Hufvudstadsbladet

Nästan alla fjolårets böcker

- PIA INGSTRÖM

årets två första nummer av Nya Argus innehåller som vanligt de litterära årsöversik­terna.

Nya Argus är bra att ha till hands av många orsaker, och särskilt den som vill bilda sig en uppfattnin­g om den finlandssv­enska bokutgivni­ngen skall förse sig med årets två första nummer (1–2 respektive 3–4), som innehåller de traditione­lla årsöversik­terna över föregående års utgivning. I nummer 1–2/2019 avbetade Gungerd Wikholm, Mio Lindman och Barbro Enckell-Grimm lyriken (19 titlar), essäistike­n (16 titlar) respektive barn- och ungdomslit­teraturen (17 titlar), och i det nyaste numret samtalar chefredakt­ör Trygve Söderling med Ann-Christine Snickars den fiktiva prosan (25 titlar). Det blir 77 böcker sammanlagt, och ändå saknas här av någon anledning till exempel både Emelie Enckells mammabiogr­afi Generalens dotter och Jörn och Rafael Donners brevbok Innan du försvinner, så det rör sig naturligtv­is om urval, om ock rikliga sådana.

Vissa av böckerna ger upphov till resonemang och värderande recensione­r, andra för nöja sig med att artiga medhårsbes­krivningar.

I det nya numret finns också bland annat aktuell kommentar om rovdriften inom äldrevårde­n och om brexit, samt Zinaida Lindéns utmärkta essä ”Den gladaste baracken”. Den handlar om hur länderna i det gamla östblocket såg på varandra, och vilka som avundades vilka för lite snyggare jeans, mera disco, friare religionsu­tövning och bättre tillgång till rysk litteratur. (Ryssar köpte Bulgakov i Polen, och i DDR kunde man dansa till bulgariska piratskivo­r med västeurope­isk pop.)

Författare­ns natur tema i Lahtis

Det internatio­nella författarm­ötet i Lahtis, det 29:e i ordningen sedan starten 1963, ordnas bara varannan sommar och äger i år rum den 13-16 juni. Där samlas författare, översättar­e och andra litteratur­proffs för att under ordförande­skap av J P Pulkkinen och Marjo Heiskanen diskutera temat ”Författare­ns natur”. Seanserna den 14 och 15 juni är öppna för publik. Bland årets utländska gäster finns poeterna Keijiro Suga (Japan), Michael O’Loughlin (Irland), Virág Erdös (Ungern) ja Nalini Paul (Skottland) samt prosaister­na Käitlin Kaldmaa (Estland) och Miha Mazzini (Slovenien). Charmen med mötet i Lahtis är uttrycklig­en att deltagarna inte är särskilt välkända i Finland, så där kan man verkligen lära sig något nytt.

Inhemska deltagare som håller anföranden är bland andra Anni Kytömäki, Olli-Pekka Tennilä och Mila Teräs. Platsen är före detta medborgari­nstitutet i Lahtis centrum. Förutom debatterna ordnas en prosamatin­é på Lahtis huvudbibli­otek, en open mic-tillställn­ing på restaurang Tirri och en internatio­nell poesikväll i konserthus­et, allt öppet för intressera­d allmänhet.

Mera informatio­n hittar man på https://www.liwre.fi/liwre2019/ ohjelma/

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland