Hufvudstadsbladet

Jenni Hiirikoski tillbaka – förde Luleå till segern

Blåvita landslagss­tjärnan Jenni Hiirikoski bet ihop och räddade Luleå i de svenska ligafinale­rna.

-

Det var säkert många ishockeyfa­ns som drog efter andan då Jenni Hiirikoski blev skadad i den andra SDHL-finalen. Hon blev liggande på isen och klev av efter att ha tagit emot en stenhård tackling. Ett orosmoment inför hemmaVM i Finland.

Men i den femte finalen var Hiirikoski tillbaka. När det blev vinna eller försvinna reste sig finalfavor­iten och vann den tredje SM-finalen med klara 5–1. Hiirikoski var en av de stora förgrundsf­igurerna.

– Hon är stenhård, så jag visste att hon skulle spela. Hon är jättevikti­g för oss, både på och utanför isen, sade Luleåforwa­rden Melinda Olsson till SVT.

Drömstart

Det var Olsson som gav Luleå en drömstart på matchen då hon forcerade in en retur sedan gästerna satt hård press på hemmamålva­kten Evelina Suonpää, som bara hade släppt in ett mål på 70 skott un- der de två första finalerna. Men Linköping kvitterade snabbt genom Sidney Morin.

Då klev Hiirikoski fram med en strålande solopresta­tion. När hennes lagkamrate­r åkte och bytte i numerärt överläge solokörde Luleåkapte­nen rakt genom Linköpings­försvaret och sköt i högra krysset.

”Släppt handbromse­n”

Det var en jämn första period, men i andra dominerade Luleå långa stunder. I numerärt över- läge styrde Linn Peterson in 3–1.

– Vi har sänkt axlarna och släppt handbromse­n. Nu är det inte vi som är favoriter längre, förklarade Peterson islossning­en för SVT.

I den tredje perioden lyfte Petra Nieminen in 4–1 med en backhand och Emma Nordin fastställd­e 5–1 i numerärt överläge. Även om Linköping blåstes på guldfest på hemmaplan kan laget få fira i Luleå i stället. Det är fortfarand­e fördel LHC inför den fjärde finalen i Luleå på onsdag.

 ?? FOTO: TT/STEFAN JERREVåNG ?? Luleå var ställda mot väggen och tog en seger då det behövdes.
FOTO: TT/STEFAN JERREVåNG Luleå var ställda mot väggen och tog en seger då det behövdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland