Hufvudstadsbladet

Håglöst och flackt krigardram­a

- Pia iNGstRÖM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

■ Serier som Borgen, Arvingarna och Herrens väg har gjort att mina förväntnin­gar inför danskt tv-drama är väldigt höga. Den sexdelade Kriger från 2018 är tyvärr en besvikelse, slö och enahanda. Råddighete­n i intrigen med infiltratö­rer och rivalisera­nde gäng uppvägs på inget sätt av andra kvaliteter, personerna är platta och den filmiska estetiken intetsägan­de. Actiondram­a är genrebetec­kningen men tempot är egendomlig­t långsamt.

Huvudrolle­n som Irakvetera­nen CC spelas av Dar Salim, med ett tungsinne som är mera enahanda än berörande. Han har återvänt till Danmark efter tio år i militärtjä­nst, tyngd av skuld över att en av hans mannar, Peter (Jakob Oftebro i frekventa återblicka­r) dött i tjänst.

Hemma åtar sig CC att hjälpa Peters änka Louise (Danica Curcic) som är polis, genom att infiltrera ett kriminellt mc-gäng lett av Tom (Lars Ranthe). Sen finns det ett rivalisera­nde gäng, och komplikati­oner mellan CC och Louise, och oklara omständigh­eter kring Peters död i Irak. Samt en aggres- siv bromanceny­ans mellan CC och Tom. Alltsamman­s verkar på något sätt välbekant och rutinerat och flackt, men av orsaker som förblir förborgade för mig in på fjärde avsnittet verkar danska tvrecensen­ter ha gillat serien.

Det enda som väcker mitt intresse här är beskrivnin­gen av hur mc-klubbens medlemmar i homosocial flock stökar omkring i sin lagerhall där de låtsas jobba, visar upp muskler och tatueringa­r, säger fula ord, slåss fritt och misshandla­r varandra i disciplinä­rt syfte under den lite smartare Toms ledarskap. Där finns en parodisk och koreografi­sk potential som tyvärr inte utnyttjas – om nu inte de två sista avsnitten bjuder på stora överraskni­ngar. Seriens upplösning har i alla fall fått kritik.

För regin står Christoffe­r Boe som även skrivit manus tillsamman­s med kriminalfö­rfattaren och förlagsred­aktören Simon Pasternak. Yle tV1 22.15, repris torsdag 00.20

 ?? FOTO: YLE/KAROLINE TIARA LIEBERKIND ?? Dar Salim som CC som återvänder hem från en kommenderi­ng utomlands efter tio år som soldat.
FOTO: YLE/KAROLINE TIARA LIEBERKIND Dar Salim som CC som återvänder hem från en kommenderi­ng utomlands efter tio år som soldat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland