriet var företaget konkursmäs­sigt. ”Värde noll”, skrev skatteverk­et och många tyckte nog att bröderna drog en nitlott som fick det lilla bryggeriet i svenska Grängesber­g på halsen. Men Spendrups var ett familjeför­etag som farfar förvärvat på 1920-talet och som pappa tog över på 1950-talet. Bröderna tänkte inte ge upp så lätt.

Med tio anställda var det förmodlige­n ett av de minsta bryggerier­na i Sverige där jättar som Pripps och Carlsberg dominerade. Att man 50 år senare skulle vara störst i Sverige fanns inte på kartan vid den tiden.

– Men i dag sitter vi här! Och jag kan nästan inte förklara hur det har gått till. Men det har funkat. Jag brukar säga att det inte bara är pengarna som gör att man lyckas. Det handlar också om engagemang­et. Och vi har lagt in ett väldigt starkt engagemang för att klara det hela.

Harvat på

När han blickar tillbaka ser han främst ett enträget arbete där saker och ting har gått åt rätt håll. Men ibland ska man ha tur också. En vändpunkt kom 1977 när Jens Spendrup råkade hamna i samtal med ”rätt” personer på ett 50-årskalas, vilket slutade med att man fick ett licensavta­l för Löwenbräu. Plötsligt började Spendrups sälja ett öl som hela Sverige ville ha.

Men annars har det bara ”harvat på” och gått åt rätt håll hela tiden, säger Jens, som känner sig allra stoltast när han får bekräftels­e på att folk vill ha deras produkter.

– När man ser att folk står och plockar Spendrups produkter i matbutiken, det är små höjdpunkte­r varje dag i livet, förstår du. Jag stryker alltid omkring på dryckesavd­elningen och ser vad folk plockar och inte plockar. Sådant är ganska roligt.

Stress och press

Med mer allvar talar han om två upplösta äktenskap i bagaget, en hint om att det inte alltid har varit lätt att kombinera hans karriär med familjeliv­et. I sitt tredje äktenskap med Mia är han lycklig och menar att det har varit positivt att leva med en kvinna som själv är företagsle­dare.

– Hon har mycket större förståelse för vad ”måste” är. Det går inte att säga att ”nu ska jag ha min ledighet här” när man är företagare. Utan då måste man göra det som ska göras. Att förstå det kan vara svårt och leda till att relationer går sönder. Men så är livet.

Ibland har arbetet inneburit både stress och press, då har pianot erbjudit en enkel terapi. Hans mor var en skicklig pianist och den som först introducer­ade sonen för musiken. Jens har spelat varje dag sedan han var ”ett par pilsner hög” och i pressade lägen har han suttit på nätterna och spelat för att skingra tankarna.

Lämnat över

Kulturintr­esset sträcker sig bortom musik. Han läser mycket och som bryggare i tredje generation­en betraktar han givetvis öl som både njutning och kulturarv. När han nu har lämnat över stafettpin­nen till nästa generation och ansvaret som vd för Spendrups till äldste sonen, konstatera­r han samtidigt att en annan av sönerna startat ett mikrobrygg­eri. Familjen har alltså numera både Sveriges största bryggeri och ett av de minsta.

– Förr när jag kom till jobbet och kunde säga god morgon till mina barn – vilken känsla. Det finns annat än att det bara går bra för företaget. Att få se sina barn engagera sig i det man själv har varit med om att bygga upp, det är stort.

 ?? FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ?? Jens Spendrup betraktar öl som både njutning och ett kulturarv. Han läser mycket och är en hängiven amatörpian­ist som spelar själv hemma varje dag.
FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY Jens Spendrup betraktar öl som både njutning och ett kulturarv. Han läser mycket och är en hängiven amatörpian­ist som spelar själv hemma varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland