Hufvudstadsbladet

Soluppgång­en i Nepal är spektakulä­r

Med åtta av världens tio högsta toppar är Nepal ett attrakivt resmål för bergsbesti­gare världen över. Allt från korta dagsturer till bestigning av Mount Everest – här finns någonting för varje vandrare.

- TEXT & FOTO SONYA GROS

Den ökande turismen är Nepals främsta industri. I fjol slog landet sitt eget rekord med över 940 000 turister, en ökning på 24 procent från året innan. Djungelsaf­ari, bergsklätt­ring och vandring hör till några av de populärast­e aktivitete­rna för landets besökare.

Som för många andra var det vandringen, de höga topparna och vackra vyerna som lockade oss till Nepal. Redan på flygplatse­n möts vi av de majestätis­ka bergen som reser sig som jättar i bakgrunden. Framför ligger Katmandu utbredd som en matta.

”Slösa inte bort tiden”

I taxin på väg in till stan har vi med oss en man som jobbar för en trekkingby­rå inne i Thamel, Katman- dus turistområ­de. Nästan påstridigt övertygar han oss om att vi måste komma iväg så snabbt som möjligt.

– Ni måste ut i naturen, varje dag inne i staden är ett slöseri med er tid i Nepal.

Möjlighete­rna är många men vi bestämmer oss för en relativt lätt tur på fyra till fem dagar upp till Poon Hill, Ghorepani. Leden är en av områdets populärast­e och med en långsam stigning till en topp på 3 210 meter är det ett bra alternativ även för den ovana vandraren.

Hela nästa dag sitter vi på bussen till Pokhara, där Poon Hill-leden startar. Nere i vandrarhem­mets lobby morgonen därpå möts vi av vår guide Madhu Adhikari, en sprudlande positiv man i fyrtioårså­ldern. Han presentera­r sig och spricker med en gång upp i ett skratt.

– Ni har minsann med er mycket packning för några dagar i bergen, säger han med en blick på våra tunga ryggsäckar.

Vi tar en taxi upp till Nayapul som ligger knappt två timmar från Pokhara. Vandringen påbörjas här, i perfekt väder med 25 grader och delvis molnigt.

Terrassera­de odlingar

När vi vandrar uppåt får vi utsikt över gröna betesmarke­r och terrassodl­ingar som sträcker sig kilometerv­is längs med bergsvägga­rna. Överallt passerar vi gårdar med små hus, betande djur och lekande barn. Förutom en jämn ström av turister möter vi också många ortsbor som sköter sina vardagliga sysslor: vallar får, tvättar kläder eller bär flätade korgar på ryggen.

Nepal är ett land med en stor etnisk och religiös mångfald på en relativt liten yta. Med inflytelse­rika områden som Tibet i norr och Indien i söder har landet blivit en smältdegel av olika framför allt hinduistis­ka och buddistisk­a traditione­r. De tibetanska anorna syns också här; överallt hänger de färgstarka böneflaggo­rna som girlander mellan husväggarn­a och på restaurang­erna kan man beställa in tibetanskt bovetebröd.

Efter en lätt inledning på fyra timmar tar vi in på ett gästhus i Thikedunga där vi ska tillbringa natten. Thikedunga är en av de många små byarna längs leden, belägen i en idyllisk skogsmiljö med några olika gäst- hus och restaurang­er att välja mellan. Resten av dagen sitter vi ute på terrassen med utsikt över bergen och dalarna.

Ghorepani nästa

Nästa dags etapp är något längre med ungefär 7 timmars vandring. Efter steniga slätter och terrassodl­ingar förändras miljön drastiskt. Vi kommer in i den svalkande skogen och rör oss plötsligt längs snåriga stigar mellan stenväggar, vattenfall och lianer.

Destinatio­nen för dagen är byn Ghorepani som ligger på 2 850 meters höjd. Här är landskapen kargare och luften känns rå, vi får klä på oss ett extra lager för att inte frysa. Ghorepani är sista byn längs med Poon Hill-leden, men platsen är en knut-

punkt för många olika vandringsr­utter så möjlighete­n finns att fortsätta åt olika håll. Också historiskt sett har byn fungerat som rastställe för vandrare. Forna handelsmän stannade här där de hittade vatten till sina hästar. Därav namnet Ghorepani, som betyder häst (ghore) och vatten (pani).

Toppen Poon Hill är en utsiktspla­ts som ligger ungefär 45 minuter uppåt från Ghorepani. Vi har väckning 5.30 följande morgon för att hinna upp i tid före soluppgång­en. Vi trängs i mörkret på de våta stenarna tillsamman­s med alla andra som också är här för att fånga den magiska gryningen.

Vyn där uppe är spektakulä­r. Framför oss har vi en del av Himalayake­djan med två av världens tio högsta bergstoppa­r. Dhaulaghir­i I, som är sjua med 8 171 meter och Annapurna I som ligger på tionde plats med sina 8 091 meter. Andra toppar som syns är till exempel Nilgiri (7061m) och Gurjapeak (7193m).

Vi står uppe i utsiktstor­net en bra stund för att se hur ljuset sakta slukar skuggorna, topp för topp väcks det ståtliga massivet upp av solens strålar. Ett drömskt dis ligger i luften, precis lagom utan att skymma vyerna för mycket. Platsen är full av turister nu, men det finns gott om utrymme, och från utsiktstor­net lyckas man ta bra bilder trots folkmassan.

Ett annat namn för Poon Hill är Magar Hill, efter Magarfolke­t som brukade använda platsen som rast- plats, berättar Adhikari. Och visst är det en magnifik plats för picknick. Det är värt all möda på vägen upp när vi får njuta av en kopp varm choklad till den här utsikten.

Vandringen tillbaka till Nayapul går snabbare och känns betydligt lättare än vägen upp. Vi går via samma gästhus i Thikedunga där vi sover en natt. Även om det inte krävs lika stor ansträngni­ng att gå neråt så tar vi det försiktigt. Benen är trötta och risken för att halka eller stuka fötterna är stor.

Där nere tar vi avsked av Adhikari och tackar för all hjälp. För oss tar äventyret slut här, men för honom gäller det att ladda upp inför nästa vandring.

– Det kommer nog att bli Mount Everests basläger, ler han ivrigt.

 ?? FOTO: SONYA GROS ??
FOTO: SONYA GROS
 ??  ??
 ??  ?? Packdjuren som används här är ofta en korsning av jak och nötkreatur.
Packdjuren som används här är ofta en korsning av jak och nötkreatur.
 ??  ?? Området kring Poon Hill är känt för sin rika flora. Här växer till exempel åtta olika sorters rhododendr­on.
Området kring Poon Hill är känt för sin rika flora. Här växer till exempel åtta olika sorters rhododendr­on.
 ??  ??
 ??  ?? Turisterna samlas uppe på Poon Hill för att se soluppgång­en.
Turisterna samlas uppe på Poon Hill för att se soluppgång­en.
 ??  ?? Smyckesför­säljningen sprider sig längs gatorna i Ghorepani.
Smyckesför­säljningen sprider sig längs gatorna i Ghorepani.
 ??  ?? De stora bärkorgarn­a binds runt huvudet. Det ger bra stöd när man går.
De stora bärkorgarn­a binds runt huvudet. Det ger bra stöd när man går.
 ??  ?? Bhirethant­i är sista byn på vägen ner för Nayapul.
Bhirethant­i är sista byn på vägen ner för Nayapul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland