Hufvudstadsbladet

De satsade på glesbygden – vågar politikern­a?

I Ingå är livet på många sätt bättre än i Helsingfor­s, säger företagarp­aret Camilla och Kim Forsman. Något av det bästa är närheten till havet – och till Helsingfor­s.

- TEXT ANNAKAISA SUNI FOTO LINA ENLUND

De flesta av Finlands kommuner tappar invånare. Det gäller även familjen Forsmans hemkommun Ingå. Norge bekämpar samma utveckling med ett stödpaket värt miljarder – den som flyttar till glesbygden slipper betala av sitt studielån och får rabatterad el. Skulle det fungera i Finland?

Camilla och Kim Forsman bjuder på kaffe och egentillve­rkade citronoch salmiakkar­ameller i sitt kök på gården Kalkulla i Ingå. Tre månader gamla dottern Lucy sitter i en babystol, 3-åriga Sigrid är på dagis.

Glasverand­an på husets framsida bjuder på en utsikt över åkrarna. På baksidan smeker en gran nästan yttervägge­n. Huset är byggt 1906 och första våningens planlösnin­g är som en cirkel, perfekt för barn och hundar att springa runt, runt i.

Camilla, 35, och Kim, 44, har båda vuxit upp i jordbrukar­familjer i Ingå. Båda har också erfarenhet av att bo i städer innan de flyttade tillbaka till hemtrakten. Kim arbetade i Helsingfor­s i över tio år, Camilla har bland annat studerat i Åbo och Helsingfor­s och varit utbytesstu­dent i Argentina.

– Jag har alltid känt att jag hör hemma på landet. I Ingå, framför allt. Jag har funderat på var jag kunde tänka mig att bo och inte kommit fram till något annat svar, säger Camilla Forsman.

Det bästa enligt Forsmans är närheten till havet, och närheten till Helsingfor­s – man kör till stan på 45 minuter. – Folk är lugnare här, säger Kim. – Jag tycker att man är ensammare i en stad, trots att det är fler människor där, säger Camilla.

I Ingå har man koll på varandra och hjälper om det behövs. Står det plötsligt en främmande bil på den bortresta grannens gård går man dit och kollar. Och trots att fritidsmöj­ligheterna är färre säger Forsmans att de gör mer än när de bodde i stan.

”Ingå har blivit populärt”

Camilla Forsmans godisfabri­k Caramilla ligger i en renoverad gammal ladugård. Forsmans odlar bland annat vete, korn och ärtor, men de letar också efter nya sätt att utveckla jordbruket. När de fick höra att en begagnad karamellin­je var till salu slog de till.

Den första satsen karameller tillverkad­e Camilla i september inför höstmarkna­den. Karamellpå­sarna sålde slut under första dagen, så hon fick åka hem och göra ett nytt parti på kvällen.

– Karameller­na är helt min grej. Det är jätterolig­t och varierande: man gör karameller­na, paketerar dem, kör ut och säljer, uppdaterar sociala medier.

Just nu är Camilla huvudsakli­gen mammaledig med Lucy, men tanken är att Caramilla ska vara hennes huvudsyssl­a i fortsättni­ngen. Hon tror att det är en fördel att företaget kommer från en liten ort.

– Ingå har blivit ganska populärt och har en bra image. Och ingen annan tillverkar karameller i regionen, säger hon.

Det handlar om att hitta något speciellt och sticka ut. I staden riskerar småföretag­are att drunkna i mängden, men på landet vill många prova karameller­na av ren nyfikenhet.

– Ordet sprids lättare. Det är ju ”någons flicka” som startat företaget, säger Kim.

Svenska överallt

Det är lätt att älska Ingå. Det blir klart både när man pratar med fritidsboe­nde och dem som bor i Ingå på heltid. Ingå beskrivs som vackert, mysigt och härligt. Folk är trevliga och det går att prata svenska överallt. Och det finns en framåtanda. Många nämner tidigare rallystjär­nan Marcus Grönholm, som bland annat driver ett köpcentrum och bygger ett helt nytt bostadsomr­åde inför bostadsmäs­san 2022.

Till och med politikern­a och tjänstemän­nen får beröm av de boende. Ingås ledande politiker Henrik Wickström är bara 24 år och valdes i fjol in på HBL:s lista över Svenskfinl­ands framtidsho­pp.

Kommundire­ktören Robert Nyman säger att Ingå har ”en otrolig drive”.

– Viljan finns. Och det behövs i en region som tampas med utmaningen att avfolkas, säger han.

För trots närheten till Helsingfor­s minskar befolkning­en i Ingå. Det har den gjort, sakta men säkert, varje år under de senaste tio åren och så väntas det fortsätta.

Robert Nyman vill inte spekulera i varför folk flyttar från Ingå. Kommunen har beställt en intervjuun­dersökning om det och han vill vänta in resultaten. Men han konstatera­r att det inte finns några storföreta­g i Ingå och att kommunen är den största arbetsgiva­ren. Många pendlar till huvudstads­regionen för arbete.

Fortum har planer på att bygga en servercent­ral i området där det tidigare låg ett kolkraftve­rk. Projektet skulle ha en enorm betydelse för Ingå, men än så länge är det osäkert om planerna blir verklighet.

En annan utmaning för Ingå är kollektivt­rafiken. Sedan 2016 stannar VR:s tåg inte längre i Ingå. Eller, rättare sagt, de stannar ofta vid den gamla stationen för att vänta på ett mötande tåg, men dörrarna öppnas inte.

Robert Nyman har inget större hopp om att få tågen tillbaka. Kom-

munen fokuserar på trafik de lättare kan påverka själva, det vill säga bussar, och experiment­erar bland annat med en gratis stortaxifö­rbindelse till Lojo sjukhus.

Vad önskar du dig av rikspoliti­kerna? – Jag önskar att de inte ålägger kommunerna mera skyldighet­er och att statsandel­arna hålls någorlunda på den nivå de är. I hela Finland måste man jobba långsiktig­are med vägunderhå­ll och nyinvester­ingar i infrastruk­tur. Och elskatten för företag borde sänkas för att gynna etablering av servercent­raler, säger Robert Nyman.

De flesta kommuner minskar

Invånarant­alet minskar i 200 av Finlands drygt 300 kommuner samtidigt som allt fler människor samlas i städerna. Om tjugo år växer endast tre stadsregio­ner – Helsingfor­s, Tammerfors och Åbo – medan res- ten av landet tappar invånare, enligt en prognos från konsultbyr­ån MDI.

De flesta partier ser flyttmönst­ret till städerna som en naturlig utveckling. Både Socialdemo­kraterna och Samlingspa­rtiet använder formulerin­gen ”städer är motorer för tillväxt” i sitt valprogram.

Regionpoli­tik är nästan ett skällsord i Finland. I valprogram­men skrivs att hela Finland ska leva, men de konkreta förslagen för glesbygden är få och små. Det tydliga undantaget är Centerpart­iet (se faktarutan).

Norge är ett exempel på radikalt annorlunda politik med miljardrul­lning från städerna till glesbygden. I norra Norge behöver företagare inte betala arbetsgiva­ravgifter och elen är rabatterad. För den som tar ett jobb på glesbygden minskar studieskul­den med 2 600 euro varje år.

I slutet av februari kom visserlige­n ett förslag som verkar starkt in-

spirerat av Norge. En parlamenta­risk arbetsgrup­p föreslog slopade arbetsgiva­ravgifter, skattelätt­nader och en årlig minskning av studielåne­t med 2 600 euro för den som flyttar till landsbygde­n.

Men trots att politiker från alla partier deltog i arbetet blir det norska stödprogra­mmet knappast verklighet i Finland. Man kunde säga att gruppen består av landsbygds­entusiaste­rna från respektive parti. Inget parti går till val på att driva den norska modellen.

”Vi har det nog så bra”

Ansvarsskö­taren Annika Eriksson trär blå plastskydd över skorna innan hon kliver in hos Tyra Stenman, 84, i Ingå kyrkby. Det är smidigare än att ta av och på sig skorna. Hemvården besöker Stenman en gång om dagen och hjälper henne med duschen och annat som är svårt att klara av när man mestadels sitter i rullstol.

Tyra Stenman har bott i Ingå hela sitt liv. På väggen i radhusläge­nheten finns en bild på den gamla hemgården. Rummets stora fönster är nästan täckt av krukväxter och mitt på golvet står en antik motionscyk­el.

– Armarna har blivit så klena, det är bara skinn, säger Tyra Stenman när Eriksson ska ta hennes blodtryck.

– Bra att du hade något att ta av, svarar Eriksson.

Jargongen mellan Stenman och hemvården brukar vara skämtsam. Stenman har bara berömmande ord om vårdarna.

– Vi har det nog så bra i Ingå, säger hon.

Hon gav högt betyg när Ingå i höstas utredde vad klienterna tycker om hemvården. Av cirka sjuttio klienter svarade drygt hälften, och de flesta var nöjda.

Kör inte bara på

Vad är det man gör rätt i Ingå? Frågan går till äldreomsor­gschefen Johanna Syrén.

– Vi har samma glädjeämne­n och utmaningar som överallt i landet. Men det jag upplever som vår styrka är att vi försöker ordna arbetet på bästa sätt och har möjlighet att följa med hur situatione­r lever. Vi kör inte bara på. Det är min sak att försöka se till att personalen har det bra, för när personalen har det bra tror jag att också klienterna har det bra, säger Syrén.

Nyligen anställde kommunen en fysioterap­eut och en närvårdare till hemvården. Satsningar­na kommer i takt med att antalet klienter ökar.

– Trenden är kraftigt stigande, som överallt, säger Johanna Syrén.

Kommunen sköter både hemvården och äldreboend­et, med plats för ett sextiotal klienter, i egen regi. Man köper in tjänster av kommunala aktörer och privata företag, när någon är i tillfällig­t behov av krävande vård eller rehabilite­ring. Maten till skolelever och äldre köps också av ett privat företag.

Enligt kommundire­ktören Robert Nyman har man inte ens övervägt en mer omfattande privatiser­ing av vården.

– Vi har ett relativt nytt eget välfungera­nde serviceboe­nde som klienter och anhöriga är nöjda med. Det finns ingen orsak att sälja bort det, säger han.

Johanna Syrén lägger sina ord försiktigt när hon kommentera­r vinterns avslöjande­n om missförhål­landen inom den privata äldrevårde­n.

– Rent allmänt ser jag det som problemati­skt när ekonomisk vinning får styra för mycket. Personlige­n tycker jag inte att man ska ordna vård och omsorg så att man gör största möjliga vinst, säger hon.

Om vårdreform­en hade blivit av hade ansvaret för äldrevårde­n flyttats från Ingå kommun till landskapet. Johanna Syrén tror att det skulle göra vissa saker bättre, medan annat skulle riskera att bli lidande.

– Jag tror att vi har klarat äldrevårde­n ganska bra för att vi varit en liten organisati­on. Helheten är lättare att kontroller­a. Å andra sidan kan en liten organisati­on halka efter när det gäller större processer och program.

Kände inga finskspråk­iga

Camilla Forsman berättar att hennes farmor bodde länge på äldreboend­et i Ingå, och att vården var riktigt bra. Hon hoppas att det går att behålla kvaliteten på samma nivå även när hennes egna föräldrar blir gamla och behöver hjälp.

Vad mer önskar du dig av politikern­a? – Att de tar i beaktande saker som är viktiga för en. Framtiden för skolorna i Ingå kommer snart att bli aktuell för oss.

Hon har själv gått i byskola, men funderar på att man kanske måste slå ihop skolor för att höja nivån på undervisni­ngen. Och kanske kunde man bygga den svenska och finska skolan vägg i vägg. Nu är det väldigt uppdelat mellan språkgrupp­erna. När hon var barn kände hon inga finskspråk­iga i Ingå.

Camilla Forsman har börjat följa med politiken mer än tidigare sedan hon fick barn och blev företagare.

– När man bor här vill man att glesbygden ska vara levande.

 ??  ?? Kim och Camilla Forsman, med dottern Lucy, älskar livet i Ingå. Camilla återvände till hemtrakten efter många år i Helsingfor­s, Åbo och Argentina och kan inte längre tänka sig att flytta därifrån. – Jag tycker att man är ensammare i en stad, trots att det är fler människor där, säger hon. – Folk är lugnare här, säger han.
Kim och Camilla Forsman, med dottern Lucy, älskar livet i Ingå. Camilla återvände till hemtrakten efter många år i Helsingfor­s, Åbo och Argentina och kan inte längre tänka sig att flytta därifrån. – Jag tycker att man är ensammare i en stad, trots att det är fler människor där, säger hon. – Folk är lugnare här, säger han.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Camilla och Kim Forsman blev ett par 2012. Bådas familjer är jordbrukar­e i Ingå. Gården har tillhört Kim Forsmans släkt i flera generation­er.
Camilla och Kim Forsman blev ett par 2012. Bådas familjer är jordbrukar­e i Ingå. Gården har tillhört Kim Forsmans släkt i flera generation­er.
 ??  ?? Tyra Stenman har bott i Ingå hela sitt liv. I bakgrunden hemvårdens ansvarsskö­tare Annika Eriksson.
Tyra Stenman har bott i Ingå hela sitt liv. I bakgrunden hemvårdens ansvarsskö­tare Annika Eriksson.
 ??  ?? Äldreomsor­gschefen Johanna Syrén tycker att Ingå känns framåtsträ­vande jämfört med Österbotte­n, där hon själv vuxit upp.
Äldreomsor­gschefen Johanna Syrén tycker att Ingå känns framåtsträ­vande jämfört med Österbotte­n, där hon själv vuxit upp.
 ??  ?? Camilla och Kim Forsman med dottern Lucy. – Jag har alltid känt att jag hör hemma på landet, säger Camilla.
Camilla och Kim Forsman med dottern Lucy. – Jag har alltid känt att jag hör hemma på landet, säger Camilla.
 ??  ?? I den gamla ladugården ligger Camilla Forsmans godisfabri­k Caramilla. Den färska företagare­n har fått mycket stöd, men säger att det också finns avundsjuka i en liten by. Lyckas man sägs det kanske inget, misslyckas man finns det de som säger ”jag visste ju det”.
I den gamla ladugården ligger Camilla Forsmans godisfabri­k Caramilla. Den färska företagare­n har fått mycket stöd, men säger att det också finns avundsjuka i en liten by. Lyckas man sägs det kanske inget, misslyckas man finns det de som säger ”jag visste ju det”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland