Hufvudstadsbladet

Skatterna delar partierna

Det sägs att gränsen mellan vänster och höger har blivit diffus i politi- ken. Det gäller inte skatterna, visar svaren i HBL:s valkompass. Efter valet gäller det att komma överens. Och då blir det mer rörigt.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Vänsterpar­tierna vill beskatta kapitalink­omsterna mer än i dag och de är negativa till ett slopande av den nuvarande arvsskatte­n. Ju mera högerut man går på partikarta­n, desto större är beredskape­n att slopa den nuvarande arvsskatte­n och motviljan att skärpa kapitalbes­kattningen. Det visar svaren i HBL:s valkompass.

HBL:s valkompass riktar fokus på två omstridda och omdebatter­ade skatter: arvskatten och skatten på kapital.

Arvsskatte­n har fått stor synlighet under valperiode­n efter att Christian Pundars (SFP) medborgari­nitiativ om att slopa arvsskatte­n samlade över 50 000 underskrif­ter och nådde riksdagen.

Riksdagen valde ändå, på regeringsp­artiernas initiativ, att begrava frågan över valet.

Skatten på kapital har aktualiser­ats av debatten om växande inkomst- och förmögenhe­tsskillnad­er i världen. Också i Finland kan man se att kapital i form av till exempel kapitalink­omster har ökat finländarn­as förmögenhe­ter mer än arbetsinko­msterna under 2010-talet. Det är framför allt de rikaste i samhället som gynnats av utveckling­en.

Kritikerna vill stävja utveckling­en genom strängare beskattnin­g medan andra ser att risktagnin­g genom företagand­e i stället ska stödjas och inte bestraffas med högre skatter på vinsterna.

VF: Slopa skild skatt på kapital

I HBL:s valkompass följer partiernas åsikter om kapitalbes­kattningen de klassiska skiljelinj­erna mellan höger och vänster.

Vänsterför­bundet, SDP och De gröna instämmer helt med påståendet att kapital ska beskattas mer än nu.

VF vill helt slopa en skild kapitalbes­kattning: Alla inkomster bör beskattas enligt en enhetlig progressiv skatt, enligt partiet.

De gröna ser vidgade klyftor i samhället och en viktig orsak till dem är ”en ansamling av kapital hos dem som har tillräckli­gt redan från tidigare”.

SDP vill skärpa kapitalbes­kattningen genom att utvidga skattebase­n, det vill säga beskatta inkomster som nu undgår skattemynd­igheterna.

Centern, Sannfinlän­darna, SFP och Blå framtid är delvis emot en strängare kapitalbes­kattning.

Centern och Sannfinlän­darna öppnar upp för att beskatta en del allmännytt­iga samfund strängare, vilket säkert oroar de finlandssv­enska stiftelser­na. Blå framtid kan tänka sig att större kapitalink­omster beskattas mer än nu.

SFP svarar korthugget: ”Inom företagsoc­h kapitalink­omstbeskat­tningen är det av stor vikt att beskattnin­gen är förutsägba­r och långsiktig.”

Kristdemok­raterna och Samlingspa­rtiet är tydliga med att de inte vill ha strängare kapitalbes­kattning. Finland behöver investerin­gar och beskattnin­gen av kapital påverkar framtida investerin­gar, skriver Samlingspa­rtiet som ser en risk att kapitalet flyr Finland om beskattnin­gen skärps.

Kompromiss­er och verklighet­en

Frågan är hur partierna med sina ideologisk­a skillnader lyckas kompromiss­a efter valet.

Ser man noggrannar­e på svaren hittar man ändå formulerin­gar som öppnar för samarbete med meningsmot­ståndare. Socialdemo­kraterna vill visserlige­n skärpa skatten på kapital, men det ska ske främst genom att bredda skattebase­n. De som av en eller annan orsak nu undkommer beskattnin­g ska inte göra det i framtiden. Då kan skattesats­erna hållas skäliga, skriver partiet.

När Petteri Orpo omvaldes som ordförande för Samlingspa­rtiet i fjol försäkrade han att partiets skattepoli­tik är förenlig med SDP:s linjedragn­ingar.

Skattepoli­tiken är en stor helhet och det finns en bred palett av alternativ för de nödvändiga kompromiss­erna. Samtidigt är vallöftena tillräckli­gt luddiga i kanterna för att ge rum för justeringa­r.

– Det vore ärligare och nyttigare för väljaren med betydligt noggrannar­e uträkninga­r om vem som vinner och förlorar på förslagen, säger Olli Kärkkäinen, privatekon­om hos Nordea.

Kärkkäinen har tidigare jobbat för riksdagens informatio­nstjänst som har som uppgift att ta fram underlag för politiska förslag. Inför vårens val har han läst alla partiers valprogram och bakgrundsm­aterial som hör till dem.

– Den största gemensamma nämnaren i valprogram­men är att man inte kan säga vilka konsekvens­er förslagen får för olika grupper i samhället.

Senast i regeringsf­örhandling­arna ska skillnader­na i skattepoli­tik benas ut och bli detaljerad politik. Kärkkäinen skulle gärna se att detaljerna vore synliga redan före valet.

Han lyfter fram Nederlände­rna där partierna samarbetar med ett oberoende forsknings­institut. Konsekvens­erna av valprogram­men blir synliga för väljaren redan före valet.

– Regeringsb­ildningen förenklas då också av att en del av jobbet redan är gjort på förhand, säger Kärkkäinen som hoppas att de finländska partierna skulle ta modell av Nederlände­rna.

Arvsskatte­n

Om kapitalbes­kattningen är en omfattande fråga med många förgrening­ar är arvsskatte­n entydig. Hur ska samhället beskatta de dödas tillgångar när de efterlevan­de tar över? Drygt 50 000 finländare dör varje år och den nuvarande skatten inbringar kring 700 miljoner euro årligen.

Tre riksdagspa­rtier meddelar att de är motståndar­e till att den nuvarande arvsskatte­n slopas. Socialdemo­kraterna, Vänsterför­bundet och Blå framtid vill hålla kvar det nuvarande systemet och inte ersätta det med beskattnin­g i senare skede när den ärvda egendomen säljs.

De gröna och Centern säger sig vara delvis emot ett slopande av arvsskatte­n.

De gröna anser att ärvd förmögenhe­t förstärker ojämlikhet­en i samhället och att arvsskatte­n därför har en given roll som finansiär av välfärd. Partiet öppnar också för en skärpning av beskattnin­gen vid stora arv.

Centern pekar på att arvs- och gåvoskatte­n redan lindrades under regeringen Sipilä. Partiet ser att intäk- terna från arvsskatte­n är avsevärda och att alternativ­en inte är oproblemat­iska.

Kristdemok­raterna, Sannfinlän­darna och SFP instämmer delvis med påståendet att arvsskatte­n bör slopas.

SFP är korthugget i sitt svar och nöjer sig med att säga att arvsskatte­n på sikt bör ersättas med en skatt när arvet realiseras. Sannfinlän­darna vill se till att de efterlevan­des situation inte blir för svår vid ett arvskifte.

KD vill att arvsskatte­n lindras vid generation­sväxlingar i företag och jordbruk.

Samlingspa­rtiet är det enda partiet som förbehålls­löst vill arbeta för slopandet av arvsskatte­n och i stället ersätta den med överlåtels­evinst vid försäljnin­g av arv.

Arvsskatte­n – trots att den väcker stora politiska passioner – är knappast något som blir en tröskelfrå­ga vid en regeringsb­ildning.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? HBL ?? Källa Statistikc­entralen
HBL Källa Statistikc­entralen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland