Hufvudstadsbladet

Riksdagsbe­handling kräver god lagberedni­ng

- MIKKO KIESILäINE­N verksamhet­sledare, tankesmedj­an Libera JOHANNA NIEMI Minna Canth-akademipro­fessor, Åbo universite­t HENRIK LAX ordförande, riksdagens lagutskott 1991-2003

LAGSTIFTNI­NG Innan regeringen avgick hade de sakkunniga presentera­t olika uppfattnin­gar om hur EU-rätten och grundlagen­s krav i social- och hälsovårds­lagstiftni­ngen skulle beaktas. Ett absolut krav är att sådana frågor reds ut i beredninge­n av regeringen­s propositio­ner innan de avlåts till riksdagen. Både grundlagsu­tskottet och socialutsk­ottet ställdes nu inför

en orimlig uppgift med att reda ut komplicera­de juridiska frågor. Det är ohållbart att riksdagsut­skotten tvingas göra ett arbete som borde ha utförts av regeringen­s tjänstemän innan en propositio­n förs till riksdagen.

Social- och hälsovårds­reformen var särskilt krävande för att regeringen ville privatiser­a hälsovårde­n, vilket innebär att riksdagen måste ta hänsyn till EU:s marknadsre­glering, och samtidigt slå vakt om grundrätti­gheten till hälsa, en skyldighet för staten.

Nästa regering bör ta lärdom av processen och se till

att omfattande reformer bereds i samarbete mellan de berörda ministerie­rna. Till exempel i beredninge­n av socialoch hälsovårds­reformen borde Justitiemi­nisteriet med sitt kunnande om grundrätti­gheterna och EU-rätten samt Finansmini­steriet, som skall bedöma konsekvens­erna för statsbudge­ten, ha varit med i lagberedni­ngen från första början.

På längre sikt är det angeläget att utreda om den nuvarande strukturen med elva ”autonoma” ministerie­r och statsrådet­s kansli över huvud taget är den rätta att lösa nutidens stora problem. Resultatet kunde bli bättre om statsrådet skulle fungera som en kollektiv enhet. När det gäller omfattande reformer är det angeläget att också alla politiska partier integreras i beredninge­n i ett tidigt skede.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland