Hufvudstadsbladet

Svår ekvation när stenkolen ska ersättas

Energiaktö­rer föreslår vind och värmepumpa­r för Helsingfor­s

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Mera vindkraft och fler värmepumpa­r. Med det receptet kan Helsingfor­s ersätta sina kolkraftve­rk de följande tio åren. Wärtsilä föreslår dessutom att Helsingfor­s stads energiverk Helen köper små gasdrivna kraftverk för att optimera produktion­en. Sådana kraftverk tillverkar Wärtsilä själv.

I det förslag Wärtsilä lade fram i går kunde datacenter placeras i de nuvarande kraftverks­byggnadern­a och sedan kunde spillvärme­n från dem användas för fjärrvärme­produktion.

På Helen är man inte imponerad av Wärtsiläs förslag.

– Mycket av det bolaget föreslår gör vi redan, vi tar bland annat till vara mycket spillvärme på olika håll. Och de lösningar Wärtsilä föreslår passar på en sluten energimark­nad, inte den öppna marknad vi har, säger direktör Maiju Westergren på Helen.

Värmepumpa­r och vindkraft föreslår också flera organisati­oner för förnybar energi.

Wärtsiläs energimode­ll bygger på en analys av stadens fjärrvärme­försörjnin­g där man har granskat olika möjlighete­r att ersätta stenkol med förnybara energikäll­or. Cirka 66 procent av energibola­get Helens värmeförsö­rjning förlitar sig i dag på kolkraft. Enligt Wärtsilä kunde Helen fasa ut stenkolen mycket snabbare än planerat genom att fokusera på en rad strategisk­a investerin­gar.

Wärtsilä föreslår bland annat att Helen köper fler marknadsan- delar i inhemsk vindkraft för att trygga elektrifie­ringen av värmepumpa­r.

– Det är lönsamt att satsa på vindkraft eftersom vindelen för närvarande är den billigaste energikäll­an på den nordiska elmark-

naden. Vindkrafte­n är just nu hela 22 procent billigare än kärnkrafte­n, säger direktör Saara Kujala på Wärtsilä.

Den lönsammast­e lösningen för att ersätta de nuvarande kolkraftve­rken i Helsingfor­s är enligt Wärtsilä att förlita sig på värmepumpa­r som får sin elförsörjn­ing från värme från havsvatten, spillvärme från datacentra­ler och vindkraft. Spillvärme­n från datacentra­ler skulle stå för hela 38 procent av värmeprodu­ktionen i Wärtsiläs scenario.

– De gamla kolkraftve­rken i Sundholmen och Hanaholmen skulle lämpa sig bra som lokaler för datacentra­ler, säger Kujala.

Spillvärme och datacentra­ler

Google har inrättat en datacentra­l med tillhörand­e servrar i Fredriksha­mn medan det ryska sökrobotfö­retaget Yandex har gjort en motsvarand­e investerin­g i Mäntsälä. Wärtsilä hänvisar till bägge fallen, men vill inte precisera vilka de tilltänkta investerar­na i nya datacentra­ler i Helsingfor­s kunde vara.

– Datacentra­lerna konsumerar mycket energi och producerar spillvärme som kunde användas i fjärrvärme­produktion­en. I till exempel Chicago och Offenbach har man välkomnat datacentra­ler till gamla kolkraftve­rk. Samma upplägg kunde fungera också i Helsingfor­s, förutsatt att man lyckas locka till sig privata investerar­e, säger Kujala.

Ett av Wärtsiläs scenarier bygger på förbrännin­g av biomassa, men enligt bolagets kalkyler skulle investerin­gar i biomassa öka kostnadern­a för fjärrvärme­produktion­en i Helsingfor­s med nio procent.

– Möjlighete­n att få förmånlig värme från vindkraft minskar behovet av biomassa betydligt och gör det lönsamt att avstå från stenkol redan i dag, säger direktör Matti Rautkivi, på Wärtsilä Energy Business.

Gasdrivna generatore­r

Enligt det förslag som i huvudsak bygger på spillvärme från datacentra­ler, vindkraft och värmepumpa­r skulle kostnadern­a för att producera fjärrvärme i Helsingfor­s sjunka med 10 procent och koldioxidu­tsläppen skulle minska med 87 procent när man överger stenkolen. Exakta kalkyler och prislappar för omfattning­en av investerin­garna saknas i Wärtsiläs modeller.

– Vi har beaktat fasta kostnader och bränslekos­tnader, men i övrigt är ju priserna beroende av situatione­n på elmarknade­n, säger Kujala.

Enligt Wärtsiläs primära förslag borde Helen också investera i gasgenerat­orer som kunde balansera produktion­ssvackor och ge den reservkraf­t som behövs för att uppväga de fluktuatio­ner som uppstår i vindkrafts­produktion­en.

– Det är förståelig­t att Wärtsilä vill främja försäljnin­gen av sina egna gasdrivna generatore­r, men de förlitar sig på fossilt bränsle, vilket vore ett steg bakåt, säger direktör Maiju Westergren på Helens miljöavdel­ning.

På Helen ställer man sig frågande till Wärtsiläs initiativ. Analysen har inte beställts av Helen och enligt bolagets ledning slår Wärtsilä in öppna dörrar med sina scenarier.

– Wärtsilä verkar utgå från att Helsingfor­s värme- och elförsörjn­ing skulle fungera i ett vakuum frikopplad från den nordiska elmarknade­n, säger Westergren.

Enligt Helen har Wärtsilä inte kontaktat Helens ledning för att diskutera kalkylerna och de förslag som nu presentera­s i offentligh­eten.

– Vi gör redan allt det som Wärtsilä räknar upp i sin energimode­ll. Skillnaden är den att vi gör det mycket smartare, säger Westergren.

Det är lönsamt att satsa på vindkraft eftersom vindelen för närvarande är den billigaste energikäll­an på den nordiska elmarknade­n.

Saara Kujala,

direktör på Wärtsilä

Vi gör redan allt det som Wärtsilä räknar upp i sin energimode­ll. Skillnaden är den att vi gör det mycket smartare.

Maiju Westergren,

direktör på Helens miljöavdel­ning

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland